foto

Daniel Kaluuya

  • nar. 24.2.1989 (29 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Daniel Kaluuya je britským hercem a scénáristou, který se narodil v Londýně ugandským imigrantům. Jeho matka se jmenuje Damalie a svého syna společně s dcerou vychovala ve městečku Kentish. Studoval St Aloysius College. Se svou přítelkyní, jež se jmenuje Amandla, žije v západním Londýně. Je velkým fanouškem anglického fotbalového klubu Arsenal FC.

Teprve v devíti letech napsal svou první hru a dále se začal věnovat improvizačnímu divadlu. Následně začal vystupovat v divadelní škole Anna Scher Theater and WAC Arts.

V sedmnácti letech získal roli v kontroverzním dramatu z produkce BBC Shoot the Messenger. Následně získal v roce 2007 roli Poshe Kennetha v britském seriálu Skins, na jehož dvou epizodách se dokonce podílel i jako scénárista. V následujících letech jsme ho mohli zaznamenat v menších či větších rolích v několika úspěšných seriálech. Za zmínku určitě stojí například Pán času a Černé zrcadlo.

V roce 2010 získal Evening Standard Award a Critics' Circle Theatre Award za tzv. Outstanding Newcomer („nejlepší nováčkovský výkon“). Tuto cenu mu vysloužilo jeho ztvárnění mladého boxerského talentu Leona Davidsona v divadelní hře „Sucker Punch“, kterou napsal Roy Williams a zrežíroval Sacha Wares.

V následujích letech jeho herecká kariéra stoupala strmě nahoru a objevil se v úspěšných produkcích jako je například sequal Johnny English se vrací (2011), Kick-Ass 2 (2013), Sicario: Nájemný vrah (2015) a Black Panther (2018), jenž je součástí výdělečné komiksové franšízy Marvel Cinematic Universe.

Avšak jeho nejvýznamnějším hereckým počinem je charakter Chrise Washingtona, kterého ztvárnil v v oceňovaném hororovém snímku Uteč (2017). Za tuto roli si vysloužil v roce 2018 nominace od Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA Award), Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Golden Globe Award) a americké Akademie filmového umění a věd (Academy Award) za hlavní roli. Tentýž rok mu udělila již zmíněná Britská akademie filmového a televizního umění cenu za nejlepší výcházející hvězdu.

Lukáš "CrypzzXD" Slavíček

Herecká filmografie

Filmy

2018 Black Panther
Vdovy
2017 Robot & Scarecrow
Uteč
2015 Sicario: Nájemný vrah
2013 Chceš pěstí?
Jonah
Kick-Ass 2
2011 Johnny English se vrací
Random (TV film)
2010 Chatroom
Dítě
2009 Pán času: Planeta mrtvých (TV film)
2008 Cass
2006 Shoot the Messenger

TV seriály

2017 Watership Down (TV seriál)
2014 Babylon (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)
2011 Fades, The (TV seriál)
Černé zrcadlo (TV seriál)
Patnáct milionů meritů (S01E02)
2009 10 Minute Tales (TV seriál)
Fm (TV seriál)
Video Killed the Radio Star (E05)
Return to Sender (E03)
System Addict (E02)
další epizody (4)
Psychoville (TV seriál)
The Philanthropist (TV seriál)
Skins (TV seriál)
Thomas (S03E03)
2008 Delta Forever (TV seriál)
Skins (TV seriál)
Cassie (S02E09)
Jal (S02E08)
Tony (S02E06)
další epizody (6)
2007 Comedy: Shuffle (TV seriál)
Ruddy Hell! It's Harry And Paul (TV seriál)
Skins (TV seriál)
Finale (S01E09)
Michelle (S01E07)
Maxxie and Anwar (S01E06)
další epizody (4)
The Whistleblowers (TV seriál)
2006 That Mitchell and Webb Look (TV seriál)
Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
2005 Pán času (TV seriál)
2003 Coming Up (TV seriál)
1998 Comedy Lab (TV seriál)
1996 Tichý svědek (TV seriál)

TV pořady

2018 Oscar 2018 (TV pořad)
2017 MTV Movie & TV Awards 2017 (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2009 Skins (TV seriál)
Thomas (S03E03)
2008 Skins (TV seriál)
Jal (S02E08)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace