foto

Jaromír Jágr

  • nar. 15.2.1972 (46 let)
    Kladno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Legendární český hráč na pravém křídle s číslem 68 se narodil jako mladší ze dvou dětí 15. února 1972 na statku v Hnidousích, které jsou dnes již součástí Kladna a kde také vyrůstal. Již ve třech letech stál poprvé na ledě a ve čtyřech letech ho otec začal učit hrát hokej. Po absolvování základní školy šel Jaromír na střední průmyslovou školu stavební. V té době u něj ale zcela převládla láska k hokeji a kvůli tréninkovému vytížení školu nedokončil.

Vynikal již mezi juniory, se kterými vyhrál stříbro na mistrovství Evropy (1989) a bronz na mistrovství světa (1990). V roce 1990 odchází z rodného Kladna poté, co je v prvním kole (celkově na 5. místě) draftován do NHL klubem Pittsburgh Penguins, kde v té době působí Jaromírův největší vzor Mario Lemieux. V Pittsburghu hraje až do roku 2001, prožívá tu své největší hokejové úspěchy a pomalu se stává legendou světového hokeje. Od roku 2001 je Jarda členem klubu Washington Capitals, kde ale nemůže najít formu a herně se trápí, až je v roce 2004 vyměněn do New Yorku. Tam opět získává zpět svou formu a po sedmi letech neúspěchů se díky jeho výkonům New York Rangers opět pravidelně kvalifikují do playoff. Po čtyřech letech odchází z Madison Square Garden do ruské KHL. Tam působí tři sezony v klubu Avangard Omsk. V roce 2011 se Jarda vrací do NHL a i když jak sám říká „nikdo od něj nic nečeká“, odehrává velice slušnou sezonu s týmem Philadelphia Flyers, kde je jeho hlavní rolí jít příkladem mladým talentům. Zatím poslední zastávka v NHL (2012) čeká Jaromíra v Texasu, kde podepsal roční smlouvu s klubem Dallas Stars a stává se tak jedním z nejstarších aktivních hráčů soutěže.

Mezi Jardovy největší týmové úspěchy patří bezesporu získání dvou Stanley Cupů s Pittsburghem (1991, 1992), zlato z olympijských her v Naganu (1998), dva tituly mistra světa z Vídně a Kolína nad Rýnem (2005, 2010) a vítězství v European Champions Cupu s Avangardem Omsk (2005). Z individuálních úspěchů je třeba zmínit pětinásobný zisk Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování, jedno vítězství a pět nominací na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže, zisk tří Ted Lindsay Award pro nejužitečnějšího hráče voleného samotnými hráči, sedm jmenování do NHL All-Star Teamu, deset vítězství v anketě Zlatá hokejka pro nejlepšího českého hráče a držení mnoha dalších dodnes nepřekonaných individuálních rekordů. Do dnešního dne (konec sezony 11/12) nasbíral Jarda 1653 bodů v kanadském bodování, což ho činí nejlepším nekanadským hráčem všech dob a osmým nejlepším hráčem v historii NHL.

Jaromír Jágr žije momentálně ve Spojených státech. Nedá dopustit na českou kuchyni, o kterou se mu v USA starala jeho maminka, která tam s ním po mnoho let žila a které tam díky tomu nikdo neřekl jinak než Mama Jagr. Jaromír se hlásí k pravoslavnému křesťanství a v roce 2001 se dokonce nechal pokřtít pražským patriarchou. Nikdy se také netajil tím, že měl dříve velkou oblibu v hazardu a že jedné sázkové společnosti dlužil statisíce dolarů. Nikdy však nepřipustil, že by byl na hazardu závislý. Další jeho velkou zálibou jsou auta a v zámoří měl dokonce několikrát problémy se zákonem, kvůli nedodržení rychlosti, ale dnes už je ve svém věku daleko umírněnější. Mezi jeho dlouhodobé partnerky patřily například česká vicemiss Iva Kubelková, nebo slovenská miss Andrea Verešová. Dnes žije se svou dlouholetou přítelkyní modelkou Innou Puhajkovou. Od roku 2011 se stal Jarda většinovým vlastníkem svého domovského klubu Rytíři Kladno, kde by také rád zakončil svou kariéru a založil rodinu.

Před kamerou se Jaromír objevil v thrilleru Alexeje Balabanova BRAT 2 a po boku Martina Dejdara v seriálu české televize POSLEDNÍ SEZONA. Jako host se objevil v několika pořadech a talk show. Pro českou televizi také zavzpomínal na české reprezentační úspěchy v dokumentech NAGANO 1998 – HOKEJOVÝ TURNAJ STOLETÍ, NÁVRAT MISTRŮ, TÝM NA HRANĚ a BRONZOVÉ HALUŠKY. Objevil se i v americkém dokumentu GRETZKY: THE GREAT ONE AND THE NEXT ONES.

Hermi14

Herecká filmografie

Filmy

2000 Brat 2

TV seriály

2017 Lajna (TV seriál)
Talkshow (S01E05)
2013 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Nagano (S05E11) - a.z.
2006 Poslední sezona (TV seriál)

Dokumentární

2018 Pásky z Nagana
2017 Štěpec (TV film)
2016 Hokejová pětka Jaromíra Jágra (TV film)
2015 741 690 + 1 Jágr (TV film)
2014 Znovu 89 (koncert) - a.z.
2012 Jaromír Jágr: stále na vrcholu (TV film)
2011 Bronzové halušky (TV film)
2010 Sport 2010 (TV film) - a.z.
Tým na hraně (TV film)
2009 Dokument o MS 2009 v hokeji (TV film)
2008 Milujeme hokej
2006 Turínský svátek s pohádkovou tečkou (TV film)
2005 "Velkej" (TV film) - a.z.
Dokument o MS v hokeji 2005 (TV film)
Návrat mistrů
Sport 2005 (TV film) - a.z.
2004 Fearless (TV seriál)
1998 Nagano 1998 - hokejový turnaj století
Zlatý turnaj století (TV film)
1997 Gretzky: The Great One and the Next Ones
Jaromír Jágr
Profil hokejového brankáře: Dominik Hašek (TV film)
1996 Jágr Team (TV film)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

TV pořady

2017 COOLTalk (TV pořad)
2013 Deník NHL (TV pořad)
2012 Archiv Z (TV pořad)
2011 24/7: Flyers/Rangers - Road to the NHL Winter Classic (TV pořad)
Hokej den poté (TV pořad)
Trumfy Miroslava Donutila (TV pořad)
2010 XXI Winter Olympics Opening Ceremony (TV pořad)
2009 Na slovíčko (TV pořad)
2008 One Man Show (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2006 NHL on NBC (TV pořad)
2005 Víkend (TV pořad) - a.z.
2004 T-music (TV pořad)
2003 NE-E (TV pořad)
2002 Sláva vítězům (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
1992 Buly (TV pořad)
1987 NHL on TSN (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Ewa Farna: Na ostří nože (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace