foto

Anna Massey

  • nar. 11.8.1937
    Thakeham, Surrey, Anglie, Velká Británie
  • zem. 2.7.2011 (73 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Anna Raymond Massey se narodila v Thakehamu, Západním Sussexu britské herečce Adrianne Allen a Raymondu Masseyovi, rovněž herci. Ten také trval na jejím prostředním jménu Raymond, přestože se jedná o mužské jméno. Přestože neměla žádné herecké vzdělání, již v sedmnácti letech stanula na prknech Královského divadla a krátce poté již prostě "byla známá".

"Moje vzdělávání skončilo v patnácti. Kdybych zůstala ve škole, nejsem si jistá, že bych se stala herečkou."

Za svůj bohatý život sklidila spoustu ocenění, např. divadelní cenu Laurence Oliviera v roce 1982 v kategorii nejlepší herečka ve hře "Jak je důležité míti Filipa". Royal Television Society jí v roce 1986 udělila cenu za nejlepší herecký přednes v seriálech SCREEN TWO a SACRED HEARTS. Televizní cenu BAFTA získala v roce 1987 jako nejlepší herečka v seriálu SCREEN TWO za epizodu Hotel du Lac. V neposlední řadě byla nominována na festivale v Monte Carlu na cenu Zlatá nymfa v kategorii nejlepší přednes v tv filmu AFFINITY.

Vždy byla známá velkým úsilím a tvrdou přípravou na roli. Jeden producent o ní řekl, že používala pět barevných prupisek k označení scénáře, aby věděla, kde se nadechnout, kde udělat pauzu apod. V roce 2006 vydala autobiografii Telling Some Tales, v níž popisuje své obtížné začátky, nedlouho trvající manželství s hercem Jeremym Brettem (proslaveným rolí Sherlocka Holmese), se kterým měla syna, spisovatele Davida Hugginse a poté šťastný svazek s ruským vědcem Uri Andresem od roku 1988.

"Nemyslím, že je dobrý nápad, když se herci berou mezi sebou."

Herečka zemřela 3. července 2011 na rakovinu, bylo jí 73 let. Do povědomí českých diváků se určitě nesmazatelně zapsala jako učitelka angličtiny českých letců v Svěrákově snímku TMAVOMODRÝ SVĚT. Její vysvětlení rozdílu mezi "borrow" a "lend" je tak brilantní, že je kromě letců pochopil i divák. Mezi její poslední role patřila i přísná a nekompromisní slepá slečna Pebmarschová v HODINÁCH (Hercule Poirot).

Vendula "VenDulin85" N.

Herecká filmografie

Filmy

2011 Act of Memory: A Christmas Story
2008 Mladý Indiana Jones: Nový vítr
Spřízněná duše
The Oxford Murders
2006 Gigolos, The
Pinochet in Suburbia (TV film)
2005 Paní Palfreyová
2004 Agatha Christie: Život v obrazech (TV film)
Mechanik
Patříme k sobě (TV film)
2002 Jak je důležité míti Filipa
May a její anděl (TV film)
Posedlost
2001 Tmavomodrý svět
2000 Come and Go (TV film)
Hledám pronájem
Zapomenutý zločin (TV film)
1999 Kapitán Jack
Šílené krávy
1997 Dary moře
Slab Boys, The
Vzpomínky
1996 Sweet Angel Mine
1995 Andělé a hmyz
Groteska
Pronásledovaný
1994 Krůček k vraždě (TV film)
1992 Emily's Ghost
1991 Impromptu
1990 Killing Dad or How to Love Your Mother
Man from the Pru, The (TV film)
Měsíční hory
Sea Dragon (TV film)
1989 Cesta kolem světa za 80 dní (TV film)
Coral Browne: Caviar for the General (TV film)
Shalom Joan Collins (TV film)
The Tall Guy
1988 La couleur du vent
Slzy v dešti (TV film)
Sun Child (TV film)
1987 Hazard srdcí (TV film)
Po jarmarku (TV film)
1986 Christmas Tree, The (TV film)
Hotel du Lac (TV film)
Season's Greetings (TV film)
Zázračný lékař
1985 Anna Karenina (TV film)
McGuffin, The
Pity in History (TV film)
Sacred Hearts
1984 Jiná země
Malá bubenice
Sakharov (TV film)
The Chain
1982 Pět dní jednoho léta
1981 Cherry Orchard, The (TV film)
1980 Sweet William
1979 Afternoon Off (TV film)
Rebecca (TV film)
Střípky lásky
Zelené obilí (TV film)
1976 Love of a Good Woman, The (TV film)
1973 Nora
The Vault of Horror
1972 Woman Sobbing, A (TV film)
Zběsilost
1969 David Copperfield (TV film)
De Sade
The Looking Glass War
1965 Hledá se Bunny Lakeová
1964 Midsummer Night's Dream, A (TV film)
1963 Voyage à Biarritz, Le
1960 Šmírák
1958 Gideon's Day

TV seriály

2011 Hercule Poirot (TV seriál)
Hodiny (S12E04)
2009 Jak běží život (TV seriál)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Pomsta špionů (S12E03)
2008 Tess z rodu D'Urbervillů (TV seriál)
2007 Oliver Twist (TV seriál)
Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
Koho bozi chtějí zničit (S01E02)
2005 Robinsons, The (TV seriál)
1998 Respectable Trade, A (TV seriál)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Psáno krví (S01E02)
1994 Nice Day at the Office (TV seriál)
1993 Návrat skřítka Samijada (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Svět Petra Králíčka a jeho přátel (TV seriál)
1991 G.B.H. (TV seriál)
1990 Chillers (TV seriál)
1989 A Tale of Two Cities (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)
Theatre Night (TV seriál)
1983 Mansfield Park (TV seriál)
1982 I Remember Nelson (TV seriál)
1978 Mayor of Casterbridge, The (TV seriál)
1974 The Pallisers (TV seriál)
1973 BBC2 Playhouse (TV seriál)
1972 The Man Outside (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
1957 Theatre Night (TV seriál)

Dokumentární

2007 British Film Forever (TV seriál)
2003 Check the Gate: Putting Beckett on Film
2002 The Edwardian Country House (TV seriál)
2001 Elizabeth's Pirates (TV film) - vyp.
Story of 'Frenzy', The
1997 Very British Psycho, A (TV film)
1941 Christmas Under Fire

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace