foto

Nicolas Silberg

  • nar. 2.1.1944 (76 let)
    Montfaucon, Maine-et-Loire, Francie

Biografie

Herec Nicolas Silberg patří k předním osobnostem francouzského divadla, z rolí před kamerou jej proslavil především hrabě Bussy v seriálu PANÍ Z MONSOREAU (La dame de Monsoreau, 1971), který se i u nás těšil značné popularitě. Silberg je umělecký pseudonym, vlastní jméno herce zní Gérard Fruneau a narodil se ve městě Montfaucon na východě Francie. Herectví studoval původně v Nantes v letech 1964-1967, potom přestoupil na Národní konzervatoř dramatického umění v Paříži, kde získal průpravu pod vedením Roberta Manuela a Louise Seignera. Studium zakončil druhou cenou v oboru tragédie a moderní komedie, mimoto zaujal postavou Dona Sallusta v Hugově Ruy Blasovi.

Hned po studiích byl Nicolas Silberg přijat do angažmá v nejslavnějším francouzském divadle Comédie Française, kde setrval přes třicet let (1970-2003). Na tomto jevišti debutoval v Molièrově Donu Juanovi, jeho doménou se pak staly role dramatické a tragické, bohaté možnosti mu nabídly hry Pierre Corneilla, nejvýznamnější kreace předvedl v Dostojevského Idiotovi (1975) nebo v Hugově dramatu Hernani (1974), z pozdější doby to byl Britannicus od Jeana Racina (1989).

Od počátku sedmdesátých let se Nicolas Silberg objevuje také před kamerou, zpočátku to bylo hlavně v televizi. Do povědomí veřejnosti vstoupil především hlavní mužskou rolí hraběte Bussyho v historickém seriálu PANÍ Z MONSOREAU (La dame de Monsoreau, 1971), své další vstupy před kameru spojil především s televizními adaptacemi divadelních her, hrál ale i v dalších historických seriálech. První významnější role ve filmu mu nabídl až Paul Vecchiali, po boku Danielle Darrieux hrál Silberg například v dramatu NAD SCHODIŠTĚM (En haut des marches, 1983). Titulní roli pak ztvárnil v dramatu MESRINE (1984).

V devadesátých letech se Nicolas Silberg objevoval v koprodukčních mezinárodně obsazených projektech, po boku Claudie Cardinale to byl například film MAYRIG (1991), následně hrál v historických životopisných filmech jako JEFFERSON V PAŘÍŽI (Jefferson in Paris, 1995) nebo LAUTREC (1998). Znovu točil také s Paulem Vecchialim, na postu režisérky jej dvakrát ke spolupráci přizvala Josiane Balasko (VELKÉ MILOSTNÉ VOLÁNÍ – Un grand cri d´amour, 1997; EXMANŽELKA MÉHO ŽIVOTA - L′ex-femme de ma vie, 2004). Prosadil se i v dabingu a jeho hlas zazněl například v animovaných filmech o Astérixovi.

Divadelnímu herectví se Nicolas Silberg po odchodu z Comédie Française věnuje již jen výjimečně, v posledních letech se oddává především své další vášni, malování. Výstavu vlastních obrazů prezentoval například ve foyer divadla Théâtre des Vieux Colombier. Za svůj přínos francouzskému divadlu obdržel od ministerstva kultury Řád umění a literatury, je také nositelem Řádu za zásluhy a v Comédie Française je od roku 2003 čestným členem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2014 Dommages collatéraux
2010 Cerro Bayo
2009 Humeurs et rumeurs
2008 Sa raison d'être (TV film)
2007 Falešná identita
Vérités assassines (TV film)
2006 La reine Sylvie (TV film)
2004 A vot' bon coeur
Exmanželka mého života
Nature contre nature (TV film)
2003 Vert paradis
2002 Maîtresse en maillot de bain, La
2001 Sophie Rousseau, la vie avant tout: Nature mortelle (TV film)
Un ange
2000 Le baptême du boiteux (TV film)
1999 Le Boiteux: Baby blues (TV film)
1998 Lautrec
Un grand cri d'amour
1997 Une femme d'action (TV film)
À chacun son tour (TV film)
1996 Mylène (TV film)
1995 Jefferson v Paříži
1994 Serva amorosa, La
Wonder Boy - De sueur et de sang
1993 Femme à abattre, La
1992 Kněžna Alexandra (TV film)
1991 Mayrig
1990 Sniper (TV film)
1989 Jeanne d'Arc, le pouvoir de l'innocence (TV film)
1988 Encore
L'autre nuit
1986 Affaire Marie Besnard, L' (TV film)
Asterix v Británii
Gardien de la nuit
1985 Asterix a překvapení pro Cézara
1984 Mesrine
Notre mariage
Sedmý terč
1983 En haut des marches
1982 Jupiter 81 (TV film)
1981 La double vie de Théophraste Longuet (TV film)
Point de rencontre (TV film)
1980 Curé de Tours, Le (TV film)
La folle de Chaillot (TV film)
Oeuf, L' (TV film)
1979 Corps à coeur
Louis XI ou Le pouvoir central (TV film)
Maréchale d'Ancre, La (TV film)
1978 Amours sous la révolution : André Chénier et la jeune captive (TV film)
Aurélien (TV film)
Les Grandes conjurations: Le connétable de Bourbon (TV film)
1975 Ondine (TV film)
1974 Frankenstein: Une histoire d'amour (TV film)
1973 Antigone (TV film)
Horace (TV film)
1972 Allô! Juliette (TV film)
1971 Soldat et la sorcière, Le (TV film)
1970 Midi minuit
Monsieur de Pourceaugnac (TV film)

TV seriály

2015 Le vent du large (TV seriál)
2013 Vaugand (TV seriál)
La Neuvième Marche (E02)
2005 Dvojí spravedlnost (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 2 (S01E02)
1999 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Presumpce neviny (S05E08)
1993 Mayrig (TV seriál)
1991 Nestor Burma (TV seriál)
1989 Jurés de l'ombre, Les (TV seriál)
1988 Carte de presse (TV seriál)
Chevalier de Pardaillan, Le (TV seriál)
1985 Colonnes du ciel, Les (TV seriál)
1984 Pomněnková Marie (TV seriál)
Série noire (TV seriál)
Coeur de hareng (E05)
1983 Chambre des dames, La (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
Le roi qui vient du sud (TV seriál)
1977 D'Artagnan amoureux (TV seriál)
Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1974 Juive du Château-Trompette, La (TV seriál)
1971 Paní z Monsoreau (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)

Host

TV pořady

1991 Bouillon de culture (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky