foto

Signe Hasso

  • nar. 15.8.1910
    Stockholm, Švédsko
  • zem. 7.6.2002 (91 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Krásná zelenooká červenovláska  Signe Hasso, vlastním jménem Signe Eleonora Cecilia Larsson se narodila ve Švédsku, ve Stockholmu do poměrně sociálně slabé rodiny v roce 1910. Starala se o ně spolu se dvěma dalšími sourozenci matka, a když zemřel dědeček, který je finančně podporoval získala možnost ve 12 letech hrát v „Královském divadle". Jako nejmladší švédská herečka se také zapsala ke studiu herectví. Byla natolik talentovaná, že hned po prvních filmech natočených ještě ve Skandinávii, Německu a Anglii sklízela ohlasy kritiky a diváků. Dlužno podotknout, že jich od roku 1933 natočila osm.


Proto nebylo vůbec divné, že odjela před rokem 1940 do USA, aby zde podepsala v Hollywoodu smlouvu se spol. RKO. Studio jí ve svých reklamách uvádělo jako novou Gretu Garbo. I když krásná, s milým švédským přízvukem, nikdy nenaplnila představy, které v ní studio vkládalo.Bohužel, naděje, se kterými do Ameriky přišla se nenaplnily tak rychle, jak by očekávala a jak by si byla přála a tak se Signe nejdříve vypravila do New Yorku, kde se uplatnila na scéně newyorského divadla. Patřila mezi další, zajímavé severské krásky, ale až teprve George Cukor a MGM ocenila nejen její herecké, ale i fotogenické přednosti.

Díky MGM se dostala k zajímavé filmové práci po boku významných herců – Spencera Tracyho, Ronalda Colmana, George Rafta, Lloyda Nolana, Caryho Granta a Caryho Coopera. Její doménou byly sice dramatické role, ale kupodivu přesvědčila i v rolích komediálních jako např. ve filmu E. Lubitsche HEAVEN CAN WAIT (1943), úžasným hereckým koncertem byl film v režii Freda Zinemana THE SEVENTH CROSS (1944) ona a Spencer Tracy hráli uprchlíky z koncentračního tábora na útěku před nacisty ve druhé světové válce. Ona sama měla, jak říkala, svůj nejoblíbenější film  Dvojí život, kde hrála exmanželku Ronalda Colmana - byla to jakási parafráze na drama OTHELO.

Signe byla dvakrát vdaná. Poprvé za Švéda Harryho Hasso v roce 1933, měli spolu syna a v roce 1941 se na dálku rozvedli. Druhým manželem byl William Langford od roku 1946 do jeho smrti v roce 1955. Hasso ukončila náhle svou kariéru ve filmu po smrti jediného syna Jindřicha, který tragicky zahynul při autohavárii v roce 1954. Signe se už před kameru vrátila jen sporadicky, a soustředila se především na divadelní scénu a divadlo na Broadwayi. Signe byla nesmírně inteligentní a mimo svou krásu byla i velmi sofistikovou charizmatickou dámou.

Stala se textařkou, psala scénáře, překládala švédské a norské divadelní hry do angličtiny, psala prózu. Byla autorkou několik knih jako MOMO, a nebo KOM SLOTT. S herectvím se rozloučila pohostinskými vystoupeními ve Švédsku, Norsku a Anglii. Její největší přítel, švédský herec Peter Stromare, se kterým byli kolegové dlouhých 40 let, strávil poslední měsíce jejího života po jejím boku, a byl to právě Peter, který u ní seděl a držel ji za ruku v den, kdy zemřela. Signe Hasso zemřela na zápal plic 7. 6. 2002 ve věku 91 let. Natočila 89 filmů.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1998 Pokušitel
1985 Mirrors (TV film)
1981 Evita Perónová (TV film)
1977 I Never Promised You a Rose Garden
Winner Take All (TV film)
1976 Sherlock Holmes v New Yorku (TV film)
1975 Black Bird, The
Shell Game (TV film)
1973 A Reflection of Fear
1967 Code Name: Heraclitus (TV film)
1966 Picture Mommy Dead
1955 Den underbara lögnen
1954 Sonne von St. Moritz, Die
Taxi 13
1950 Crisis
Outside the Wall
U nás se to stát nemůže
1948 To the Ends of the Earth
1947 Dvojí život
Where There's Life
1946 Skandál v Paříži
Strange Triangle
1945 Dangerous Partners
Dům na 92. ulici
Johnny Angel
1944 Sedmý kříž
The Story of Dr. Wassell
1943 Assignment in Brittany
Láska není hřích
1941 Den ljusnande framtid
1940 Bastard
Stora famnen
Stål
Vi tre
Än en gång Gösta Ekman
1939 Králova milenka
My dva
1938 Geld fällt vom Himmel
Karriär
Pengar från skyn
1937 Häxnatten

TV seriály

1982 Fame (TV seriál)
1981 Darkroom (TV seriál)
The Fall Guy (TV seriál)
1980 Magnum (TV seriál)
1979 Hart a Hartová (TV seriál)
Trapper John, M.D. (TV seriál)
1976 City of Angels (TV seriál)
Jigsaw John (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
1975 Ellery Queen (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
1974 QB VII (TV seriál)
1973 Hawkins (TV seriál)
The Magician (TV seriál)
1972 Ghost Story (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
1971 Cannon (TV seriál)
1970 The Interns (TV seriál)
1967 Coronet Blue (TV seriál)
1966 T.H.E. Cat (TV seriál)
The Girl from U.N.C.L.E. (TV seriál)
The Green Hornet (TV seriál)
The Road West (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
The Outer Limits (TV seriál)
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
1960 Checkmate (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
Kraft Mystery Theater (TV seriál)
Play of the Week (TV seriál)
1958 Westinghouse Desilu Playhouse (TV seriál)
1955 Appointment with Adventure (TV seriál)
1954 Justice (TV seriál)
1952 Broadway Television Theatre (TV seriál)
1951 Celanese Theatre (TV seriál)
Foreign Intrigue (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)
Robert Montgomery Presents (TV seriál)
Somerset Maugham TV Theatre (TV seriál)
1949 Suspense (TV seriál)
1948 The Ford Theatre Hour (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)
1946 Lights Out (TV seriál)

Dokumentární

2001 Greta Garbo: A Lone Star (TV film)
2000 On Cukor (TV film)
1985 American Masters (TV seriál)

TV pořady

1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1952 The Bob Hope Show (TV pořad)
1950 Your Show of Shows (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace