foto

Lane Davies

  • nar. 31.7.1950 (70 let)
    Dalton, Georgia, USA

Biografie

Lane Hunt Davies se narodil jako třetí syn manželům Billovi a Emily Daviesovým v Daltonu, ve státě Georgia, má dva starší bratry, Bruce a George a jednoho mladšího, Whita.

Již na škole studoval herectví a jevištní mluvu, bylo tedy více než jisté, že herectví je jeho osudem. Po škole cestoval s několika různými divadelními společnostmi napříč Spojenými státy, kde se mu poštěstilo zahrát si v divadelních hrách světových klasiků a to především hlavní role. Mezi tyto tituly patří Jindřich IV., Hamlet, Mnoho povyku pro nic, Macbeth, Richard III., O myších a lidech či Cyrano z Bergeracu.

Jako velký milovník jeviště a divadla obecně, založil neziskovou divadelní společnost Santa Susana Repertory Company, působící v okrese Ventura County. Je rovněž spoluzakladatelem dalších společností jakými jsou Kingsten Shakespeare Company a od roku 2007 rovněž Shakespearovského festivalu ve státě Tennessee. Pro jeho oddanou práci klasickému divadlu se mu dostalo nejvyšší pocty, když byl vybrán jako člen a posléze i viceprezident Mezinárodní federace pro organizaci festivalů (International Federation of Festival Organization – FIDOF).

Diváci ho však znají i z mnoha jeho televizních rolí, a to především rolí seriálových. Populárním se stal díky mýdlové opeře Santa Barbara, ale zahrál si i ve spoustě jiných, jmenujme alespoň seriál Tak jde čas anebo jednu z jeho nejpopulárnějších rolí...postavu zloducha z budoucnosti Tempa ze seriálu Lois and Clark: The new adventures of Superman. Nemluvě o spoustě hostujících cameí v dalších titulech, např. Ženatý se závazky či Loď lásky. Ostatně v televizních seriálech hraje dodnes. Co se týká filmových rolí, je zde výčet poměrně kratší.

Z dalších činností jistě stojí za zmínku spolupráce na atrakcích v parcích Walta Disneyho v Tokiu a v Paříži, kde se podílí jako konzultant a scénárista. Rovněž vyučuje herectví při hostování na různých středních školách a univerzitách.

V současné době je rozvedený a žije se svými dvěma syny, Thatcherem Leem a Nathanem Hamiltonem v Gorgii.

Mike "Šimpy" Šimpy

Herecká filmografie

Filmy

2015 Qanlı Yanvar
2014 Королевский убийца
2007 Steam
2004 Border Blues
1998 Babylon 5: Na počátku (TV film)
1993 Arly Hanks (TV film)
1987 Dead Aim
Funland
1985 Impure Thoughts
1984 Dvojník
1979 Suicide's Wife, The (TV film)
1978 Dar lásky (TV film)
Kouzelná Lassie

TV seriály

2019 Lovci duchů (TV seriál)
Raising Hell (S15E02)
2010 The Bay (TV seriál)
2005 Chlapi sobě (TV seriál)
Bad Reception (E18)
2004 Chlapi sobě (TV seriál)
Thanksgiving with the Savages (E10)
2003 Rusové v Los Angeles (TV seriál)
2002 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Můj sladký život (S02E08)
Můj taťka (S01E19)
2000 Advokáti (TV seriál)
We Hold These Truths... (S05E05)
Appeal and Denial (S05E04)
Germ Warfare (S05E02)
další epizody (4)
1999 Ladies Man (TV seriál)
1998 Damon (TV seriál)
Detektiv Buddy Faro (TV seriál)
Jesse (TV seriál)
Loď lásky (TV seriál)
1997 Alright Already (TV seriál)
Perné dny (TV seriál)
Social Studies (TV seriál)
Třeba mě sežer (TV seriál)
1996 Praštěná holka (TV seriál)
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
1995 The Crew (TV seriál)
1994 Ellen (TV seriál)
Tom (TV seriál)
Chůva k pohledání (TV seriál)
Stop the Wedding, I Want to Get Off (S01E17)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Pie (S05E15)
1993 Superman (TV seriál)
The John Larroquette Show (TV seriál)
The Mommies (TV seriál)
1992 Rachel Gunn, R.N. (TV seriál)
Woops! (TV seriál)
The Golden Girls (TV seriál)
Ebbtide VI: The Wrath of Stan (S07E18)
1991 Good & Evil (TV seriál)
Herman's Head (TV seriál)
Nurses (TV seriál)
Reasonable Doubts (TV seriál)
Ženatý se závazky (TV seriál)
Kmotr (S05E13)
1989 Coach (TV seriál)
Major Dad (TV seriál)
1988 Empty Nest (TV seriál)
1987 Báječní a bohatí (TV seriál)
1984 Santa Barbara (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
1977 CHiPs (TV seriál)
1965 Tak jde čas (TV seriál)
1963 General Hospital (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky