foto

Patrik Ulrich

  • nar. 18.5.1988 (32 let)
    Pardubice, Československo

Biografie

Patrik Ulrich (narozen jako Patrik Božanić) vystudoval na FAMO v Písku obor scenáristika a dramaturgie. V navazujícím magisterském studiu ovšem přestoupil na režii, ke které inklinoval už dříve díky spolupráci s Českou televizí. Na svém kontě má řadu úspěšných hraných (Moji drazí, Soukromé lekce), dokumentárních (Obrazy pohádky a sny, Tři Grácie Juraje Jakubiska) i animovaných studentských snímků (O zlatém dešti).

Mnohé z filmů byly oceněny na řadě tuzemských i zahraničních festivalů a své místo si našly i na televizní obrazovce. Jako tvůrce je zajímavý i tím, že si k většině snímků skládá vlastní autorskou hudbu. V České televizi zahájil svou režisérskou dráhu hudebními portréty Třeboňská nocturna a později se stal i režisérem oblíbeného cyklu 13. komnata. Krom hrané tvorby jsou jeho doménou dokumenty o hudbě, umění a portréty osobností.

Patrik se narodil v roce 1988 v Pardubicích ve znamení býka. V dětství navštěvoval základní uměleckou školu v oboru literárně-dramatickém a klavírním, i když ho hře na klavír učila spíše jeho matka a teta (profesorka na pardubické konzervatoři). Po nich, i po svém strýci, respektovaném violistovi, podědil lásku k hudbě. Patrikův chorvatský otec (Slobodan Božanić) pracoval řadu let jako kameraman pro filmové studio a televizi v Dubrovníku. Po něm podědil lásku k filmu. Český dědeček byl pro změnu uměleckým truhlářem a mistrem v kulisárně Východočeského divadla v Pardubicích. Po něm podědil lásku k divadlu, kde nasával i první uměleckou inspiraci.

Před filmovým studiem pracoval jako televizní reportér, hrál na klavír a skládal písně k projektu Pianobar, a pracoval také sezónu v Národním divadle v Brně v pozici inspicienta a korepetitora baletu. Krátce působil i jako klávesový mág v oblíbené kapele Skandaal na poli české reggae a ska scény. Svátečně bývá vyhledáván i jako dramaturg. Mezi jeho celoživotní vzory patří například scenárista Jiří Hubač, skladatelé Petr Hapka a Modest Mussorgskij. Obdivuje také režiséry Svěráka, Tornatoreho i Kieslowského za dokonalé stmelení diváckých požadavků s uměleckou syntézou a klobouk smeká především před evropskou kinematografií.

FAMO v Písku

Skladatelská filmografie

Filmy

2019 Milosrdná lež (studentský film)
2017 O zlatém dešti
2016 Podle představ (studentský film)
Soukromé lekce (studentský film)
2015 Moji drazí (studentský film)
One Square Story (studentský film)
2013 Obchodníci
Obyčejný den
2012 Školní výlet

Dokumentární

2020 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Pavla Fischera (S16E18)
2019 Waldorfská škola (TV film)
2018 Tři grácie Juraje Jakubiska (studentský film)
2017 Obrazy, pohádky a sny (TV film)
2016 Dobrá světla Karla Čabrádka (studentský film)
Nalezená žena (studentský film)
2015 Jan Hus 1415 - 2015 (TV film)
2013 Radost ze života (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2019 Milosrdná lež (studentský film)
2017 Houslová odyssea (studentský film)
O zlatém dešti
2016 Podle představ (studentský film)
Soukromé lekce (studentský film)
2015 Moji drazí (studentský film)
2013 Obchodníci

Dokumentární

2020 Skromný klasik Luboš Sluka (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Pavla Fischera (S16E18)
2019 Waldorfská škola (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Ondřeje Kepky (S16E06)
2018 Komorní radosti
Tři grácie Juraje Jakubiska (studentský film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Ivana Vyskočila (S14E23)
13. komnata Jana Kuželky (S14E20)
13. komnata Bohuše Matuše (S14E14)
2017 Obrazy, pohádky a sny (TV film)
Třeboňská nocturna 2017 (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Zdeňky Pohlreichové (S14E08)
13. komnata Milana Schelingera (S14E06)
13. komnata Zory Ully Keslerové (S13E25)
2016 Nalezená žena (studentský film)
Třeboňská nocturna 2016 (TV film)
2015 Třeboňská nocturna 2015 (TV film)

TV pořady

2016 Moris Issa - "Dopis z Prahy" (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

2019 Milosrdná lež (studentský film)
2016 Soukromé lekce (studentský film)
2013 Obchodníci
2012 Bastardi 3
Školní výlet

TV seriály

2014 Bastardi (TV seriál)

Dokumentární

2018 Tři grácie Juraje Jakubiska (studentský film) - vyp.
2017 Obrazy, pohádky a sny (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Zory Ully Keslerové (S13E25)
2016 Třeboňská nocturna 2016 (TV film)
2000 Šumné Pardubice (TV film)

Divadelní záznam

2010 Vždyť je to jedno za kolik se to prodá (divadelní záznam)

Režijní filmografie

Filmy

2019 Milosrdná lež (studentský film)
2017 Houslová odyssea (studentský film)
2016 Podle představ (studentský film)
Soukromé lekce (studentský film)
2015 Moji drazí (studentský film)

Dokumentární

2020 Skromný klasik Luboš Sluka (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jána Jackuliaka (S16E23)
13. komnata Pavla Fischera (S16E18)
2019 Waldorfská škola (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Ondřeje Kepky (S16E06)
13. komnata Petra Baťka (S15E18)
2018 Komorní radosti
Tři grácie Juraje Jakubiska (studentský film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Ivana Vyskočila (S14E23)
13. komnata Jana Kuželky (S14E20)
13. komnata Bohuše Matuše (S14E14)
2017 Obrazy, pohádky a sny (TV film)
Třeboňská nocturna 2017 (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Zdeňky Pohlreichové (S14E08)
13. komnata Milana Schelingera (S14E06)
13. komnata Zory Ully Keslerové (S13E25)
2016 Nalezená žena (studentský film)
Třeboňská nocturna 2016 (TV film)
2015 Třeboňská nocturna 2015 (TV film)
2013 Radost ze života (TV film)

TV pořady

2016 Moris Issa - "Dopis z Prahy" (TV pořad)
2015 Zkouška orchestru (TV pořad)

Koncert

2020 Zlatá šedesátá (koncert)

Producentská filmografie

Filmy

2019 Milosrdná lež (studentský film)

Dokumentární

2019 Waldorfská škola (TV film)
2018 Komorní radosti

Fanoušci tvůrce