foto

Aaron Eckhart

  • nar. 12.3.1968 (50 let)
    Cupertino, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Aaron Eckhart se narodil v Kalifornii a už jako dítě hodně cestoval, jeho rodiče se totiž neustále stěhovali. Nějaký čas bydlel v Anglii a kus svého života strávil i v australském Sydney. Aaron je synem manažera a spisovatelky knih pro děti, má o dva roky staršího bratra Adama. Střední školu nedokončil, v posledním ročníku se rozhodl odjet na Havaj, kde strávil rok surfováním. Na další dva roky odjel lyžovat do Francie. Posléze přece jenom zatoužil po vzdělání a přihlásil se na univerzitu Brigham Young v Utahu a jako svůj hlavní obor si zvolil film. Mimo jiné tam potkal i svého nynějšího kamaráda a režiséra Neila LaButeho, který ho téměř pravidelně obsazuje do svých filmů.

V roce 1994 školu úspěšně absolvoval. Poté se přestěhoval do New Yorku a rozšířil tak řady nezaměstnaných herců na Manhattanu, dokud neokusil chuť slávy. Jednou z jeho prvních prací byla reklama na pivo, ve které představoval stavebního dělníka. Pak se vrátil do rodné Kalifornie, kde začínal malými rolemi v seriálech.

Jeho debutem se stala komedie z roku 1997 MEZI NÁMI MUŽI, který příznivě přijala kritika a v níž na sebe poprvé upozornil. Kvůli dalšímu filmu, opět v režii Neila LaButeho TVÍ PŘÁTELÉ A SOUSEDÉ neskutečně přibral a byl téměř k nepoznání. V roce 2000 se objevil v SESTŘIČCE BETTY s Renée Zellweger a dramatu ERIN BROCKOVICH s Julii Roberts. Kvůli této roli se musel naučit jezdit na motorce, což se mu nakonec tak zalíbilo, že si hned po natáčení jednu pořídil. O dva roky později následovala další spolupráce s LaButem, zahrál si po boku Gwyneth Paltrow v romantickém filmu POSEDLOST. Hollywood si ho všímal čím dál víc a v roce 2003 se objevil jako protivník Bena Afflecka v akčním snímku Johna Woo VÝPLATA či ve sci-fi JÁDRO.V roce 2005 si na konto připsal nominaci na Zlatý Glóbus za příznivě hodnocenou satirickou komedii Jasona Reitmana DĚKUJEME, ŽE KOUŘÍTE. Jedním z jeho posledních filmů je pak romantická komedie KOŘENÍ ŽIVOTA s Catherine Zeta-Jones.

Brzy se také na plátnech kin objeví očekávaný TEMNÝ RYTÍŘ, kde si Aaron zahraje Harveyho Denta/Dvě Tváře a vystřídá tak Tommy Lee Jonese, který tuto postavu ztvárnil v roce 1995 v BATMANOVI NAVŽDY. V soukromém životě byl herec zasnouben s herečkou Emily Cline, ale v roce 1998 se rozešli. Od té doby tu pravou stále hledá, i když se ho média snaží spojovat s řadou kolegyň z branže.

Goldenhair

Herecká filmografie

Filmy

2018 Neverafter
2016 Inkarnace
Krev šampiona
Pád Londýna
Sully: Zázrak na řece Hudson
2015 My All American
2014 Já, Frankenstein
2013 Pád Bílého domu
2012 Agent na útěku
Temný rytíř povstal
2011 Rumový deník
Světová invaze
2010 Králičí nora
2009 Láska na druhý pohled
2008 Temný rytíř
2007 Bill
Důvěrnosti
Koření života
2006 Rituál
Černá Dahlia
2005 Děkujeme, že kouříte
Mezi mužem a ženou
Tam, kde jsem nikdy nebyl
2004 Podezření nula
2003 Jádro
Výplata
Ztracené
2002 Posedlost
2001 Přísaha
2000 Erin Brockovich
Sestřička Betty
Tumble
1999 Molly
Vítězové a poražení
1998 Tví přátelé a sousedé
Černý čtvrtek
1997 Mezi námi muži
1993 Archa neviňátek
1992 Double Jeopardy (TV film)

TV seriály

2018 The Romanoffs (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
1996 Aliens in the Family (TV seriál)
1993 Frasier (TV seriál)

Dokumentární

2014 Lennon or McCartney - a.z.
2013 Fire Rises: The Creation and Impact of the Dark Knight Trilogy, The - a.z.
2009 Životopisy: Heath Ledger (TV film)
2007 Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience
2004 Frasier - analýza smíchu (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2012 Večernij Urgant (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Film Fiend (TV pořad)
Scream Awards 2010 (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2005 Attack of the Show! (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace