Reklama

Reklama

Joseph Bottoms

Joseph Bottoms

nar. 22.04.1954 (69 let)
Santa Barbara, California, USA

Biografie

Joseph Bottoms (narozen 22.5.1954 v Santa Barbaře v Kalifornii) je americký herec, který je držitelem ceny Zlatý glóbus za nový objev roku. Získal ji za roli ve filmu THE DOVE (1974). Je pravděpodobně nejvíce známý kvůli rolím v Disneyho THE BLACK HOLE (1979) a také v miniseriálu HOLOCAUST (1978), který popisuje lásku dvou židů a zároveň hrozivé pozadí Druhé světové války, kde se odehrávala.

Joseph je druhým synem Betty a sochaře Jamese "Buda" Bottomse. Má další tři bratry Timothyho, Sama a Bena, kteří se také věnují herectví.

Svůj filmový debut si odbyl v televizním filmu TROUBLE COMES TO TOWN (1973), kde si mimo jiné zahrál i legendární Lloyd Bridges (jehož syn Jeff se o dva roky dříve objevil na place s Josephovým starším bratrem Timothym v "The Last Picture Show" Petera Bogdanoviche). O rok později si zahrál v již zmiňovaném filmu THE DOVE postavu Robina Lee Grahama. Film vypráví životní příběh mladého chlapce a jeho namořnické cestě po celém světě. Joseph Bottoms je spojován s další řadou herců, kteří vyhráli cenu za Zlatý glóbus a jsou jimi např. Richard Burton, Robert Redford, Dustin Hoffman, John Voight a později také Ben Kingsley.

V roce 1978 si v miniseriálu HOLOCAUST střihnul roli Rudiho Weisse, německého žida, který se připojí k židovským partyzánům. Seriál byl kritiky velmi dobře přijat a vyhrál cenu Emmy. O rok později se objevil ve sci-fi filmu THE BLACK HOLE, který v USA vydělal více než 35 milionů dollarů. Na divadelních prknech porvé vystoupil v roce 1981 ve hře FIFTH OF JULY.

V roce 1984 si zahrál po boku Kirstie Alley v thrilleru BLIND DATE. Mezi lety 1985-1987 se pravidelně objevoval v "mýdlové opeře" v Santa Barbaře. V roce 1990 začal hostovat v kanadském televizním seriálu STREET LEGAL. O rok později hrál druhého Cala Winterse v mýdlové opeře DAYS OF OUR LIVES. V roce 1998 byl také obsazen do seriálu THE NET.

Jeho poslední učást před kamerou zahrnuje televizní seriál V.I.P. z roku 1999, který ale nesklízel příliš úspěchů a doslova propadl. Poté se uchýlil k Umělecké galerie Bottomsových (Bottoms Art Gallery) v Santa Barbaře kde jsou mimo jiné vystaveny také výtvory Josephova otce.

Michael "Duke90" Horna

Herec

Host

Reklama

Reklama