foto

Conrad Veidt

  • nar. 22.1.1893
    Postupim, Braniborsko, Německá říše
  • zem. 3.4.1943 (50 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se jako Hans Walter Conrad Weidt v dělnické části Berlína. V roce 1915 Veidt narukoval do války s hodností poddůstojníka a účasnil se bitvy o Varšavu. Když dostal žloutenku a zápal plic, musel být evakuován do nemocnice u Baltského moře. Zde obdržel dopis od své přítelkyně Lucie Mannheimové, ve kterém mu psala, že získala práci u divadla v Libau. Veidt se poté rozhodl k divadlu přihlásit také a protože jeho zravotní stav nebyl tak dobrý, aby se vrátil do války, dostal svolení hrát k pobavení vojska. Když v roce 1916 byl kvůli svému zdravotnímu stavu zbaven povinnosti vojenské služby, vrátil se do Berlína, aby se věnoval herectví.

Od začátku své kariéry do své smrti natčil přes 100 filmů. V KABINETU DOKTORA KALIGHARIHO hrál vražedného náměsíčníka a znetvořeného artistu v MUŽI, KTERÝ SE SMĚJE. Ve filmu ANDERS ALS DIE ANDERN (Different from the others), postava houslisty, kterou Veidt ztělesnil, byla první homosexuální postavou na plátně vůbec.

Ačkoliv byl Veidt árijec, ještě před vypuknutím Druhé světové války prý v dotazníku uvedl, že je židovského původu, jako protest proti nacistům. V roce 1933, týden po svatbě se svou židovskou ženou Illonou Pragerovou emigrovali z Německa do Anglie. Zde pokračoval v točení filmů, hlavně s režisérem Michaelem Powellem – SPY IN BLACK (1939), KONTRABAND (1940) a ZLODĚJ Z BAGDÁDU (1940).

Další Veidtovou hereckou stanicí byl Hollywood. Zde v legendárním filmu CASABLANCA paradoxně ztělesnil nacistického majora Heinricha Strassera. Conrad Veidt zemřel neočekávaně na infarkt v roce 1943, v Los Angeles, při hraní golfu.

Tereza "terasem" Šemberová

Herecká filmografie

Filmy

1958 Das gab's nur einmal
1943 Above Suspicion
1942 Casablanca
Nazi Agent
1941 All Through the Night
The Men in Her Life
Tvář ženy
Whistling in the Dark
1940 Escape
Kontraband
Zloděj z Bagdadu
1939 A People Eternal - a.z.
The Spy in Black
1938 Joueur d'échecs, Le
Tempête sur l'Asie
1937 Osudná cesta
Rudá sutana
1935 King of the Damned
The Passing of the Third Floor Back
1934 Bella Donna
Guillaume Tell
Jew Süss
Wilhelm Tell
1933 F.P.1
Já a císařovna
The Wandering Jew
Vyzvědačka
1932 Der schwarze Husar
Rasputin, Dämon der Frauen
Římský expres
1931 Congress Dances, The
Der Mann, der den Mord beging
Die andere Seite
Kongres tančí
Nacht der Entscheidung, Die
1930 Die letzte Kompagnie
Menschen im Käfig
Velká touha
1929 Země bez žen
1928 Muž, který se směje
1927 A Man's Past
Gesetze der Liebe
Poslední představení
The Beloved Rogue
1926 Brüder Schellenberg, Die
Der Geiger von Florenz
Die Flucht in die Nacht
Dürfen wir schweigen?
Kreuzzug des Weibes
Pražský student
1925 Hrabě Kosťa
Liebe macht blind
Schicksal
Zatracenci
1924 Carlos a Alžběta
Kabinet voskových figurín
Nju - Eine unverstandene Frau
Orlakovy ruce
1923 Glanz gegen Glück
Paganini
Wilhelm Tell
1922 Lucrezia Borgia
1921 Christian Wahnschaffe, 2. Teil - Die Flucht aus dem goldenen Kerker
Danton
Das Geheimnis von Bombay
Der Gang in die Nacht
Der Leidensweg der Inge Krafft
Die Liebschaften des Hektor Dalmore
Indický hrob: Tygr z Ešnapuru
Indický hrob: Yoghiho poslání
Lady Hamiltonová
Landstraße und Großstadt
Menschen im Rausch
Sehnsucht
1920 Abend - Nacht - Morgen
Bucklige und die Tänzerin, Der
Der Graf von Cagliostro
Der Januskopf
Die Augen der Welt
Kabinet doktora Caligariho
Kurfürstendamm
Künstlerlaunen
Liebestaumel
Manolescus Memoiren
Moriturus
Nacht auf Goldenhall, Die
Nachtgestalten
Patience
Rej
Satanas
Weltbrand
1919 Anders als die Andern
Die Okarina
Die Prostitution, 1. Teil - Das gelbe Haus
Die Reise um die Erde in 80 Tagen
Japanerin, Die
Nocturno der Liebe
Opium
Peer Gynt
Prinz Kuckuck - Die Höllenfahrt eines Wollüstlings
Prostitution, 2. Teil - Die sich verkaufen, Die
Unheimliche Geschichten
Wahnsinn
1918 Colomba
Das Dreimäderlhaus
Das Rätsel von Bangalor
Dida Ibsens Geschichte
Es werde Licht! 4. Teil: Sündige Mütter
Henriette Jacoby
Jettchen Geberts Geschichte 1 - Jettchen Gebert
Opfer der Gesellschaft
Tagebuch einer Verlorenen, Das
1917 Furcht
Spion, Der
Wenn Tote sprechen
1916 Weg des Todes, Der

Dokumentární

2014 Od Caligariho k Hitlerovi - a.z.
2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
1999 Berlin Metropolis: Jews in Early German Film - a.z.
1998 Dämonische Leinwand - Der deutsche Film der zwanziger Jahre - a.z.
Historie hororu (TV film)
1925 Der Film im Film

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace