foto

Miloš Nedbal

  • nar. 28.5.1906
    Rožmitál pod Třemšínem, Rakousko-Uhersko
  • zem. 31.10.1982 (76 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Způsob, jakým dovedl dát utrpení podobu, jakým rozehrál téměř štítivou nerudnost na povrchu postavy a jakým postupně, dávkovaně dával nahlédnout k jejímu srdci a cestám krve v těle a myšlenek v mozku, patří rozhodně k vrcholům našeho současného herectví." Tak takhle charakterizoval kritik Jiří Tvrzník na počátku osmdesátých let Nedbalem ztvárněnou roli Šány v televizní inscenaci NEZRALÉ MALINY.

Jako dítě hrál loutkové divadlo a recitoval. Studoval na gymnáziu v Křemencově ulici, kde byli jeho spolužáky Voskovec s Werichem. To také zřejmě ovlivnilo jejich pozdější plodnou spolupráci. Po maturitě začal studovat na právnické fakultě UK a současně na dramatickém oddělení Konzervatoře Praha. Právnické studium ukončil po dvou semestrech a začal také navštěvovat Pivodovu pěveckou školu. Praktické herecké zkušenosti získával jako ochotník v Umělecké Besedě a u svých bývalých spolužáků v Osvobozeném divadle, kam nastoupil do angažmá ještě před ukončením studia v roce 1927. V angažmá vydržel do roku 1933, pouze s přestávkou sezony 1929/30, kdy byl členem Státního divadla v Brně. Nedbalova kariéra v letech 1933 - 1945 by byla suchým vyjmenováním desítky divadelních scén, které v té době vystřídal. Nejdéle byl v angažmá v Národním divadle (1945 - 1976), s vyjímkou let 1970 - 1972, kdy pracoval v Divadle za branou. V letech 1942 - 1947 působil jako profesor herectví na Konzervatoři Praha a od roku 1947 učil na DAMU, kde patřil mezi nejoblíbenější profesory. Jako pedagog vychoval spoustu vynikajících herců (Bláha, Haničinec, Macháček, Ráž, Řanda).

Již v Osvobozeném divadle si Nedbal vypěstoval výrazný cit pro detailní vypracování charakteru postavy, myšlenkovou preciznost a tvarovou kultivovanost. V každé postavě se snažil vykreslit a divákovi co nejsrozumitelněji podat motiv jednání postavy. Přesto dokázal lecos skrýt a v nečekané chvíli diváka ohromit emocionálním výbuchem a odkrýt tak jádro celé postavy. Přesně v tomto duchu se neslo jeho legendární ztvárnění Hamleta na prknech Divadla na Vinohradech z roku 1941. Z jeho dalších legendárních hereckých výkonů na prknech Národního divadla jmenujme např. Soleného (Čechov - Tři sestry), Nikolaje Skrobotova (Gorkij - Nepřátelé), Kapuleta (Shakespeare - Romeo a Julie), Dulského (Zápolská - Morálka paní Dulské) nebo Loukotu (Tyl - Tvrdohlavá žena).

Herce velikého formátu, jakým Nedbal bezesporu byl, vyhledával film často. Avšak herec, který měl již ve svých 26 letech kvalitní pleš, se do rolí milovníků prostě nehodil. A tak již od počátku hrál role zralých mužů. Tou první byla role ředitele Čedoku v komedii V a W PUDR A BENZIN. V jejich další komedii PENÍZE NEBO ŽIVOT se objevil hned ve dvou rolích (policejní prefekt a muž s vázou). Režiséři si všímali především Nedbalova přísného zjevu, než jeho hereckého umění a tak se Nedbal ve třicátých a čtyřicátých letech objevoval především v menších rolích strohých, přísných mužů vyšších společenských vrstev, zvyklých poroučet a vládnout. V tomto duchu se nesla celá galerie postav jako např. obhájce v dramatu SOUD BOŽÍ, státní návladní v dramatu DRUHÁ SMĚNA, vrchní revident Kefurt v burianovských KATAKOMBÁCH, policejní komisař v detektivce PELIKÁN MÁ ALIBI, chamtivý dědic v TETIČCE a v komedii PŘIJDU HNED, nebo divadelní ředitel v TANEČNICI. Tyto postavy výrazně převyšují dvě role z té doby. Je to především přísný profesor franštiny Šeda v CESTĚ DO HLUBIN ŠTUDÁKOVY DUŠE a anděl MĚSTEČKU NA DLANI.

Podobně byl Nedbal obsazován i po osvobození, jen s tím rozdílem, že tentokrát místo právnických profesí převažovali profese vojenské a policejní. A tak jsme mohli Nedbala vidět jako komisaře Baráka ve TŘINÁCTÉM REVÍRU, obersta v MORDOVÉ ROKLI, majora Morrise v ÚNOSU, plukovníka wehrmachtu v TANKOVÉ BRIGÁDĚ, podplukovníka v PADĚLKU, nebo generálmajora v komedii POSLUŠNĚ HLÁSÍM. Z této škatulky vynikaly jiné různorodé role, které byly o to výraznější. Např. důlní Bílek v SIRÉNĚ, lékař v CÍSAŘOVĚ PEKAŘI, pan Novák v jedné z povídek filmu MÁJOVÉ HVĚZDY, otec Janura v komedii PÁTÉ KOLO U VOZU, nebo Lomikar v PSOHLAVCÍCH. Přesto, že se v době nové vlny šedesátých let nenosilo obsazovat známé herce, Nedbal si i tak své místo v české kinematografii našel, stejně jako v normalizačních letech sedmdesátých. V té době se objevil např. jako poštmistr ve Vávrově SRPNOVÉ NEDĚLI, Čeněk v komedii MEZI NÁMI ZLODĚJI, policejní prezident v ČINTAMANECH A PODVODNÍCÍCH, profesor Nykl v dramatu RAKEV VE SNU VIDĚTI..., Rýdl v PLAVENÍ HŘÍBAT, nebo kněz v SARAJEVSKÉM ATENTÁTU. Role ve filmu DIVOKÝ KONÍK RYN byla jeho poslední v českém filmu. Na závěr se zmiňme o Nedbalově životní filmové roli. Dostal ji v roce 1948 od režiséra Jiřího Krejčíka, který ho obsadil do titulní role psychologického dramatu SVĚDOMÍ. Úředník Karel Doležal, vystupující jako vysoce mravní člověk, je nevěrný své ženě (Marie Vášová) a stráví noc se svojí sekretářkou na služební cestě. Po cestě zpět srazí na silnici malého chlapce a ujede. Trápí ho výčitky svědomí a propadne zoufalství, když se dozví, že chlapec umírá. Až teprve statečný mravní čin svého syna ve škole ho donutí k přiznání.

V Československé televizi patřil Nedbal k nejvyhledávanějším hercům. Jak již bylo na počátku řečeno, nejvýraznější rolí byla role nešťastného a právě proto nerudného důchodce Šantrocha alias Šány v inscenaci NEZRALÉ MALINY, který svým jedovatým jazykem šlehá kolem sebe a zraňuje tak svého dřívějšího nejlepšího kamaráda Pitnera (Ladislav Pešek), se kterým se rozešel ve zlém kvůli lásce z mládí. Z jeho dalších významných rolí v televizních inscenacích jmenujme např. titulní roli ve hře PROKOP DIVIŠ, biskup v KOČÁŘE NEJSVĚTĚJŠÍ SVÁTOSTI, dědek v PŘÍBĚHU SE STAROU LENOŠKOU, starý žid v dramatu MODLITBA PRO KATEŘINU HOROWITZOVOU, nebo role sluhy v dvoudílné inscenaci MALÁ DORRITKA. Velmi často hrál Nedbal v televizních pohádkách (O PRINCEZNĚ, KTERÁ POŘÁD VAŘILA, O DOKTOROVI VŠEVĚDOVI, SEDMERO KRKAVCU). Málokterý herec Nebalovy generace se mohl pochlubit takovým výčtem seriálových rolí. Jmenujme pana domácího Alexandra Nerudného (BYL JEDNOU JEDEN DUM), doktora Mojmíra Váchu (SŇATKY Z ROZUMU), direktora (F. L. VĚK), profesora Viktora Brauna (TŘICET PŘÍPADU MAJORA ZEMANA - díly 24 - Klauni a 25 - Štvanice) nebo profesora Nového (NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA). Rolí dědy Reichla v seriálu DOBRÁ VODA se s diváky definitivně rozloučil. Nedbal se věnoval také recitaci a práci v rozhlase (Oheň, Ve stínu doliny, Babí léto, Odyssea).

Během své plodné umělecké práce získal Miloš Nedbal celou řadu ocenění. V roce 1958 titul Zasloužilý umělec, 1966 Řád práce a 1981 titul Národní umělec. Za svou pedagogickou činnost na DAMU obdržel v roce 1977 medaili J. A. Komenského.

Petr "Bart" Bartoš

Herecká filmografie

Filmy

1990 Svědek umírajícího času
1981 Divoký koník Ryn
Hodina života
Tu es Petrus (TV film)
Uličnictví pana Čabouna (TV film)
1980 Hrdina se nebojí (TV film)
Každý má svůj stín (TV film)
Nezralé maliny (TV film)
Panenka (TV film)
1979 Julek
O chudém královstvíčku (TV film)
1978 Odměna (TV film)
O statečné princezně Janě (TV film)
Přitažlivost země (TV film)
1977 Paličova dcera (TV film)
Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
Prokop Diviš (TV film)
1976 Nezbedná pohádka (TV film)
Posel dobrých zpráv (TV film)
Revizoři (TV film)
1975 Hřiště
Plavení hříbat
Sarajevský atentát
Údržbáři (TV film)
1974 Konec semestru (TV film)
Nepřátelé veřejnosti (TV film)
Sám proti městu (TV film)
Volba cíle
Vrtkavý král (TV film)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
O doktorovi Vševědovi (TV film)
Trhani (TV film)
Země zlatých plodů (TV film)
1972 Dva bratři (TV film)
Hotel Miramare (TV film)
Příběh se starou lenoškou (TV film)
1970 Mášenka (TV film)
Psíčci lorda Carltona (TV film)
1969 Zápisník zmizelého (TV film)
1968 „Rakev ve snu viděti...“
1967 Barevné úterý (TV film)
Malá Dorritka (TV film)
O princezně, která pořád vařila (TV film)
Sedmero krkavců (TV film)
Tajemství Viléma Storitze (TV film)
1966 Evženie Grandetová (TV film)
Liselotte von der Pfalz
Nahá pastýřka
1965 Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (TV film)
Oliver Twist (TV film)
Úplně vyřízený chlap
1964 Čintamani & podvodník
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Zpívali jsme Arizonu
1963 Mezi námi zloději
Strach a bída třetí říše
1962 Horoucí srdce
Jejich den (TV film)
Kočár nejsvětější svátosti (TV film)
Malý Bobeš ve městě
Pevnost na Rýně
Pozdní láska (TV film)
1961 Kde alibi nestačí
Magdalena Dobromila Rettigová (TV film)
Zločin na Volavčím jezeře (TV film)
1960 Pochodně
Srpnová neděle
Strýček Váňa (TV film)
1959 Májové hvězdy
Medvěd a strašidla
Nedohledné dálky (TV film)
O medvědu Ondřejovi
Romeo, Julie a tma
Taková láska
1958 Morálka paní Dulské
O věcech nadpřirozených
1957 Padělek
Páté kolo u vozu
Poslušně hlásím
Případ ještě nekončí
Snadný život
1956 Dobrý voják Švejk
Jurášek
Neporažení
Nezlob, Kristino
Proti všem
Váhavý střelec
Zaostřit, prosím!
1955 Jan Žižka
Psohlavci
Tanková brigáda
Z mého života
Ztracená stopa
1954 Jan Hus
Ještě svatba nebyla...
Na konci města
1953 Americké řešení (studentský film)
Kavárna na hlavní třídě
Olověný chléb
Výstraha
1952 Únos
1951 Císařův pekař - Pekařův císař
Mordová rokle
1950 Temno
1949 Němá barikáda
1948 Dravci
Kariéra
O ševci Matoušovi
Svědomí
1947 Siréna
Tři kamarádi
Týden v tichém domě
1946 Lavina
Pancho se žení
Průlom
13. revír
1944 Skalní plemeno
1943 Mlhy na blatech
Tanečnice
1942 Kníže Václav
Městečko na dlani
Okouzlená
Přijdu hned
Velká přehrada
1941 Advokát chudých
Pražský flamendr
Provdám svou ženu
Tetička
1940 Druhá směna
Dva týdny štěstí
Katakomby
Minulost Jany Kosinové
Pelikán má alibi
Pohádka máje
1939 Cesta do hlubin študákovy duše
1938 Soud boží
1937 Ztratila se Bílá paní
1932 Peníze nebo život
1931 Pudr a benzin

TV seriály

1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
1979 Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie (TV seriál)
1978 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Štvanice (S03E05)
Klauni (S03E04)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Strach (S01E02)
1975 Matka (TV seriál)
Rozcestí (E06)
Nebezpečí smyku (TV seriál)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Jízda do tunelu (E03)
Bio Ilusion (E02)
Stěhovavá trafika (E01)
1973 Německé pohádky (TV seriál)
1971 Bakaláři (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 10 (E10)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)

Dokumentární

2010 Příběhy slavných - Tatíček profesor (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Spravedlnosti času... (TV film) - a.z.
1982 Miloš Nedbal
1979 Proti větru
1977 Kandrdasové
1963 Historie jedné inscenace I.díl:Hovory s Romeem a Julií (TV film)
1961 Svědectví
1949 Prvá léta

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace