foto

Adrian Edmondson

  • nar. 24.1.1957 (63 let)
    Bradford, Yorkshire, Anglie, Velká Británie

Biografie

Adrian Edmondson se narodil 24. ledna 1957. Studoval na škole v Pocklingtonu a pak nastoupil na univerzitu v Manchesteru, kde studoval drama. Od roku 1985 je ženatý s herečkou Jennifer Saunders, se kterou má tři dcery.

Již na univerzitě se seznámil s Rikem Mayallem, se kterým později vytvořil populární komediální dvojici. Pod jménem 20th Century Coyote spolu vystupovali v klubu The Comedy Store v Londýně. V roce 1982 se na televizních obrazovkách objevil seriál MLADÍ V PARTĚ (The Young Ones), kde si Adrian Edmondson zahrál hlavní roli. Další role ztvárnili Rik Mayall, Nigel Planer a Christopher Ryan. Seriál má dvě série po šesti dílech. Edmondsonova a Mayallova úspěšná spolupráce pokračovala i nadále. Vystupovali i v SATURDAY LIVE jako The Dangerous Brothers. V roce 1991 si spolu zahráli v komediálním seriálu BOTTOM.

Adrian hraje převážně v seriálech, ale objevil se i v několika filmech: PAPEŽEM PROTI SVÉ VŮLI (1991), VELKÝ BLÁZINEC V MALÉM HOTELU (1999) - opět s Rikem Mayallem, MISS AUSTEN REGRETS (2008) a další. Mezi jeho poslední projekty patří komediální seriál TEENAGE KICKS (2008), ve kterém nejen hraje, ale je i autorem scénáře. Seriál pojednává o stárnoucím muži jménem Vernon (právě toho hraje Adrian). Ten se po rozvodu rozhodne žít u svých dětí, které z toho nejsou příliš nadšené.

Od roku 2008 se věnuje hudbě, je členem kapely The Bad Shepherds. Ta hraje sice punkové písničky, ovšem s nástroji jako je píšťala, housle či loutna.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 Mezihra v Praze
The Rizen
2012 Blood
2008 Smutky slečny Austenové (TV film)
2004 Terkel má problém
2003 Bottom Live 2003: Weapons Grade Y-Fronts Tour
2001 Bottom 2001: An Arse Oddity
1999 The Man (TV film)
Velký blázinec v malém hotelu
1998 Jack and the Beanstalk (TV film)
1997 Bottom Live 3: Hooligan's Island
1995 Bottom Live: The Big Number 2 Tour
Mladý Indiana Jones: Tajemství pavího oka (TV film)
1993 Bottom Live
1991 Papežem proti své vůli
1990 News Hounds (TV film)
1987 Eat the Rich
1986 Dangerous Brothers Present: World of Danger
Honest, Decent & True (TV film)
1985 Supergrass, The
1982 Kevin Turvey: The Man Behind the Green Door (TV film)
1981 Boom Boom, Out Go the Lights (TV film)
Comic Strip, The (TV film)

TV seriály

2020 Bancroft (TV seriál)
Episode 3 (S02E03)
Episode 2 (S02E02)
Episode 1 (S02E01)
Smrt v ráji (TV seriál)
Meurtre en deux parties (S09E01)
2019 Cheat (TV seriál)
Episode 4 (E04)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
další epizody (4)
Summer of Rockets (TV seriál)
Protiúder (TV seriál)
Epizoda 2 (S07E02)
Epizoda 1 (S07E01)
2018 Save Me (TV seriál)
2017 Bancroft (TV seriál)
Episode 4 (S01E04)
Episode 3 (S01E03)
Episode 2 (S01E02)
další epizody (4)
Génius (TV seriál)
Kapitola sedmá (S01E07)
Městské legendy (TV seriál)
2016 One of Us (TV seriál)
Adam and Grace (E04)
Glenarvon Loch (E03)
Beneath the Surface (E02)
další epizody (4)
Vojna a mír (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2014 Prey (TV seriál)
2008 Teenage Kicks (TV seriál)
2004 Doctors and Nurses (TV seriál)
1997 Captain Star (TV seriál)
Jonathan Creek (TV seriál)
1995 Bottom (TV seriál)
Carnival (S03E06)
Finger (S03E05)
Dough (S03E04)
další epizody (6)
1994 Naprosto dokonalé (TV seriál)
Nejlepší přátelé (S02E04)
1993 If You See God, Tell Him (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Naprosto dokonalé (TV seriál)
Módní magazín (S01E06)
Bottom (TV seriál)
'S Out (S02E06)
Holy (S02E05)
Parade (S02E04)
další epizody (6)
1991 Bottom (TV seriál)
Accident (S01E06)
's Up (S01E05)
Apocalypse (S01E04)
další epizody (6)
1989 Snakes and Ladders (TV seriál)
Černá zmije (TV seriál)
Letecká esa (S04E04)
1987 Filthy Rich & Catflap (TV seriál)
1986 Saturday Live (TV seriál)
1985 Happy Families (TV seriál)
1984 Spitting Image (TV seriál)
Mladí v partě (TV seriál)
Letní prázdniny (S02E06)
Čas (S02E05)
Blbě (S02E04)
další epizody (6)
1982 Comic Strip Presents, The (TV seriál)
Mladí v partě (TV seriál)
Potopa (S01E06)
Nezívačka (S01E05)
Bomba (S01E04)
další epizody (6)

Dokumentární

2011 Ben Elton: Laughing at the 80s (TV film)
Jennifer Saunders: Laughing at the 90s (TV film)
2010 Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape - a.z.
2009 Rádio Gibon (TV film)
2005 Comic Strip: A Retrospective, The
1999 Making of 'Guest House Paradiso', The
1996 Mastercard Masters of Music Concert for the Prince's Trust (koncert)

Divadelní záznam

1989 The Secret Policeman's Biggest Ball (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Filmy

2003 Bottom Live 2003: Weapons Grade Y-Fronts Tour
2001 Bottom 2001: An Arse Oddity
1999 Velký blázinec v malém hotelu
1997 Bottom Live 3: Hooligan's Island
1995 Bottom Live: The Big Number 2 Tour
1993 Bottom Live
1981 Comic Strip, The (TV film)

TV seriály

2008 Teenage Kicks (TV seriál)
1995 Bottom (TV seriál)
Carnival (S03E06)
Finger (S03E05)
Dough (S03E04)
další epizody (6)
1992 Bottom (TV seriál)
'S Out (S02E06)
Holy (S02E05)
Parade (S02E04)
další epizody (6)
1991 Bottom (TV seriál)
Accident (S01E06)
's Up (S01E05)
Apocalypse (S01E04)
další epizody (6)
1982 Comic Strip Presents, The (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

2000 Mirrorball (TV film)
1999 Velký blázinec v malém hotelu
1993 French and Saunders Live

TV seriály

1982 Comic Strip Presents, The (TV seriál)

TV pořady

2011 Comic Relief: Uptown Downstairs Abbey (TV pořad)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

1995 Bottom (TV seriál)
Carnival (S03E06)
Finger (S03E05)
Dough (S03E04)
další epizody (6)
1992 Bottom (TV seriál)
'S Out (S02E06)
Holy (S02E05)
Parade (S02E04)
další epizody (6)
1991 Bottom (TV seriál)
Accident (S01E06)
's Up (S01E05)
Apocalypse (S01E04)
další epizody (6)

Host

TV pořady

2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2004 Hell's Kitchen (TV pořad)
1993 Jools's Hootenanny (TV pořad)
1989 Hysteria 2! (TV pořad)
1988 Comic Relief (TV pořad)
1981 Fundamental Frolics (TV pořad)