foto

Joseph Sweeney

  • nar. 26.7.1884
    Philadelphia, Pennsylvania, USA
  • zem. 25.11.1963 (79 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se ve Philadelphii 26. července 1884 (některé zdroje ale uvádějí 1882 či dokonce 1890). Část svého mládí byl ubytován v penzionu, kde také potkal W.C. Fieldse, známého amerického komedianta, herce a žongléra a díky němu také začal vystupovat v estrádě jako žonglér.

Kolem roku 1910 Joseph začal s hereckou kariérou v divadle, která ho přivedla do Brodwaye a s tím spojené hlavní divadelní turné po Spojených státech. Až do 40. let tak působil a hrál v mnoha divadelních hrách, dá se říct do příchodu nové televizní technologie.

V roce 1949 pravidelně hrál v seriálu CBS Wesley a dále objevil se v mnoha dalších televizních filmech, seriálech a show různých producentů. V roce 1957 ale přišla jeho nejslavnější role ve filmu DVANÁCT ROZHNĚVANÝCH MUŽŮ, kde si po boku Henryho Fondy, Jiřího Voskovce a dalších zahrál porotce č. 9, starého moudrého pana McCardleho. Jinak byl Joseph Sweeney výborný především v rolích vychytralých darebáků a zlodějíčků, jako ve filmu MUŽ V ŠEDÉM FLANELOVÉM OBLEKU (1956), nebo ve westernu NEJRYCHLEJŠÍ STŘELEC (1956).

Joseph Sweeney byl především skvělý charakterní herec, který se pohyboval hlavně na prknech, která znamenají svět a na sklonku života i v televizní produkci. Zemřel ve věku 79 let 25. listopadu 1963 v New Yorku.

giordano

Herecká filmografie

Filmy

1957 Dvanáct rozhněvaných mužů
1956 Muž v šedém flanelovém obleku
Nejrychlejší střelec
1950 Outside the Wall
1940 Příběh z Filadelfie
1936 Soak the Rich
1930 Jaywalker, The

TV seriály

1962 The Eleventh Hour (TV seriál)
The Nurses (TV seriál)
1961 Ben Casey (TV seriál)
Car 54, Where Are You? (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
1960 Route 66 (TV seriál)
1959 Sunday Showcase (TV seriál)
1958 Naked City (TV seriál)
1957 Suspicion (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Front Row Center (TV seriál)
Playwrights '56 (TV seriál)
1954 Father Knows Best (TV seriál)
Justice (TV seriál)
Producers' Showcase (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
You Are There (TV seriál)
1952 Omnibus (TV seriál)
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
The Philco Television Playhouse (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)
1946 Lights Out (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace