foto

Fernando Lamas

  • nar. 9.1.1915
    Buenos Aires, Argentina
  • zem. 9.10.1982 (67 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Tento herec se narodil 9. ledna 1915 v argentinském Buenos Aires. Je otcem slavného herce amerických akčních filmů Lorenzo Lamase. Svoji hereckou kariéru zahájil v několika barevných snímcích studia MGM. Ve své rodné zemi vystudoval dramatické umění. Později se zapsal na právnickou univerzitu. Měl neuvěřitelnou fyzickou kondici. Co se sportu týče, provozoval atletiku, jízdu na koni, šerm, box. V roce 1937 se stal plaveckým šampionem ve volném stylu.

Svůj první film natočil ve svých dvaceti čtyřech letech. V roce 1951 byl společností MGM vybrán do hlavních rolí ve filmech THE MERRY WIDOW a DANGEROUS WHEN WET. V té době se objevil také v několika filmech společnosti Paramount. Jeho jediným vystoupením na Broadwayi byla v roce 1957 postava v divadelní hře HAPPY HUNTING. Zde se dostal do konfliktu se svojí hereckou kolegyní Ethel Merman. Fernando Lamas byl nicméně za svůj výkon nominován na cenu Tony v kategorii Nejlepší herec.

Tuto cenu však získal jeho herecký kolega Rex Harrison za postavu profesora Higginse v muzikálu MY FAIR LADY. V soukromí se však Fernando Lamas choval velmi povrchně, namyšleně. Se svými dvěma bývalými manželkami se vrátil zpět do Argentiny. Zde byl velmi známou osobou. A to hlavně kvůli svým milostným románkům se svými hereckými kolegyněmi. Jeho třetí manželkou se stala herečka Arlene Dahl, která mu porodila syna Lorenza. Společně s Fernandem si zahrála ve filmu THE DIAMOND QUEEN.

Ani tohle manželství nevydrželo. Jeho čtvrtou ženou se stala šampionka v plavání Esther Williams. V roce 1963 si s ní zahrál ve španělském filmu LA FUENTE MAGICA, který také sám režíroval. Od té doby začal pracovat především pro televizi. Režíroval několik epizod známých seriálů jako například MANNIX, THE ROOKIES nebo SÍLA RODU, ve kterém hlavní roli ztvárnil Fernandův syn Lorenzo Lamas. Společně si zahráli v roce 1968 ve westernu 100 PUŠEK. Fernando Lamas měl původně hrát hlavní roli v seriálu GAVILAN. Vzhledem k tomu, že 8. října 1982 zemřel na rakovinu, jeho roli převzal herec Patrick Macnee.

Josef "videofil" Novák

Herecká filmografie

Filmy

1980 The Dream Merchants (TV film)
1978 Detektiv ze San Franciska
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Murder on Flight 502 (TV film)
1971 Powderkeg (TV film)
1969 100 pušek
Backtrack!
Lonely Profession, The (TV film)
1967 The Violent Ones
Valley of Mystery (TV film)
Zabij draka
1963 D'Artagnan a tři mušketýři
Fuente mágica, La
1962 Duello nella sila
1960 Ztracený svět
1955 The Girl Rush
1954 Jivaro
Rose Marie
1953 Dangerous When Wet
Diamond Queen, The
Sangaree
The Girl Who Had Everything
1952 The Merry Widow
1951 Rich, Young and Pretty
The Law and the Lady
1950 The Avengers
1949 Corrientes, calle de ensueños
De padre desconocido
La historia del tango
La otra y yo
Vidalita
1948 Historia de una mala mujer
La rubia Mireya
Tango vuelve a París
1947 Navidad de los pobres
1945 Stella
Villa rica del Espíritu Santo
1943 En el último piso
Frontera Sur

TV seriály

1979 House Calls (TV seriál)
1977 The Love Boat (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
How the West Was Won (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
1975 Bronk (TV seriál)
Switch (TV seriál)
1974 Police Woman (TV seriál)
1971 Alias Smith and Jones (TV seriál)
1970 Dan August (TV seriál)
McCloud (TV seriál)
Night Gallery (TV seriál)
1969 Then Came Bronson (TV seriál)
1968 It Takes a Thief (TV seriál)
The Mod Squad (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
1967 He & She (TV seriál)
Hondo (TV seriál)
The High Chaparral (TV seriál)
1966 Mission: Impossible (TV seriál)
Tarzan (TV seriál)
The Girl from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1965 Laredo (TV seriál)
Run for Your Life (TV seriál)
1963 Burke's Law (TV seriál)
1962 Combat! (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
1958 Pursuit (TV seriál)
Shirley Temple's Storybook (TV seriál)
1957 The Lucy-Desi Comedy Hour (TV seriál)
1956 Zane Grey Theater (TV seriál)
1955 Jane Wyman Presents The Fireside Theatre (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1967 The Violent Ones
1963 Fuente mágica, La

TV seriály

1981 Bret Maverick (TV seriál)
Síla rodu (TV seriál)
1980 Flamingo Road (TV seriál)
Secrets of Midland Heights (TV seriál)
1979 House Calls (TV seriál)
1977 The Amazing Spider-Man (TV seriál)
The Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries (TV seriál)
1976 Jigsaw John (TV seriál)
1975 S.W.A.T. (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
Switch (TV seriál)
1972 The Rookies (TV seriál)
1971 Alias Smith and Jones (TV seriál)
1969 The Bold Ones: The Lawyers (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)
1965 Run for Your Life (TV seriál)

Host

TV pořady

1980 The Alan Thicke Show (TV pořad)
1967 Laugh-In (TV pořad)
The Pat Boone Show (TV pořad)
1966 The John Gary Show (TV pořad)
1965 The Hollywood Squares (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1956 The Dinah Shore Chevy Show (TV pořad)
The Patrice Munsel Show (TV pořad)
The Steve Allen Show (TV pořad)
1953 Person to Person (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1950 What's My Line? (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace