foto

Patrik Ulrich

  • nar. 18.5.1988 (29 let)
    Pardubice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Patrik Ulrich (narozen jako Patrik Božanić), vystudoval FAMO v Písku v oboru scenáristika a dramaturgie. Postupem let inklinuje i k režii. A to jak hraných, tak i dokumentárních filmů a televizních pořadů. Těch udělal v průběhu studia hned několik a našel si tak cestu i do České televize. Festivalový dokument „Třeboňská nocturna", či portrét umělce „Obrazy, pohádky a sny" jsou na kanálu ČT art řazeny již do profesionální tvorby. Už jeho studentský debut, rodinná etuda „Moji drazí", byl Českou televizí odvysílán a sklidil mnoho cen na tuzemských i zahraničních festivalech. Po tomto prvním školním úspěchu se jako scenárista i režisér neváhá dále věnovat dramatické hrané tvorbě. Krátkometrážní rodinný film „Soukromé lekce" vzbuzuje diskuze o nadčasovosti a imunitě vůči moderní době. Za svůj konzervativní a konvenční přístup k tvorbě však bývá Patrik svou gerenarací mnohdy popotahován. Přesto jeho díla neujdou zájmu diváků převážně středních vrstev, ani filmových profesionálů, kritiků a festivalových producentů. Jeho přednost spočívá i v tom, že si ke svým projektům komponuje vlastní autorskou hudbu, která vzniká často souběžně se scénářem. Výjimkou není ani kreslená pohádka „O zlatém dešti". Tu napsal pro katedru animované tvorby FAMO. Dalo by se říci, že studuje zároveň tři katedry. Scenáristiku, režii i dokument. Ve všech těchto oborech totiž plodil již za studií zajímavé výsledky.

Patrik se narodil v roce 1988 v Pardubicích ve znamení býka. V dětství zde navštěvoval základní uměleckou školu v oboru literárně-dramatickém a klavírním, i když ho hře na klavír učila spíše matka a jeho teta, profesorka na tamní konzervatoři. Po nich i po svém strýci, respektovaném violistovi, podědil lásku k hudbě. Jeho chorvatský otec pracoval řadu let pro filmové studio a televizi v Dubrovníku jako kameraman. Po něm podědil lásku k filmu. Jeho český dědeček byl uměleckým truhlářem a mistr v kulisárně Východočeského divadla. Po něm podělil lásku k divadlu. Tam Patrik nacházel svou první uměleckou inspiraci . Divadlu se potom v různých etapách věnoval i ochotnicky. Rodné město často zapojuje i do svých projektů. Už jeho amatérský celovečerní film „Obchodníci" se v nich odehrává, a myslí na ně i ve svém absolventském celovečerním scénáři „Špinavé prádlo".

Před filmovým studiem pracoval jako reportér pro TV Pardubice a pro TV JOJ a věnoval se zde i hudebním aktivitám. Založil šansonový projekt „Pianobar", komponoval hudbu k četným filmovým projektům a byl zde několik let také členem kulturní komise magistrátu. Hudbě se věnuje aktivně dodnes. Na plný úvazek to byla však pouze jedna sezóna v Národním divadle v Brně. Pracoval zde v angažmá baletu jako korepetitor a inspicient. Klasická hudba patří mezi jeho největší záliby. Skládá také šansonové písně pro různé interprety a sám je občas ve volných chvílích doprovází na klavír. Mezi jeho interprety patří například i Petra Hapková, dcera slavného skladatele, či známá herečka Petra Tenorová. Patrik Ulrich se výjimečně objevuje před kamerou i jako herec. Krom jiného zasedá často v porotách různých soutěžních přehlídek pro amatérské filmaře a bývá vyhledáván i jako dramaturg. V letech 2013-15 působil jako klávesový mág v proslulé kaple Skandaal na poli české reggae a ska scény.

Zdroj: Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku

Skladatelská filmografie

Filmy

2017 O zlatém dešti
2016 Podle představ (studentský film)
Soukromé lekce (studentský film)
2015 Moji drazí (studentský film)
One Square Story (studentský film)
2013 Obchodníci
Obyčejný den
2012 Školní výlet

Dokumentární

2017 Obrazy, pohádky a sny (TV film)
2016 Dobrá světla Karla Čabrádka (studentský film)
Nalezená žena (studentský film)
Nalezená žena (studentský film)
2015 Jan Hus 1415 - 2015 (TV film)
2013 Radost ze života (TV film)

Herecká filmografie

Filmy

2016 Soukromé lekce (studentský film)
2013 Obchodníci
2012 Bastardi 3
Školní výlet
2010 Vždyť je to jedno za kolik se to prodá (divadelní záznam)

TV seriály

2014 Bastardi (TV seriál)

Dokumentární

2017 Obrazy, pohádky a sny (TV film)
13. komnata Zory Ully Keslerové (TV film)
2016 Třeboňská nocturna 2016 (TV film)
2000 Šumné Pardubice (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Houslová odyssea (studentský film)
O zlatém dešti
2016 Podle představ (studentský film)
Soukromé lekce (studentský film)
2015 Moji drazí (studentský film)
2013 Obchodníci

Dokumentární

2017 Obrazy, pohádky a sny (TV film)
Třeboňská nocturna 2017 (TV film)
13. komnata Milana Schelingera (TV film)
13. komnata Zdeňky Pohlreichové (TV film)
13. komnata Zory Ully Keslerové (TV film)
2016 Nalezená žena (studentský film)
Nalezená žena (studentský film)
Třeboňská nocturna 2016 (TV film)
2015 Třeboňská nocturna 2015 (TV film)

TV pořady

2016 Moris Issa - "Dopis z Prahy" (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Houslová odyssea (studentský film)
2016 Podle představ (studentský film)
Soukromé lekce (studentský film)
2015 Moji drazí (studentský film)

Dokumentární

2017 Obrazy, pohádky a sny (TV film)
Třeboňská nocturna 2017 (TV film)
13. komnata Milana Schelingera (TV film)
13. komnata Zdeňky Pohlreichové (TV film)
13. komnata Zory Ully Keslerové (TV film)
2016 Nalezená žena (studentský film)
Nalezená žena (studentský film)
Třeboňská nocturna 2016 (TV film)
2015 Třeboňská nocturna 2015 (TV film)
2013 Radost ze života (TV film)

TV pořady

2016 Moris Issa - "Dopis z Prahy" (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace