foto

Mario Puzo

  • nar. 15.10.1920
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • zem. 2.7.1999 (78 let)
    Bay Shore, Long Island, New York, USA

Biografie

Mario Puzo se narodil v Hell‘s Kitchen v západní části New Yorku. Jeho rodiče se sem přestěhovali z italské Neapole. Po tom, co USA vstoupily do druhé světové války rozhodl se narukovat k letectvu, sloužil v jižní Asii a Německu, kde se rozhodl po skončení války zůstat. Po návratu do států začal studovat sociologii na Kolumbijské univerzitě a taky se rozhodl navštěvovat kurzy tvůrčího psaní. První povídku POSLEDNÍ VÁNOCE publikoval v roce 1950. Po dlouhé kariéře v diplomatických službách se rozhodl naplno věnovat psaní.

První dva jeho romány TEMNÁ ARÉNA a ŠŤASTNÝ POUTNÍK sice byly kritikou přijaty dobře, ale nějakou větší popularitu mu nepřinesly. Zlom přišel v roce 1969 kdy dokončil román KMOTR, který z něj doslova během hodiny udělal uznávaného a slavného spisovatele. Na úspěch Kmotra navázal dalšími romány z mafiánského prostředí (SICILIÁN, OMERTA, POSLEDNÍ KMOTR). Jeho posledním románem měl být RODINA, který ale nestačil dokončit protože v roce 1999 umírá. Tento román o klanu Borgiů z 16. století později dokončila Carol Ginová, kniha však výraznějšího úspěchu nedosáhla.

Byl také autorem několika filmových scénářů a to zejména podle svých adaptací. KMOTR v režii F. F. Coppoly 1972 získal Oscara, stejně tak i KMOTR II. z roku 1974, část tři z roku 1990 byla na Oscara nominována. Kromě toho tvorby scénářů podle svých románů spolupracoval Puzo i na tvorbě scénáře známého SUPERMANA I i II.

Ondřej "topr harley" Marek

Scenáristická filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

1992 Kmotr 1, 2, 3 (TV film) - kniha
1987 Sicilián - kniha
1982 A Time to Die - kniha
1974 Kmotr II - kniha
1972 Kmotr - kniha

TV seriály

1997 Poslední don (TV seriál) - kniha
1988 Pouť za štěstím (TV seriál) - kniha
1977 Kmotr (TV seriál) - kniha

Herecká filmografie

Dokumentární

2002 Stone Reader - a.z.
Ten kluk bude točit - a.z.
1991 The Godfather Family: A Look Inside (TV film)
1977 Bitte umblättern (TV seriál)

Host

TV pořady

1999 The 51st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(49)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace