foto

Antonella Lualdi

  • nar. 6.7.1931 (87 let)
    Bejrút, Libanon
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V padesátých a šedesátých letech patřila Antonella Lualdi k pověstným kráskám italského filmu, a protože svou práci dělila prakticky napůl mezi Itálii a Francii, byla v té době hvězdou celoevropského významu. Narodila se v Libanonu do rodiny italského inženýra, matka pocházela z Řecka, její pravé jméno zní Antonietta de Pascale. Od dětství hovořila italsky a arabsky a také francouzský, což jí spolu s nevšedním půvabem umožnilo raketový start v poválečné italské kinematografii.

Jako osmnáctiletá debutovala Antonella Lualdi na filmovém plátně v rámci hudební komedie SIGNORINELLA (1949) a vzápětí se stala vyhledávanou představitelkou mladých hrdinek v různých žánrech. Od počátku padesátých let točila několik snímku ročně, s francouzskými herci poprvé pracovala na filmu SPÍŠ PROJDE VELBLOUD (E più facile che un camello, 1950), kde hrála s Jeanem Gabinem. V Itálii pak hrála několik dnes již zapomenutých hlavních rolí, naopak menší úlohu dostala například v adaptaci Gogolovy povídky PLÁŠŤ (Il cappotto, 1952), který byla uvedena na festivalu v Cannes.

Během padesátých let natočila Antonella Lualdi několik umělecky významných filmů ve Francii, jednu z hlavních rolí hrála například v ROZTOMILÝCH BYTOSTECH (Adorables créatures, 1952), celoevropsky ji zviditelnil přepis Stendhalova románu ČERVENÝ A ČERNÝ (Le rouge et le noir, 1954) s Gérardem Philipem v hlavní roli. Z její další práce ve Francii si zmínku zaslouží Chabrolův film NA DVA ZÁPADY (À double tour, 1959), který triumfoval na festivalu v Benátkách.

Mezitím na Antonellu čekalo i několik zajímavých úkolů v Itálii. Objevila se ve Felliniho slavném titulu DARMOŠLAPOVÉ (I vitelloni, 1953), tento film pro ni navíc měl význam v osobní rovině – představitel jedné z hlavních rolí, italský herec Franco Interlenghi (*1931), se v roce 1953 stal jejím manželem. Ústřední pár spolu později vytvořili ve filmu Maura Bologniniho ZAMILOVANÍ (Gli innamorati, 1955), který zabodoval v hodnocení italské kritiky a v Cannes byl nominován na Zlatou palmu. Podobně úspěšný byl již předtím film KRONIKA CHUDÝCH MILENCŮ (Cronache di poveri amanti, 1954), v němž Antonella Lualdi hrála s Marcellem Mastroiannim. S Mastroiannim a znovu i s manželem se pak Antonella setkala v Monicelliho filmu OTCOVÉ A SYNOVÉ (Padri e figli, 1957).

Již během šedesátých let měly sestupnou tendenci jak umělecké hodnoty filmů, v nichž Antonella Lualdi hrála, tak význam jejích rolí. Připomeňme alespoň dobrodružný film TITÁNI (Arrivano i titani, 1961) nebo příběh situovaný do antického Říma TRAJÁNŮV SLOUP (Columna, 1968). Ve Francii naopak našla uplatnění ve výrazných rolích v historických televizních seriálech (D΄ARTAGNAN, 1969; LUCIEN LEUWEN, 1974), manželku jednoho z titulních hrdinů hrála ve francouzském filmu VINCENT, FRANÇOIS, PAUL A TI DRUZÍ (Vincent, François, Paul et les autres, 1974).

V osmdesátých letech hrála Antonella Lualdi spíše již jen výjimečně, připomeňme ale postavu královny Marie Luisy ve španělském životopisném seriálu GOYA (1985), který byl uveden i u nás. Nové zviditelnění jí pak přinesla velká role paní Cordierové v úspěšném kriminálním seriálu z francouzské produkce CORDIEROVI, SOUDCE A POLICAJT (Les Cordier, juge et flic, 1992-2008).

S manželem Francem Interlenghim se Antonella Lualdi rozešla v roce 1973, nikdy se ale nerozvedli, po více než třiceti letech se však znovu sblížili. Mají spolu dvě dcery, z nich Antonella Interlenghi (*1960) je též herečkou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2010 Bella società, La
2000 Žijeme jen jednou (TV film)
1994 Chêques en boîte (TV film)
Nefertiti, figlia del sole
1992 Tutti gli uomini di Sara
Urlo della verità, L'
1989 Bar Tango (TV film)
Diritto di vivere
1986 Trn v srdci
1983 Zero in condotta
1980 Eden no sono
Železná pěst mafie
1978 Non sparate sui bambini
1976 La legge violenta della squadra anticrimine
1975 Giorni della chimera, I
1974 Vincent, François, Paul a ti druzí...
1970 Caso di coscienza, Un
1968 Ragan
Trajánův sloup
1967 Don Giovannino (TV film)
Masakr v Černém lese
1966 Bel Ami 2000 oder Wie verführt man einen Playboy?
Pirát sedmi moří
Tygr sedmi moří
1965 Su e giù
1964 Amore mio
Cento cavalieri, I
Coda del diavolo, La
Delitto allo specchio
Maniaci, I
Repas des fauves, Le
Se permettete parliamo di donne
1963 Figlio del circo, Il
Hong Kong un addio
Imbroglioni, Gli
Nejkratší den
1962 Arrivano i titani
Il disordine
1961 Appuntamento a Ischia
Mongoli, I
1960 Já, delfín
Via Margutta
1959 Délit de fuite
J'irai cracher sur vos tombes
La Notte brava
Match contre la mort
Na dva západy
1958 Giovani mariti
Láska bez předsudků
Mon coquin de père
Polikuschka
1957 Cenicienta y Ernesto, La
Méfiez-vous fillettes
Nebe v plamenech
Otcové a synové
1956 Altair
Giorni più belli, I
1955 Andrea Chénier
Non c'è amore più grande
Signorine dello 04, Le
Zamilovaní
1954 Amori di mezzo secolo
Avanzi di galera
Casta diva
Kronika chudých milenců
Papà Pacifico
Červený a černý
1953 Canzoni, canzoni, canzoni
Die Tochter der Kompanie
Perdonami!
Soucit s padlými
Uomini, che mascalzoni!, Gli
William Tell
1952 Adorables créatures
Cani e gatti
Cieca di Sorrento, La
Figli non si vendono, I
Miracolo a Viggiù
Pentimento
Plášť
Romanzo della mia vita, Il
Solo per te Lucia
È arrivato l'accordatore
1951 Abbiamo vinto!
Ha fatto tredici
I due sergenti
Tre storie proibite
Ultima sentenza, L'
1950 È più facile che un cammello...
1949 Canzoni per le strade
Prince of Foxes
Signorinella

TV seriály

2005 Commissaire Cordier (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1988 Guerra di spie (TV seriál)
1987 Vida privada (TV seriál)
1985 Goya (TV seriál)
1978 Eygletière, Les (TV seriál)
Provaz na krku (TV seriál)
1973 Lucien Leuwen (TV seriál)
1969 D'Artagnan (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2013 Non eravamo solo... Ladri di biciclette - Il neorealismo
2012 L'insolito ignoto - Vita acrobatica di Tiberio Murgia

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace