foto

Richard Curtis

  • nar. 8.11.1956 (63 let)
    Wellington, Nový Zéland

Biografie

RICHARD CURTIS se narodil na Novém Zélandu v roce 1956 a své dětství strávil na Filipínách, ve Švédsku a Velké Británii.

Curtis se začal věnovat psaní komedií po absolutoriu university v Oxfordu v roce 1978. Již tehdy spolupracoval s Rowanen Atkinsonem — a v této spolupráci pokračoval i nadále.  Jeho prvním televizním počinem bylo psaní tematických skečí a scének pro zábavný pořad BBC – Žádné zprávy v devět.  Poté přistoupil ke psaní scénáře seriálu Černá zmije, situační komedie, která se odehrává ve čtyřech různých obdobích dějin Velké Británie, pokaždé s Rowanem Atkinsonem v hlavní roli a vždy s jiným legračním účesem. Spoluautorem posledních tří sérií byl Ben Elton.

Během těchto let Curtis, Atkinson a Elton zinscenovali dvě komediální revue v londýnském West Endu a Curtis také napsal svůj první celovečerní film, The Tall Guy.  Film režíroval Mel Smith a v hlavních rolích se objevili Jeff Goldblum a Emma Thompsonová (její první role ve filmu). Film pochází z produkce společnosti Working Title, se kterou Curtis od té doby spolupracuje.

Zpět v televizi, Curtis a Atkinson začali pracovat na seriálu Mr. Bean. Ve tvorbě občasných dílů tohoto seriálu, kde je hlavní postavou málomluvný muž v černé kravatě, pokračovali několik dalších let.  Mr. Bean se stal jedním z nejslavnějších komediálních seriálů. V roce 1993 Curtis napsal film Bernard and the Genie, vánoční fantastický příběh, kde hrál Lenny Henry a Alan Cumming. V prosinci roku 1993 Curtis získal ocenění Top Comedy Writer od Writers' Guild of Great Britain.

Curtisovým druhým celovečerním filmem byl snímek Čtyři svatby a jeden pohřeb, který režíroval Mike Newell, produkoval Kenworthy Duncan a v hlavních rolích se objevil Hugh Grant a Andie MacDowellová. Film šel do kin v březnu 1994 a získal francouzského Césara, cenu od Australian Film Institute a cenu BAFTA za nejlepší film. Film byl nominován na Oscara ® v kategoriích Nejlepší původní scénář a Nejlepší film.

Curtisův další film, Notting Hill, v hlavní roli s Julií Robertsovou a Grantem, vstoupil do distribuce v květnu 1999 a v tu dobu se stal nejvýdělečnějším britským filmem všech dob.

Curtis byl spoluautorem scénáře seriálu Mr. Bean v hlavní roli s Atkinsonem a spoluautorem scénáře slavné komedie Deník Bridget Jonesové, kde hrála Renée Zellweger, Colin Firth a Grant.

V roce 2003 Curtis napsal a režíroval Lásku nebeskou, příběh o mnoha různých formách lásky, který se odehrává v čase Vánoc. Ve filmu se objevilo 22 ústředních postav v podání takových herců, jako jsou Colin Firth, Hugh Grant, Bill Nighy, Emma Thompsonová, Liam Neeson, Martin Freeman a Billy Bob Thornton. Curtis byl také spoluautorem scénáře k filmu Bridget Jonesová: S rozumem v koncích.

V roce 2005 Curtis napsal pro HBO a BBC drama, které se odehrává během konání summitu G8, The Girl in the Café. Ve snímku ztvárnili hlavní postavy Bill Nighy a Kelly MacDonaldová. Drama získalo během udělování výročních cen Emmy 3 ocenění a cenu za Nejlepší televizní film. Mezitím se Curtis pustil do psaní The Vicar of Dibley, situační komedie o farářce v malé anglické vesnici. Seriály Černá zmije a The Vicar of Dibley byly zvoleny druhým a třetím nejpopulárnějším britským sitcomem všech dob.

V roce 2008 Curtis, společně s Anthony Minghellou napsali scénář k seriálu Vůně Kalahari. Ve stejném roce Curtis napsal a režíroval Piráty na vlnách, komedii o pirátském rádiovém vysílání zasazenou do roku 1966. Byl spoluautorem scénáře fimu Stevena Spielberga Válečný kůň z roku 2011.

V roce 2012 Curtis napsal pro BBC/HBO scénář televizního filmu Mary and Martha. Příběh pojednává o dvou matkách, kterým zemřou synové na malárii. Film režíroval Phillip Noyce s Hilary Swankovou a Brendou Blethynovou v hlavních rolích.

Curtis je spoluzakladatelem a místopředsedou charitativní organizace Comic Relief, která pořádá ve Velké Británii Red Nose Day a Sport Relief.  Curtis se začal charitou zabývat poté, co v roce 1985 navštívil Etiopii zasaženou hladomorem. Od roku 1988 Curtis koprodukoval 14 živých vysílacích nocí organizace Comic Relief na stanici BBC. Organizace Comic Relief získala více jak 1 miliardu dolarů na charitativní projekty v Africe a ve Spojeném království.

Curtis byl zakládajícím členem sdružení Make Poverty History. Kromě sérií benefičních koncertů Live 8 se po celý rok 2004 a 2005 věnoval kampani, která usilovala o "trade justice" pomoc producentům v zemích třetího světa a o větší a lepší pomoc a odpouštění dluhů těm nejchudším zemím.

Curtis byl výkonným producentem kampaně Idol Gives Back v rámci pořadu American Idol v dubnu 2007. Během této televizní show se vybralo více jak 75 milionů dolarů na pomoc těm nejchudším dětem a mladistvím v USA a Africe.  Idol Gives Back získal v roce 2007 ocenění Governors Award během slavnostního večera udělování cen Emmy.

Curtis je ženatý s Emmou Freudovou. Společně vychovávají dceru Scarlett a tři syny Jakea, Charlieho a Spikea. V roce 2000 byl Curtisovi udělen řád Řád britského impéria. V roce 2007 získal ocenění BAFTA fellowship.

CinemArt

Scenáristická filmografie

Filmy

2020 The Little Mermaid
2019 One Red Nose Day and a Wedding (TV film)
Yesterday
2017 Red Nose Day Actually (TV film)
2015 Roald Dahl's Esio Trot (TV film)
2014 Odpad
2013 Ahi Ka
Lásky čas
Smrt si říká malárie (TV film)
2011 Válečný kůň
2009 Piráti na vlnách
2005 The Girl in the Café (TV film)
2004 Bridget Jonesová - S rozumem v koncích
2003 Láska nebeská
2001 Deník Bridget Jonesové
1999 Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!
Notting Hill
Sob Robbie a Velké sobí závody (TV film)
1997 Mr. Bean: Největší filmová katastrofa
1995 Comic Relief (TV film)
1994 Čtyři svatby a jeden pohřeb
1991 Bernard and the Genie (TV film)
1989 The Tall Guy
1988 Blackadder: The Cavalier Years (TV film)
Vánoční koleda u Černé zmije (TV film)
1983 Přesný jako smrt

TV seriály

2010 Pán času (TV seriál)
Vincent a doktor (S05E10)
2000 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Summer (S03E04)
1999 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Spring (S03E03)
Winter (S03E02)
Autumn (S03E01)
1998 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Love and Marriage (S02E04)
Celebrity Vicar (S02E03)
Dibley Live (S02E02)
1997 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Engagement (S02E01)
1996 The Vicar of Dibley (TV seriál)
The Christmas Lunch Incident (S01E08)
The Easter Bunny (S01E07)
1994 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Animals (S01E06)
Election (S01E05)
The Window & the Weather (S01E04)
další epizody (6)
1991 Mr. Bean (TV seriál)
Pan Bean jde do města (E04)
1990 Mr. Bean (TV seriál)
Prokletí pana Beana (E03)
Návrat pana Beana (E02)
Pan Bean (E01)
1989 Černá zmije (TV seriál)
Sboheeem (S04E06)
Vojenský lazaret (S04E05)
Letecká esa (S04E04)
další epizody (6)
1987 Černá zmije (TV seriál)
Duel a dualita (S03E06)
Žně a ženich (S03E05)
Sen a senilita (S03E04)
další epizody (6)
1986 Casualty (TV seriál)
Černá zmije (TV seriál)
Okovy (S02E06)
Pivo (S02E05)
Peníze (S02E04)
další epizody (6)
1984 Spitting Image (TV seriál)
1983 Černá zmije (TV seriál)
Černá pečeť (S01E06)
Čáryčichač a lovec čarodějnic (S01E05)
Vous královny španělské (S01E04)
další epizody (6)
1979 Žádné zprávy v devět (TV seriál)

Dokumentární

1992 Rowan Atkinson živě (TV film)

Video kompilace

1997 Bean 2: Vzrušující kousky pana Beana (video kompilace)
1991 Bean 3: Příšerné příběhy pana Beana (video kompilace)

Režijní filmografie

Filmy

2018 Ara Marumaru
2017 Red Nose Day Actually (TV film)
2013 Ahi Ka
Lásky čas
2009 Piráti na vlnách
2003 Láska nebeská

Hudební videoklipy

2011 Take That & Fake That - Happy Now (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2019 Yesterday

Host

TV pořady

2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 126)