foto

Gisèle Casadesus

  • nar. 14.6.1914
    Paříž, Francie
  • zem. 24.9.2017 (103 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Filmografie herečky Gisèle Casadesus není početně nijak bohatá, ve francouzském divadle dvacátého století ale po sobě zanechala výraznou stopu. Pochází z proslulé umělecké rodiny španělského původu, jejím otcem byl hudební skladatel a dirigent Henri Casadesus (1879-1947). V hudební branži vynikli i Henriho další bratři, jeden z nich, houslista Marius Casadesus (1892-1981) byl otcem předčasně zemřelé herečky Mathilde Casadesus (1923-1966).

Vzhledem k rodinnému zázemí (kromě slavného otce je na místě zmínit i matku, která se věnovala hře na harfu) získala Gisèle již v dětském věku hudební vzdělání, absolvovala i taneční průpravu. Herectví pak studovala na pařížské Národní konzervatoři dramatického umění, absolvovala v oboru komedie s první cenou a hned poté byla angažována do nejslavnějšího francouzského divadla, Comédie Française, kde setrvala více než čtvrtstoletí (1934-1962). Tady účinkovala již jako studentka, první velkou roli odehrála v Lazebníkovi sevillském (1937), mezitím se objevila v řadě menších rolí, koncem třicátých let se ale vypracovala k pozici herečky hlavních dívčích rolí. Její doménou byla především francouzská klasika (Moliere, Racine, Musset), nevyhýbala se ale ani modernějším postavám.

Před filmovou kamerou se objevila poprvé v L'Herbierově komedii DOBRODRUH (L΄aventurer, 1934), stejně jako pro další herce z Comédie Française se ale pro ni stala spolupráce s filmem spíše výjimečnou záležitostí. Vynikla nicméně v několika adaptacích klasických literárních předloh ze čtyřicátých let (VAUTRIN, 1944; VĚČNÝ MANŽEL - L'homme au chapeau rond, 1946; CASANOVOVA DOBRODRUŽSTVÍ – Les aventures de Casanova, 1947).

Po odchodu z Comédie Française v roce 1962 působila Gisèle Casadesus na dalších pařížských scénách, například Théâtre de Saint-Georges, jako výhradně divadelní herečka dosáhla ale unikátního rekordu mezi významnými osobnostmi francouzského divadla – ve filmu se neobjevila celých pětadvacet let. Až v roce 1974 hrála v Cayattově dramatu VERDIKT (Verdict, 1974), objevila se také v komedii VRTOHLAVÁ OVCE (Le mouton enragé, 1974). Příležitostně ale spolupracovala s televizí, která ostatně v její práci s kamerou začala během osmdesátých let převažovat. Později hrála například v americko-francouzském filmu SLADKÉ LŽI (Sweet Lies, 1988), se svými vrstevníky pak natočila komedii DO TOHO, MLÁDEŽI (Roulez jeunesse, 1992).

Z nedávné práce Gisèle Casadesus můžeme připomenout komedii TAKOVÁ NORMÁLNÍ KRÁLOVSKÁ RODINKA (Palais Royal!, 2005), kde ztvárnila postavu královny matky, její následující filmografie zahrnuje další menší role v komediálním žánru, zatím naposledy se ale objevila ve filmu CES AMOURS-LA (2010) slavného režiséra Claude Leloucha. Mezitím se nadále uplatňovala i na divadelním jevišti, v letech 1993 a 1994 byla nominována na prestižní Molierovu cenu za své výkony v představeních B. H. Lévyho a F. Dorinové, v roce 2003 pak tuto cenu obdržela za své celoživotní dílo. Ke sbírce ocenění je na místě také nutno dodat, že Gisèle Casadesus je nositelkou Řádu za zásluhy a Řádu umění a literatury, její hereckou dráhu korunuje prestižní řád Čestné legie, který získala již v roce 1990.

Manželem Gisèle Casadesus byl herec Lucien Pascal (1906-2006), měli spolu tři děti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2014 Week-ends
2012 Sous le figuier
2011 Grand restaurant II, Le (TV film)
2010 Klíč k minulosti
Má odpoledne s Margueritte
2009 Ježek
Krev mojí krve
2008 Marie-Octobre (TV film)
2007 Quatrième morceau de la femme coupée en trois, Le
2006 Velký apartmán
2005 Le Promeneur du champ de Mars
Plněno na zámku (TV film)
Rekonstrukce
Taková normální královská rodinka
Travaux
2002 To nám ještě scházelo!
2000 Aïe
1999 Dilettante, La
Děti z mokřin
1998 Riches, belles, etc.
1997 Post coïtum animal triste
1996 Album de famille
Hommes, femmes, mode d'emploi
J'ai rendez-vous avec vous (TV film)
Tout ce qui brille (TV film)
1993 Do toho, mládeži!
1989 Bouřné léto
1988 Sladké lži
1986 Claire (TV film)
1980 Comme chien et chat (TV film)
Curé de Tours, Le (TV film)
La folle de Chaillot (TV film)
1979 Roméo et Baucis (TV film)
1978 Amours sous la révolution: Les amants de Thermidor, Les (TV film)
1977 Le collectionneur des cerveaux (TV film)
Un oursin dans la poche
Zločin naší doby (TV film)
1976 Mamie Rose (TV film)
Un mari, c'est un mari
Une femme fidèle
1975 Une vieille maîtresse (TV film)
1974 Verdikt
Vrtohlavá ovce
1971 Belle aventure, La (TV film)
1949 Du Guesclin
Entre onze heures et minuit
1947 Aventures de Casanova, Les
Route sans issue
1946 Homme au chapeau rond, L'
1945 Paméla
1944 Coup de tête
Graine au vent
Vautrin

TV seriály

2005 Žena zákona (TV seriál)
Les Liens du Sang (S10E01)
2001 Docteur Sylvestre (TV seriál)
Des apparences trompeuses (S07E05)
1997 P.J. (TV seriál)
1993 Maigret (TV seriál)
Maigret a vzpurní svědkové (E09)
1986 Grand hôtel (TV seriál)
1985 Crime de Mathilde, Le (TV seriál)
1984 Allô Béatrice (TV seriál)
1980 Dames de coeur, Les (TV seriál)
1979 Lumière des justes, La (TV seriál)
Vérificateur, Le (TV seriál)
1978 Un ours pas comme les autres (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1967 Tribunal de l'impossible, Le (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Compagnons de Jehu, Les (TV seriál)

Dokumentární

2014 La Sonate des spectres
1987 La nuit des Molières (TV seriál)

Host

TV pořady

1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace