foto

Trevor Howard

  • nar. 29.9.1913
    Cliftonville, Kent, Anglie, Velká Británie
  • zem. 7.1.1988 (74 let)
    Bushey, Hertfordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Dobrý Bože, někteří mladí herci dnes říkají, že neví, jestli vlastně chtějí být herci nebo ne! Nerozumím tomu. Pro mě je to stejné, jako kdybyste řekli, že se nemůžete rozhodnout zda určitou ženu milujete nebo ne. Jestli ne, prosím, jděte! V herectví, stejně jako v lásce, nemá nerozhodnost co dělat.“

Trevor Wallace Howard-Smith se narodil v Cliftonville, v anglickém hrabství Kent, řadu dětských let prožil ovšem na Cejlonu. Studoval poté na Clifton College v Bristolu a Královskou akademii dramatických umění (RADA). Před 2. světovou válkou působil několik let v londýnském divadle. Přihlásil se do RAF, ale sloužil nakonec jako podporučík v britské armádě jen do konce roku 1943, kdy byl uznán neschopným služby. Jeho odvážná služba mu získala mnoho respektu jak mezi kamarády herci tak mezi fanoušky. Howard vždy obsáhle popisoval jak seskočil do nacisty okupovaného Norska a jak se účastnil bojů při spojenecké invazi na Sicílii. Později se však popularitě v této souvislosti bránil a po jeho smrti archívy ukázaly, že byl zproštěn armádní služby pro psychickou labilitu a psychopatické rysy.

Jeho první velká role (lékař) přišla po boku Celie Johnsonové v romantickém filmu Davida Leana POUTO NEJSILNĚJŠÍ (1945). Hrál také v Reedově mysteriózním noir thrilleru TŘETÍ MUŽ (1949), v romantickém válečném dramatu s Williamem Holdenem a Sofií Lorenovou THE KEY (1958; podle novely Jana de Hartoga - opět v režii Carola Reeda) a v dramatu Jacka Cardiffa SONS AND LOVERS (1960), za který byl také nominován na cenu Americké filmové akademie pro „nejlepšího herce v hlavní roli“.

Byl charakterním hercem, mnohokrát se objevil ve válečných a historických kusech: VZPOURA NA BOUNTY (1962), v dobdrodružné romantice FATHER GOOSE (1964) s Cary Grantem a Leslie Caronovou, ve Wickiho válečném dramatu MORITURI (1965) po boku Marlona Branda a Yula Brynnera, s Frankem Sinatrou a Bradem Dextrem prchá ve známém dobrodružném válečném dramatu VON RYANŮV EXPRES (1965), vidět jej můžeme v Hamiltonově BITVA O BRITÁNII (1969), v tříhodinovém romantickém dramatu Davida Leana RYAN´S DAUGHTER(1970) s Robertem Mitchumem i v Donnerově snímku SUPERMAN (1978). Nesmíme zapomenout na oskarové drama Richarda Attenborougha s Benem Kingsleyem GÁNDHÍ (1982). Poslední Howardův film se jmenuje THE DAWNING (1988). Jeden z jeho nejpodivnějších snímků a současně jeden, z těch, které měl raději, byla Stanshallova komedie SIR HENRY AT RAWLINSON END (1980), ve které hrál titulní roli.

„Všechny mé postavy jsou tak dobré, že stojí za vidění. Nestydím se za nic, co jsem dělal.“

Během své kariéry Howard trval na tom, aby všechny jeho smlouvy obsahovaly klauzuli, která jej omlouvá v práci, kdykoli se hraje zápas kriketu (Test Match). Byla mu nabídnuta klíčová minirole Edgara Trenta (Alan Webb) v dobrodružné krimi (PRVNÍ) VELKÁ VLAKOVÁ LOUPEŽ (1979) s Seanem Connerym a Donaldem Sutherlandem. Ačkoli s Marlonem Brandem během natáčení VZPOURA NA BOUNTY (1962) nevycházel zrovna nejlépe, tak jak on, tak i Keith McConnell cítili později odpovědnost, aby Brandovi pomohli vyhrát soudní proces s britskými novinami. Hlavní televizní roli ztvárnil v STAYING ON (1980). Howard byl blízkým přítelem Jacka Hawkinse, Kennetha Morea i Sira Davida Leana, kterému bylo líto, že je Howard příliš starý pro roli Jamese Foxe v jeho dramatu CESTA DO INDIE (1984).

„Celou věčnost jsem byl ve filmech dvojka.“

V roce 1944 se oženil s herečkou Helenou Cherryovou (1915-2001). Zemřel následkem komplikované chřipky v Arkley v roce 1988, bylo mu 74 let. V richmondském „Orange Tree Theatre“ (Pomerančovníkovém divadle) si jej dodnes připomínají barem Trevora Howarda. Byl celkem pětkrát nominován na cenu BAFTA, z toho jednu (v roce 1959 za „The Key“ získal). Třikrát nominován na Emmy (jednu získal, v roce1963) a třikrát na Zlatý glóbus. Získal i britskou filmovou cenu (1983) a nominován byl na některé další.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1988 The Dawning
Zatracená duše
1987 Hand in Glove (TV film)
Shaka Zulu
White Mischief
1986 Christmas Eve (TV film)
Zázračný lékař
1985 Dust
This Lightning Always Strikes Twice (TV film)
Time After Time
1984 Meč statečných: Legenda o Siru Gawainovi a Zeleném rytíři
1982 Deadly Game (TV film)
Gándhí
Inside the Third Reich (TV film)
Misionář
1981 Les Années lumière
1980 Flashpoint Africa (TV film)
Mořští vlci
Sir Henry na panství Rawlinson
Staying On (TV film)
Windwalker
1979 Hurikán
Kapela ze Shilingbury
Meteor
1978 How to Score a Movie
Stevie
Superman
1977 Babel Yemen
Dvojčata
1976 Albino
Eliza Fraser
Otrokáři
Stíhači, na start!
The Bawdy Adventures of Tom Jones
1975 Hennessy
Hrabě Monte Cristo (TV film)
Nevhodné chování
1974 Cause for Concern
Craze
Persecution
11 Harrowhouse
1973 Katolíci (TV film)
Ludvík Bavorský
Nora
Urážka
Who?
1972 Papežka Jana
1971 Marie Stuartovna, královna Skotska
The Night Visitor
To Catch a Spy
Únos
1970 Ryanova dcera
1969 Bitva o Británii
Twinky
1968 Útok lehké kavalerie
1967 Dlouhý souboj
Pretty Polly
1966 Máky jsou také květy
Trojitý kříž
1965 Eagle in a Cage (TV film)
Morituri
Operace Crossbow
The Liquidator
Von Ryanův Expres
1964 Father Goose
Man in the Middle
1963 Hedda Gabler (TV film)
Invincible Mr. Disraeli, The (TV film)
1962 The Lion
Vzpoura na Bounty
1960 Moment of Danger
Sons and Lovers
1958 Klíč
The Roots of Heaven
1957 Interpol
Manuela
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
Run for the Sun
1955 Amants du Tage, Les
Operace Frankton
1954 April in Portugal
Mano dello straniero, La
1953 The Heart of the Matter
1952 Darovaný kůň
Outcast of the Islands
1951 Lady Godiva Rides Again
The Clouded Yellow
1950 Golden Salamander
Odette
1949 Třetí muž
Vášniví přátelé
1947 Jak vzpomínáme
Kvůli nim jsem uprchl
Zelený jed
1946 Vyzvědači
1945 Cesta ke hvězdám
Pouto nejsilnější
1944 Cesta vpřed

TV seriály

1986 Petr Veliký (TV seriál)
Shaka Zulu (TV seriál)
1985 Time for Murder (TV seriál)
1984 George Washington (TV seriál)
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)

Dokumentární

1985 Memory of the Camps (TV film)

TV pořady

1951 This Is Show Business (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace