foto

Klement Gottwald

  • nar. 23.11.1896
    Heroltice u Vyškova, Morava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 14.3.1953 (56 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Československý politik a později prezident Klement Gottwald se narodil 23. listopadu 1896 v Herolticích u Vyškova. Klement Gottwald přišel na svět jako nemanželský syn chudé zemědělské dělnice Marie Gottwaldové. Před první světovou válkou se vyučil ve Vídni truhlářem, zároveň se zúčastňoval činnosti mezi sociálnědemokratickou mládeží.

V letech 1915 až 1918 byl vojákem rakousko-uherské armády. Bojoval v bitvě u Zborova, kde proti němu na straně čs. legií stál budoucí generál Ludvík Svoboda. V létě roku 1918 Gottwald z rakouské armády dezertoval. Po vzniku samostatného Československa sloužil dva roky v Československé armádě. V letech 1920 až 1921 pracoval v Rousínově jako stolařský dělník.

V červnu roku 1948 byl po abdikaci prezidenta Dr. Edvarda Beneše, který odmítl podepsat komunistickou ústavu, zvolen do funkce československého prezidenta. V zemi pak začali rozhodovat a fakticky vládnout sovětští poradci v ekonomice byla prosazena koncepce těžkého průmyslu a násilná kolektivizace zemědělství, byl zaveden monopol komunistické moci na školství, vědu a kulturu. Hlavní zájem poradců byl soustředěn hlavně na bezpečnost, armádu, prokuraturu a soudy.

Klement Gottwald byl ženatý s Martou Gottwaldovou, která podobně jako Klement Gottwald pocházela z chudé rodiny sedláka a byla také nemanželským dítětem. I když jeho žena při něm stála a byla jeho věrnou společnicí, nikdy nevstoupila do KSČ. Měli spolu dceru Martu, která nesla jméno po matce.

Zemřel 14. března 1953, jeho tělo bylo uloženo v mauzoleu v uzpůsobeném Národním památníku na pražském vrchu Vítkově. Tělo bylo v letech 1953 až 1962 vystavováno návštěvníkům podobně jako Leninovo. Ke zpopelnění těla v roce 1962 vedle rozkladu přispělo i politické rozhodnutí související s kritikou kultu osobnosti v ČSSR. Po Sametové revoluci byly jeho ostatky uloženy na Olšanských hřbitovech.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Dokumentární

2009 Exegi monumentum? (TV film) - a.z.
2006 Mauzoleum Klementa Gottwalda - a.z.
Noc na Švédskom vale (TV film) - a.z.
2005 Zweite Republik - Eine unglaubliche Geschichte, Die (TV seriál) - a.z.
2001 Československo ve zvláštních službách (TV seriál) - a.z.
Historická panoráma - V osídlach moci (TV film) - a.z.
2000 Gottwald - Odkud a kam (TV film) - a.z.
1998 Studená válka (TV seriál) - a.z.
1995 Papírové hlavy - a.z.
1991 Klement G. - pokus o portrét - a.z.
1990 Prezidenti - a.z.
The Animator of Prague (TV film) - a.z.
1986 Klement Gottwald - a.z.
1979 Semena nenávisti - a.z.
1953 Zemřel Klement Gottwald - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace