foto

Miloš Vacek

  • nar. 20.6.1928
    Horní Roveň, Československo
  • zem. 29.2.2012 (83 let)
    Praha, Česko

Biografie

Hudební skladatel Miloš Vacek napsal řadu děl v oboru vážné hudby, početně významnou položku v jeho práci tvoří ale i film a televize. Pochází z východočeského venkova, za války začal studovat na pražské konzervatoři skladbu u dirigenta a skladatele Jaroslava Řídkého, po absolutoriu působil jako sbormistr a dirigent Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého (1951-1954). Od roku 1954 pracuje Miloš Vacek na volné noze jako hudební skladatel, složil několik oper (Jan Želivský, Romance pro křídlovku, Bratr Žák), psal balety, komorní a symfonické skladby, výrazným způsobem se podílel také na hudební složce Československého rozhlasu, psal i spartakiádní skladby, v neposlední řadě též scénickou hudbu pro divadla.

S filmem a televizí spolupracuje Miloš Vacek od roku 1953 a na svém kontě má hudbu k 27 hraným filmům a 170 dokumentům a animovaným filmům. Poprvé komponoval pro krátký studentský snímek FAMU NEJŠŤASTNĚJŠÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ (1953), v rámci celovečerních filmů se poprvé uplatnil prací na dětském titulu DOBRODRUŽSTVÍ NA ZLATÉ ZÁTOCE (1955). Ve Vackově hudební tvorbě pro film převažují tituly s vojenskou nebo válečnou tématikou, spolupracoval například s režiséry Jiřím Sequensem (NEPORAŽENÍ, 1956; ATENTÁT, 1964) nebo Karlem Kachyňou (KRÁL ŠUMAVY, 1959; PRÁČE, 1960), významným způsobem se podílel na cestopisných dokumentech.

V rámci odlehčeného žánru spolupracoval například s Janem Valáškem (komedie zaměřené na dětského diváka KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA, 1967, nebo NAŠE BLÁZNIVÁ RODINA, 1968). V sedmdesátých letech se více soustředil na tvorbu pro animované filmy, například o krtečkovi, často se vracel také k tvorbě Josefa Lady a napsal hudbu k večerníčkům O KOCOURU MIKEŠOVI (1971) a O CHYTRÉ KMOTŘE LIŠCE (1983), skládal i hudbu pro filmové a televizní pohádky (HADÍ PRINC, 1983; O ZATOULANÉ PRINCEZNĚ, 1988 – tato opět vychází z odkazu Josefa Lady).

Miloš Vacek je autorem autobiografické knihy Má životní Capriccia (2008).

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

2011 Krtek
1997 Eastern - Krvavý Hugo (studentský film)
1989 Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (TV film)
1987 Barevnost
O zatoulané princezně
Zahradníkův rok
1983 Hadí princ
O líném Honzovi
1981 Na zdraví
1980 Něco je ve vzduchu
O statečné princezně
1979 Poprask na silnici E 4
1978 Mokré halali
1976 Výprava do Hrusic
1974 Dobrodružství kouzelné hole
Oslík Ušatec
1973 Babička vypráví pohádku
Počkám, až zabiješ
1971 Krtek a paraplíčko
Černý vlk
1970 Hra na maminku
Kateřina a její děti
Krtek a ježek
Krtek a lízátko
Krtek a televizor
1969 Krtek a zelená hvězda
Krtek a žvýkačka
Krtek v Zoo
Krtek zahradníkem
O ptáku, který dupal
1968 Fanfarón, malý klaun
Jak šlo vejce na vandr
Naše bláznivá rodina
Záhořanský hon (TV film)
1967 Když má svátek Dominika
Pomlouvači
Věrné naše milování
Čtyři v kruhu
1966 Flám
Malá mořská víla (TV film)
1964 Atentát
Kdy brečí muži
Tajemství čínského karafiátu
1963 Modrý autobus (TV film)
Solidní dědeček
1962 Malé, ale moje
Vánice
1961 Kočičí škola
Procesí k panence
Uprchlík
Začátek konce (TV film)
1960 Chlap jak hora
Kouzelný den
Kočičí slovo
Malování pro kočku
Práče
1959 Král Šumavy
Partyzánská stezka
Vstup zakázán
Život pro Jana Kašpara
1958 Skleněná oblaka
Tenkrát o Vánocích
Ze soboty na neděli
Útěk ze stínu
1957 Paraplíčko
1956 Neporažení
1955 Dobrodružství na Zlaté zátoce
Větrná hora
Ztracená stopa

TV seriály

1992 Osan a dračí kráľ (TV seriál)
Třída jako řemen (TV seriál)
1988 O Kubovi a Stázině (TV seriál)
1983 O chytré kmotře lišce (TV seriál)
Hajný z Malinového vršku (E13)
Jak se kníže div nerozsypal smíchy (E12)
Zkouška na hajného (E11)
další epizody (13)
1971 O kocouru Mikešovi a jeho přátelích (TV seriál)
1963 Krtkova dobrodružství (TV seriál)

Dokumentární

1963 Děti bez lásky
1962 Nový příběh staré řeky
1960 II. celostátní spartakiáda 1960
II. celostátní spartakiáda II - Mládí a krása
Spartakiáda 1960
1958 Sebeobrana
1954 Cesta vede do Tibetu