foto

Freema Agyeman

  • nar. 20.3.1979 (41 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Britská herečka Freema Agyeman sa preslávila v úlohe Doktorovej spoločníčky Marthy Jonesovej v najznámejšom britskom sci-fi seriáli DOCTOR WHO.

Freema sa narodila v rodine iránskej matky a ghanského otca. Odmalička vyrastala pod vplyvom viacerých kultúr i náboženstiev; sama vyznáva katolícku vieru, jej matka je moslimka a otec nasleduje metodistické hnutie. Freema má dvoch súrodencov, staršiu sestru Leilu a mladšieho brata Dominica. Jej rodičia sa rozviedli, keď bola ešte dieťa. Študovala na katolíckej strednej škole v Stamford Hille a v lete 1996 navštevovala Divadelnú akadémiu Anny Scherovej v Islingtone. Na hereckú dráhu sa vydala aj po ukončení strednej školy – prijali ju na univerzitu v Middlesexe, kde študovala herectvo.

Herecká kariéra Freemy Agyeman začala epizódnymi rolami v televíznych seriáloch CASUALTY, MILE HIGH a THE BILL (v poslednom menovanom vystupovala dvakrát a hrala tu dve rôzne postavy). Prvú významnejšiu úlohu získala v telenovele britskej stanice ITV CROSSROADS, kde hrala postavu Loly Wiseovej. V roku 2005 účinkovala v epizóde seriálu SILENT WITNESS a následne si zahrala v nezávislom filme RULERS AND DEALERS pod režisérskou taktovkou Stephena Lloyda Jacksona.

Zlomovým bodom Freeminej kariéry bola úloha Marthy Jonesovej v seriáli DOCTOR WHO a následne v jeho spin-offe TORCHWOOD. O svojej postave v júli 2008 povedala: „Úloha Marthy Jonesovej v seriáli Doctor Who predstavovala jednu z najdôležitejších skúseností v mojom živote a mala zásadný vplyv na moje ďalšie pôsobenie i kariéru. Trúfam si tvrdiť, že veľa ľudí vo mne bude stále Marthu vidieť. Veľmi ma to teší, pretože táto postava tak žije aj naďalej. Lichotí mi to. Je to česť.“ Napriek týmto pochvalným slovám však jej cesta k získaniu úlohy Doktorovej spoločníčky nebola jednoduchá. O epizódne úlohy v tomto seriáli sa totiž uchádzala v roku 2006 až trikrát. V prvom castingu neuspela a druhú postavu, o ktorú sa uchádzala, na poslednú chvíľu vyškrtli zo scenára. Nakoniec uspela a získala úlohu Adeoly v epizóde, ktorú BBC uviedla 1. júla 2006. Freema producentov uchvátila, a preto jej bola ponúknutá možnosť účinkovať v seriáli dlhodobo. Po kamerových skúškach s Davidom Tennantom jej bola ponúknutá úloha Doktorovej spoločníčky v tretej sérii slávneho seriálu, ktorá bola po odchode Billie Piper neobsadená. Tretia séria sa nakrúcala v rokoch 2006 – 2007, pričom Freemina fyzická podoba s postavou Adeoly bola vysvetlená tým, že Adeola mala byť Marthinou sesternicou. I keď vo štvrtej sérii ju v úlohe Doktorovej spoločníčky nahradila Catherine Tate, postava Marthy zostala dôležitou súčasťou deja a objavila sa vo viacerých epizódach štvrtej série i v špeciáloch, ktoré predchádzali sérii piatej. Veľký úspech jej postava zožala aj v niekoľkých epizódach seriálu TORCHWOOD, v ktorých tiež vystupovala ako Martha Jonesová.

Úspech v seriáli DOCTOR WHO priniesol Freeme viacero ponúk na prevažne seriálové úlohy. Jednou z nich bola dramatická miniséria MALÁ DORRITKA sfilmovaná podľa románu Charlesa Dickensa. Miniséria zožala úspech u divákov aj kritiky a bola ocenená cenou Emmy. V tom istom roku sa Freema objavila v pilotnej epizóde ďalšieho sci-fi seriálu SURVIVORS. Kritici hovoria, že jej postava mala najmä prilákať divákov pred obrazovky, keďže zomrela už v prvej epizóde a veľký herecký priestor tak nedostala. To sa však zmenilo v nasledujúcom roku, kedy bola obsadená do úlohy prokurátorky Aleshy Phillipsovej v seriáli LAW AND ORDER: UK, britskej verzii amerického seriálu ZÁKON A PORIADOK. Táto úloha jej okrem úspechu priniesla aj veľké zážitky, keďže patrí medzi stálych priaznivcov americkej verzie seriálu. Seriál sa na obrazovkách dožil šiestich sérií a bol zrušený v marci 2012. Freema však bez práce dlho neostala a v tom istom roku získala rolu Larissy Loughton v seriáli THE CARRIE DIARIES, ktorý sa vysiela od jesene 2012.

Freema má talent na bojové umenia, čo viedlo svojho času k špekuláciám, že ako Doktorova spoločníčka sa predvedie aj v bojových scénach. Tetovanie, ktoré má na ramene, pozostáva z obrazu motýľa a z perzského slova „raha“, čo znamená sloboda. Tento symbol odkazuje na herečkine korene. Patrí medzi priaznivcov spoločnosti Divine Chocolate, ktorá spolupracuje s ghanskými pestovateľmi kakaových bôbov. O jej hereckých kvalitách svedčia viaceré ocenenia: v roku 2007 získala titul „Najlepší nováčik“ v súťaži „Glamour Women of the Year Awards“. V tom istom roku bola ocenená v súťaži People's Choice ako najlepšia ženská televízna hviezda. Britský týždenník Observer ju vyhlásil za „Tvár roka 2007“.

Freemine doterajšie herecké úspechy naznačujú, že sa nedostatku hereckých príležitostí nebude musieť obávať a čaká na ňu množstvo ďalších zaujímavých úloh.

Michael "Incantator" Steiner

Herecká filmografie

Filmy

2016 Eat Locals
2015 North v South
2014 Doctor Who: The Ultimate Companion (TV film) - a.z.
2013 Rubenesque (TV film)
2009 Doctor Who at the Proms (TV film)
Pán času: Konec času - 2. část (TV film)
2007 Doctor Who: The Infinite Quest (TV film)
Doctor Who: Time Crash (TV film) - a.z.
2006 Rulers and Dealers

TV seriály

2020 New Amsterdam (TV seriál)
In the Graveyard (S02E13)
14 Years, 2 Months, 8 Days (S02E12)
Hiding Behind My Smile (S02E11)
další epizody (4)
2019 New Amsterdam (TV seriál)
The Island (S02E09)
What the Heart Wants (S02E08)
Good Soldiers (S02E07)
další epizody (22)
2018 New Amsterdam (TV seriál)
As Long As It Takes (S01E09)
Three Dots (S01E08)
The Domino Effect (S01E07)
další epizody (9)
Osmý smysl (TV seriál)
Amor Vincit Omnia (S02E12)
2017 Osmý smysl (TV seriál)
You Want a War? (S02E11)
If All the World's a Stage, Identity Is Nothing But a Costume (S02E10)
What Family Actually Means (S02E09)
další epizody (10)
2016 Osmý smysl (TV seriál)
Happy F*cking New Year (S02E01)
2015 Osmý smysl (TV seriál)
I Can't Leave Her (S01E12)
Just Turn the Wheel and the Future Changes (S01E11)
What Is Human? (S01E10)
další epizody (12)
2014 The Carrie Diaries (TV seriál)
Run to You (S02E13)
This Is the Time (S02E12)
Hungry Like the Wolf (S02E11)
další epizody (5)
2013 The Carrie Diaries (TV seriál)
The Second Time Around (S02E08)
I Heard a Rumor (S02E07)
The Safety Dance (S02E06)
další epizody (17)
2012 Zákon a pořádek: Spojené království (TV seriál)
Fault Lines (S06E07)
Dawn Till Dusk (S06E06)
Line Up (S06E05)
další epizody (7)
2011 Zákon a pořádek: Spojené království (TV seriál)
Deal (S05E06)
Intent (S05E05)
Tick Tock (S05E04)
další epizody (6)
2010 Zákon a pořádek: Spojené království (TV seriál)
Skeletons (S04E06)
Help (S04E05)
Duty of Care (S04E04)
další epizody (19)
2009 Zákon a pořádek: Spojené království (TV seriál)
Alesha (S01E07)
Paradise (S01E06)
Buried (S01E05)
další epizody (7)
2008 Malá Dorritka (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (5)
Přežít! (TV seriál)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 1 (S01E01)
Torchwood (TV seriál)
A Day in the Death (S02E08)
Dead Man Walking (S02E07)
Reset (S02E06)
Pán času (TV seriál)
Konec cesty (S04E13)
Ukradená Země (S04E12)
Doktorova dcera (S04E06)
další epizody (5)
2007 Pán času (TV seriál)
Poslední z pánů času (S03E13)
Zvuk bubnů (S03E12)
Utopie (S03E11)
další epizody (13)
2006 Pán času (TV seriál)
Armáda duchů (S02E12)
2003 Mile High (TV seriál)
2001 Crossroads (TV seriál)
1996 Tichý svědek (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)

Dokumentární

2020 V záři reflektorů - a.z.
2013 Doctor Who: The Doctors Revisited (TV seriál)
2011 Doctor Who: Best of Specials (TV seriál)
2006 Torchwood Declassified (TV seriál)
2005 Doctor Who Confidential (TV seriál)

Host

TV pořady

2008 Podivná pohotovost (TV pořad)
2005 Friday Night Project, The (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1980 Children in Need (TV pořad)
1958 Blue Peter (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)