foto

Jonathan Brandis

  • nar. 13.4.1976
    Danbury, Connecticut, USA
  • zem. 12.11.2003 (27 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jonathan Gregory Brandis byl synem Hollywoodu se vším všudy. Na obrazovkách se začal objevovat od tří let v nejrůznějších reklamách a televizních spotech. Postupně si zahrál v epizodních rolích široké škály televizních seriálu (PLNÝ DŮM, LA LAW, TO JE VRAŽDA NAPSALA, BÁJEČNÁ LÉTA...), než vešel do širšího povědomí jako čtrnáctiletý Bastian v druhém díle NEKONEČNÉHO PŘÍBĚHU. Krátce na to dostal hlavní dětskou roli Williama "Koktavého Billa" Denbrougha v horroru Stephena Kinga TO. V něm, mimo jiné s mladičkým Sethem Greenem, čelil smrtonostnému klaunu Pennywiseovi v podání Tima Curryho. Následovaly filmy MISTR KICKBOXU, kde se s Chuckem Norrisem učil bojovým uměním, a Disneyovská komedie BERUŠKY, ve které se naopak musel přestrojit za holku a pomoci tak dívčímu fotbalovému klubu.

Všechny dosavadní filmy jej jistě učinily známým, avšak pravou slávu mu přinesl až velkorozpočtový sci-fi seriál z produkce Stevena Spielberga STRÁŽCE MOŘE/PONORKA SEAQUEST. Brandis v něm jako geniální chlapec Lucas Wolenczak v policejní ponorce pod velením Roye Scheidera prozkoumával hlubiny oceánu. Již s odvysíláním první série na stanici NBC zaplnily Jonathanovy fotky místa na obálkách všech dívčích časopisů a visely nad postýlkou snad každé americké školačky. Přestože byl seriál ze strany odborné kritiky jen velmi chladně přijat, těšil se, i Jonathanovým přičiněním, velké divácké popularitě a dočkal se v průběhu tří let dvou dalších sérií. Mezi první a druhou si Jonathan mimochodem zajel do České republiky střihnout roli mladého prince Václava v televizním filmu GOOD KING WENCESLAV.

Po odvysílání třetí a poslední série STRÁŽCE MOŘE již Jonathan nezaznamenal žádný větší úspěch. Objevil se v několika televizních snímcích jako PÁD DO TMY (seznámil se zde se svou pozdější láskou Tatianou Mali) či VOLÁNÍ DIVOČINY: NOVÉ DOBRODRUŽSTVÍ, které však prošly víceméně bez povšimnutí. Zkusil si také menší role na velkém plátně: ve westernu Anga Lee JÍZDA S ĎÁBLEM nebo ve Willisově HARTOVĚ VÁLCE.

Údajně z pocitu vlastního neúspěchu v přechodu z dětské hvězdičky na solidního herce spáchal ve svém bytě v Los Angeles sebevraždu oběšením. Nezanechal dopis na rozloučenou a tak jsou pravé příčiny tohoto tragického kroku nejasné. Zemřel ve věku nedožitých dvacetisedmi let. Jeho osud bohužel není v hollywoodu zdaleka první ani poslední.

Simas

Herecká filmografie

Filmy

2005 Bad Girls from Valley High
2004 Únik z Puerto Vallarta
2003 111 Gramercy Park (TV film)
2002 Hartova válka
Year That Trembled, The
1999 Hurá na to!
Jízda s ďáblem
1997 Přežili dva (TV film)
1996 Her Last Chance (TV film)
Pád do tmy (TV film)
Volání divočiny: Nové dobrodružství (TV film)
1994 Dobrý král Václav (TV film)
1993 Strážce Moře (TV film)
1992 Berušky
Mistr kickboxu
1991 Our Shining Moment (TV film)
1990 Můj táta je duch
To (TV film)
1989 Nekonečný příběh 2
Otčím 2
1988 Oliver & Přátelé
Wrong Guys, The
1987 Osudová přitažlivost
Ubohá bohatá dívka (TV film)
1986 Mystery Magical Special (TV film)

TV seriály

1994 Aladinova dobrodružství (TV seriál)
1993 Saved by the Bell: The College Years (TV seriál)
Strážce moře (TV seriál)
1992 Křižovatky (TV seriál)
1991 Parťáci (TV seriál)
Báječná léta (TV seriál)
Ročenka (S04E19)
1990 Flash (TV seriál)
Kvítko (TV seriál)
Oheň Gabrielův (TV seriál)
1989 Lebkouni (TV seriál)
1987 Buck James (TV seriál)
Good Morning, Miss Bliss (TV seriál)
Plný dům (TV seriál)
1986 Sledge Hammer, policajt s.r.o. (TV seriál)
1984 Kate & Allie (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
Who's the Boss? (TV seriál)
1983 Webster (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)

TV pořady

1994 Masters of Illusion: The Wizards of Special Effects (TV pořad)
1990 Earth Day Special, The (TV pořad)
1989 MMC (TV pořad)
The More You Know (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace