Reklama

Reklama

Edward Tomas

Edward Tomas

nar. 05.04.1960 (64 let)
Praha, Československo

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Na prknech, která znamenají svět, stanul v roce 1975 ve svých patnácti letech, jakožto zpěvák skupiny Pražský swing – Pytlík Pepy Kadeřábka. Tehdy si ještě myslel, že z něho bude elektrikáře. Pytlík Pepy Kadeřábka ovšem později zvítězil v soutěži Písně dlouhejch cest a v roce 1977 pak i v celostátní soutěži Porta.

Vojnu si Edward odsloužil v AUSu (Armádní umělecký soubor), sídlícím na pražském Pohořelci, odkud bylo nedaleko do Malostranské besedy i do Baráčnické rychty - tehdy nejfrekventovanějším dějištím hudebně společenských akcí.

Po absolutoriu konzervatoře začal studovat AMU. Tehdejší ředitel karlínského divadla Antotnín Hart ho vytáhl z absolventského představení Mackieho Messera a přivedl ho rovnou do Karlínského divadla.
Jeho první rolí tu byl Lujko Zobar v muzikálu Cikáni jdou do nebe. Následovala role “Psí dečka” v Někdo to rád horké, “Jupiter” v Nebi na Zemi od Voskovce a Wericha nebo “Nick Arnstein” ve Funny Girl. Spolu s Evou Jeníčkovou tu hrál v baletní rockové opeře Vlci. Byly to pro něj dvě a půl hodiny zpěvu a baletu, ale obrovská zkušenost.

Další zkušenosti odjel sbírat v roce 1988 i do Londýna, kde, coby absolvent oboru operní zpěv pražské AMU, studoval muzikál. Nějakou dobu pak také působil jako hlasový pedagog v soutěži Mladá píseň v Jihlavě a půl roku vyučoval na Pražské konzervatoři jako záskok.

V roce 1990 založil ryze vokální seskupení, tzv. á capella, Dobrý Večer Quintet, jež se svým repertoárem projelo takřka celou Evropu.

V roce 1992 založil vlastní produkční společnost Edward Tomas Production. Hned v témže roce zajišťoval celý doprovodný program filmového festivalu v Karlových Varech. Točil a režíroval reklamy a pomalu se transformoval do úplně jiné profesní role. Hodně profesních I osobních zkušeností získal také o čtyři roky později, když se znovu vydal do zahraničí.

Už přes 10 let řídí jako kapitán lodě, které si najímají různí klienti. V roce 2000 si udělal kapitánské zkoušky. Ve svých čtyřiceti letech zjistil, že je vlastně námořník, a že nakonec tohle je to, co celý život hledal.

Do Hudebního divadla Karlín se v roce 2004 znovu vrátil, ale tentokrát nastoupil v roli manažerské. V roce 2008 hrál ještě v Plzeňském divadle roli “Obolského” v Ohňostroji a v roce 2009 v muzikálu Pokrevní bratři v Blaníku - roli, kterou si soukromě nazval “impotentní workoholik”, otec, kterému podstrčí syna a který pro množství práce nic nestíhá. V současné době hraje s Dobřichovickou divadelní společností.

Kromě muzikálových a divadelních rolí si Edward Tomas zahrál “krále Matyáše” v pohádce Ať přiletí čáp, královno!, hlavní roli “Jana Velínského” v seriálu Letící delfín a roli “narkomana Šumáka” ve filmu Silnější než já. V hlavní roli a zároveň jako režisér se podílel na hraném dokumentu Nostradamus – budoucnost z minulosti. A v roce 2013 se také objevil v jednom z dílů populárního seriálu Vyprávěj jako “podnikatel Burian”.

Uživatel offlineman smazal svůj příspěvek.

Herec

Filmy
2015

Život je život

1990

Silnější než já

1988

Ať přiletí čáp, královno! (TV film)

Seriály
2009

Vyprávěj

1989

Letící delfín

 

Epizoda 7 (E07)

 

Epizoda 6 (E06)

 

Epizoda 5 (E05)

  více epizod (4)
Dokumentární
2011

Nostradamus - Budoucnost z minulosti

Krátkometrážní
1989

Juliána (TV film)

Host

Režisér

Reklama

Reklama