foto

Mario Puzo

  • nar. 15.10.1920
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • zem. 2.7.1999 (78 let)
    Bay Shore, Long Island, New York, USA

Biografie

Mario Puzo se narodil v Hell‘s Kitchen v západní části New Yorku. Jeho rodiče se sem přestěhovali z italské Neapole. Po tom, co USA vstoupily do druhé světové války rozhodl se narukovat k letectvu, sloužil v jižní Asii a Německu, kde se rozhodl po skončení války zůstat. Po návratu do států začal studovat sociologii na Kolumbijské univerzitě a taky se rozhodl navštěvovat kurzy tvůrčího psaní. První povídku POSLEDNÍ VÁNOCE publikoval v roce 1950. Po dlouhé kariéře v diplomatických službách se rozhodl naplno věnovat psaní.

První dva jeho romány TEMNÁ ARÉNA a ŠŤASTNÝ POUTNÍK sice byly kritikou přijaty dobře, ale nějakou větší popularitu mu nepřinesly. Zlom přišel v roce 1969 kdy dokončil román KMOTR, který z něj doslova během hodiny udělal uznávaného a slavného spisovatele. Na úspěch Kmotra navázal dalšími romány z mafiánského prostředí (SICILIÁN, OMERTA, POSLEDNÍ KMOTR). Jeho posledním románem měl být RODINA, který ale nestačil dokončit protože v roce 1999 umírá. Tento román o klanu Borgiů z 16. století později dokončila Carol Ginová, kniha však výraznějšího úspěchu nedosáhla.

Byl také autorem několika filmových scénářů a to zejména podle svých adaptací. KMOTR v režii F. F. Coppoly 1972 získal Oscara, stejně tak i KMOTR II. z roku 1974, část tři z roku 1990 byla na Oscara nominována. Kromě toho tvorby scénářů podle svých románů spolupracoval Puzo i na tvorbě scénáře známého SUPERMANA I i II.

Ondřej "topr harley" Marek

Scenáristická filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

1992 Kmotr 1, 2, 3 (TV film) - kniha
1987 Sicilián - kniha
1982 A Time to Die - kniha
1974 Kmotr II - kniha
1972 Kmotr - kniha

TV seriály

1997 Poslední don (TV seriál) - kniha
1988 Pouť za štěstím (TV seriál) - kniha
1977 Kmotr (TV seriál) - kniha

Herecká filmografie

Dokumentární

2002 Stone Reader - a.z.
Ten kluk bude točit - a.z.
1990 The Godfather Family: A Look Inside (TV film)
1977 Bitte umblättern (TV seriál)

Host

TV pořady

1999 The 51st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 The 47th Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(54)