Reklama

Reklama

Barret Oliver

Barret Oliver

nar. 24.08.1973 (50 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Barret Spencer Oliver pochází z kalifornského Los Angeles. Jeho starší bratr Kyle byl dětským hercem a Barret se po jeho vzoru rovněž již od svých osmi let zúčastňoval nejrůznějších konkurzů. Vystupoval v celé řadě reklam a od roku 1982 se objevil též v několika epizodních rolích ve filmech a seriálech, například v komedii POLIB MĚ NA ROZLOUČENOU nebo pilotním snímku ke kultovní akční sérii s Davidem Hasselhoffem KNIGHT RIDER.

Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1984, kdy byl na druhý pokus obsazen do titulní úlohy chlapce Bastiena v pohádkové dobrodružné fantasy Wolfganga Petersena NEKONEČNÝ PŘÍBĚH. Kasovní úspěch filmu z něj rázem udělal dětskou hvězdu první velikosti.

Během 80. let následovaly další velké nebo přímo hlavní role v projektech áčkových režisérů jako Tim Burton či Ron Howard (FRANKENWEENIE, ZÁMOTEK, ZÁMOTEK 2: NÁVRAT...) Jednu z nejlepších postav vytvořil v rodinném sci-fi DARYL, kde ztělesnil stejnojmenného androida a byl za svůj výkon poctěn Saturn Award.

V roce 1989 se Barret stal členem scientologické církve a rezignoval na hereckou kariéru. V umělecké oblasti však působí i nadále a sice jako fotograf. Jeho díla jsou s úspěchem vystavována v prestižních galeriích, sám vyučoval fotografii na univerzitě v Los Angeles a dočkal se celé řady dalších ocenění.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herec

Reklama

Reklama