foto

Karlheinz Böhm

  • nar. 16.3.1928
    Darmstadt, Německá říše
  • zem. 29.5.2014 (86 let)
    Grödig, Rakousko

Biografie

V povědomí diváků v celé Evropě zůstane Karlheinz Böhm navždy zapsán díky roli rakouského císaře Františka Josefa, kterou hrál v padesátých letech 20. století po boku Romy Schneider ve třech romantických filmech o krásné císařovně Sissi. Jeho umělecká kariéra má ale samozřejmě mnohem širší rozměr a v poslední době se zviditelňuje hlavně svými aktivitami v charitě. Narodil se v německém Darmstadtu (po otci měl ale rakouské občanství) a pocházel z umělecké rodiny, matka Thea Linhard (1903-1981) byla operní zpěvačkou, otec Karl Böhm (1894-1981) působil jako dirigent.

Podle aktuálního působiště svých rodičů vyrůstal Karlheinz na různých místech v Německu, dětství strávil například v Drážďanech a Hamburku, rodiče jej od útlého věku učili hrát na klavír, ukázalo se ale, že hudební talent není dědičný. Za druhé světové války se rodina uchýlila do klidného Švýcarska, rodiče tehdy využili Karlheinzova zdravotního stavu a získali potvrzení k ozdravnému pobytu ve švýcarských Alpách. Po válce studoval Karlheinz Böhm ve Štýrském Hradci, kde byl tehdy otec šéfdirigentem místního orchestru, opět ze zdravotních důvodů pak na nějakou dobu odešel do Itálie. Mezitím se ale nevzdával své náklonnosti pro divadlo a ve Vídni studoval herectví.

Před kamerou stál poprvé v roce 1948, dvakrát točil s režisérem Karlem Hartlem, větší příležitost dostal v jeho filmu DŮM ŽIVOTA (Haus des Lebens, 1952), v dramatu WIENERINNEN (1952) se setkal také s česko-rakouským hercem Rolfem Wankou. V první polovině padesátých let se Karlheinz Böhm vypracoval do velkých rolí romantických uhlazených milovníků, mnozí v něm dodnes vidí předchůdce o něco mladšího Horsta Buchholze.

Mezinárodní hvězdu z něj učinil režisér Ernst Marischka, který jej obsadil do již zmíněné role mladého rakouského císaře Františka Josefa po boku Romy Schneider ve filmu SISSI (1955). Tento romantický příběh je dnes vnímán jako kýčovitý a historický nepřesný, nelze mu ale upřít, že alespoň v hrubých rysech zobrazuje nelehké mládí rakouské císařovny Alžběty, známé jako Sissi. Film měl premiéru v Německu a Rakousku těsně před Vánocemi 1955 a po obrovském úspěchu jej do kinodistribuce v následujícím roce převzala většina západoevropských zemí. Logicky pak navazovaly další dva díly, SISSI, MLADÁ CÍSAŘOVNA (Sissi, die Junge Kaiserin, 1956) a SISSI – OSUDOVÁ LÉTA CÍSAŘOVNY (Sissi – Schicksalsjahre einer Kaiserin, 1957).

V roce 1954 se Karlheinz Böhm poprvé oženil s letuškou Elisabeth Zonewa a není nijak překvapivé, že jejich první dcera dostala jméno Sissi (*1955). S Elisabeth se Böhm rozvedl v roce 1957 a o rok později uzavřel druhé manželství s německou herečkou Gudulou Blau (*1940), s níž žil čtyři roky. Z jejich manželství pocházely tři děti, dcera Kristina (*1959) se později prosadila také jako herečka. Od roku 1963 byla jeho třetí manželkou původem polská herečka Barbara Lass-Kwiatkowska (1940-1995), s níž vytvořil mileneckou dvojici ve francouzském dobrodružném filmu RVAČKA V TOKIU (Rififi à Tokyo, 1963). Měli spolu dceru Katharinu Böhm (*1964), která je dnes vytíženou televizní herečkou. Toto manželství skončilo rozvodem v roce 1980.

V návaznosti na celoevropský úspěch trilogie o císařovně Sissi zůstával Karlheinz Böhm ve druhé polovině padesátách let vyhledávaným představitelem hlavních rolí, on sám se ale bránil škatulce romantických milovníků a toužil po náročnějších hereckých úkolech. Opět se nicméně setkal s Romy Schneider jako její partner v romantické komedi KITTY A VELKÝ SVĚT (Kitty und die große Welt, 1956). Znovu točil také s Ernstem Marischkou a v jeho filmu DŮM U TŘÍ DĚVČÁTEK (Das Dreimädrlhaus, 1958) vytvořil hlavní postavu hudebního skladatele Franze Schuberta.

Jeho touhu po lepším uplatnění naplnil až britský thriller PEEPING TOM (1960) režiséra Michaela Powella, kde hrál hlavní roli vyšinutého vraha Marka Lewise. Tento film je sice dodnes vysoce hodnocen, tehdy ale pohřbil Böhmovu kariéru v romantických limonádách. V šedesátých letech prakticky zmizel z německé kinematografie, několik dalších zajímavých filmů ale natočil v Británii a Francii. Jejich nevalný ohlas jej nakonec přivedl k divadlu a v klasických kusech (Elektra, Cikánský baron) vystupoval v Mnichově a Stuttgartu, od roku 1975 byl stálým členem divadla v Düsseldorfu.

Teprve v polovině sedmdesátých let se znovu začal objevovat v německých filmech, manžela titulní hrdinky (Margit Carstensen) hrál v dramatu MARTHA (1974), s tvůrcem tohoto snímku R. W. Fassbinderem pak natočil několik dalších filmů (EFFI BRIESTOVÁ – Fontane – Effi Briest, 1974; PĚSTNÍ PRÁVO SVOBODY – Faustrecht der Freiheit, 1975). Poté se objevil již jen v několika televizních filmech a seriálech, naposledy se mihnul v roce 1996 v jedné epizodě i u nás známého seriálu DOKTOR Z HOR (Der Bergdoktor).

Jádrem Böhmových aktivit je od počátku osmdesátých let charita ve prospěch afrických zemí. Touto problematikou se začal zabývat po návštěvě Keni a v roce 1981 založil organizaci MFM (Menschen für Menschen – Lidé pro lidi). Přispívá do fondu na pomoc Africe, v různých zemích pořádal četné konference a akce na podporu africkým zemím, za své aktivity byl v roce 2003 vyznamenán čestným občanstvím v Etiopii. Odtud ostatně pochází i jeho čtvrtá manželka Almaz Böhm (*1964), s níž má dvě děti. I když má Böhm na svém kontě několik cen a nominací z oblasti filmu, v poslední době se mu dostává uznání především za angažovanost v charitě. Obdržel Stříbrnou (1985) a Zlatou medaili (2002) za zásluhy o Rakouskou republiku, dále je nositelem německého Řádu za zásluhy (2001) a Zlaté medaile rakouského hlavního města Vídně (2008). Výčet několika mezinárodních cen v oblasti charity uzavírá prozatím Cena UNESCO z roku 2009. V současnosti žije Karlheinz Böhm v Salzburgu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1983 Inflation im Paradies (TV film)
1979 Kur in Travemünde (TV film)
1978 Tatort - Schwarze Einser (TV film)
1976 Die Tannerhütte (TV film)
Seniorenschweiz (TV film)
1975 Cesta matky Küsterové do nebe
Im Hause des Kommerzienrates (TV film)
Pěstní právo svobody
1974 Effi Briestová
Martha (TV film)
1973 Immobilien (TV film)
Schloß Hubertus
Vabanque (TV film)
1972 Magic Graz
Verdacht gegen Barry Croft (TV film)
1970 Literatur (divadelní záznam)
1967 The Venetian Affair
1966 Idealer Gatte, Ein (TV film)
1965 L'heure de la vérité
1963 Come Fly with Me
Rififi à Tokyo
1962 Forever My Love
La croix des vivants
The Four Horsemen of the Apocalypse
The Wonderful World of the Brothers Grimm
1961 Magnificent Rebel, The (TV film)
1960 Gauner und der liebe Gott, Der
Too Hot to Handle
Šmírák
1959 Kriegsgericht
La Paloma
1958 Das Dreimäderlhaus
Das haut einen Seemann doch nicht um
Examen des Lebens (TV film)
Man müßte nochmal zwanzig sein
Stowaway, The
1957 Blaue Jungs
Das Schloß in Tirol
Sissi, císařovnina osudová léta
1956 Kitty a velký svět
Manželství Dr. Danwitze
Nina
Sissi, mladá císařovna
1955 Dunja
Ich war ein häßliches Mädchen
Sissi
Sommarflickan
Unternehmen Schlafsack
1954 ...und ewig bleibt die Liebe
Ewiger Walzer
Goldene Pest, Die
Heilige Lüge, Die
Hexe, Die
Sonne von St. Moritz, Die
1953 Arlette erobert Paris
Der unsterbliche Lump
Hochzeit auf Reisen
Salto Mortale
1952 Alraune
Der Weibertausch
Dům života
Wienerinnen
1949 Höllische Liebe
1948 Der Engel mit der Posaune

TV seriály

1992 Doktor z hor (TV seriál)
1980 Ringstraßenpalais (TV seriál)

Dokumentární

2018 Romy - La Rose (TV film) - a.z.
2015 Fassbinder - a.z.
2002 Romy Schneider, étrange étrangère (TV film)
1997 Very British Psycho, A (TV film)
1992 Nechci, aby mě milovali
1957 Making of Sissi - Die junge Kaiserin

Host

TV pořady

1999 Beckmann (TV pořad)
1992 ARD-Morgenmagazin (TV pořad)
1978 Ein Herz für Kinder (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace