foto

Marcin Wrona

  • nar. 25.3.1973
    Tarnów, Polsko
  • zem. 18.9.2015 (42 let)
    Gdynia, Polsko

Biografie

Narodil se roku 1973 v Tarnově, Polsku. Během studií na fakultě Rádio a televize Slezské univerzity v Katovicích natočil svůj absolventský film Człowiek magnes (Člověk magnet). Snímek získal uznání na mnoha filmových festivalech a získal mezi jinými ocenění The Best Student Film Award na festivalu Tribeca Film Festival pořádaný Robertem De Nirem a Martinem Scorsesem v NYC 2002. Během předávacího ceremoniálu European Film Awards v Barceloně 2004 prezentoval svůj krátký film Telefono (Telefon), který byl později zařazen do DVD kolekce Pedra Almodóvara.

Jeho celovečerním debutem byl snímek Moja krew (Moje krev), který si odbyl svoji premiéru na festivalu Rome Film Festival v roce 2009 a který obdržel řadu ocenění. Cenu novinářů Journalist’s Award a cenu pro nejlepší scénář The Best Screenplay Award na festivalu Młodzi i Film Polish Debuts Film Festival 2009 v Koszalinu a také ceny Grand Prix of the Polish Edition Hartley-Merril v roce 2007, Third Prize od Hartley-Merril International Screenwriting Award v Cannes 2007 (pracovní název Tamagotchi, kde se podílel na scénáři).

Křtiny jsou jeho druhým režisérským, celovečerním snímkem. Film získal uznání na festivalu Polish Film Festiwal Gdynia 2010 – zde získal ocenění Silver Lion Award, The Best Actor Award pro Tomasze Schuchardta a Wojciecha Zielińskiho a cenu Award for the Best Editing – Piotr Kmiecik.

Marcin Wrona také režíroval představení pro Theater TV Pasożyt (Ráj) a v roce 2004 získal za tento za svůj divadelní režisérský debut cenu na festivalu Dwa Teatry v Sopotech. V roce 2005 režíroval hru Skaza (Vada), za niž mu náleží cena poroty z roku 2006 z festivalu Interpretacje Theater Director’s Festival v Katovicích, stejně jako cena Award for Direction na festivalu Festival Dwa Teatry v Sopotech 2006. Následující hry Kolekcja (Kolekce) – 2006 a Doktor Halina – 2008 byly také mnohokrát oceněny za herecké výkony. V TR Warszawa Theatre ve Varšavě režíroval v roce 2004 hru Uwięzieni (V pasti).

Před tím, než začal studovat režii na fakultě Rádio a televize Slezské univerzity, promoval v oboru filmové historie na Jagellonské univerzitě v Krakově. Vystudoval také Mistrovskou školu režie Andrzeje Wajdy a studoval na Bunger Film Institut v Amsterdamu (2005). Od roku 2006 dává na Slezské univerzitě lekce režie pro studenty fakulty Rádio a televize.

Film Europe

Režijní filmografie

Filmy

2015 Démon
2010 Křtiny
2009 Moja krev
2006 Kolekcja (TV film)
2005 Skaza (TV film)
2004 Telefono
2003 Parasite, The (TV film)
2001 Czlowiek magnes

TV seriály

2014 Lekarze (TV seriál)
Ukryte motywy (S04E08)
Daję Ci to co najlepsze (S04E07)
Inna strona (S04E06)
další epizody (8)
2013 Lekarze (TV seriál)
I że Cię nie opuszczę aż do śmierci (S03E02)
Niewiedza jest błogosławieństwem (S03E01)
Gruba kreska (S02E13)
další epizody (8)
2012 Lekarze (TV seriál)
Zacząć na nowo (S01E13)
Granice poświęcenia (S01E12)
Trudne wybory (S01E11)
2010 Ratownicy (TV seriál)
Episode 13 (E13)
Episode 12 (E12)
Episode 11 (E11)
další epizody (13)

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Démon
2009 Moja krev
2003 Parasite, The (TV film)

Producentská filmografie

Filmy

2015 Démon

Herecká filmografie

Filmy

2000 Enduro Bojz