Reklama

Reklama

James Thiérrée

James Thiérrée

nar. 02.05.1974 (49 let)
Lausanne, Švýcarsko

Biografie

Je vnukem Charlieho Chaplina a vyrostl v cirkuse. Není divu, že si James Thiérrée myslí, že skutečný svět je bláznivý, napsal britský deník Guardian.

Rodiče (Jean-Baptiste Thiérrée a Victoria Chaplin) měli vlastní cirkus (Le cirque imaginaire, později Le cirque Invisible), ve kterém James už od dětství vystupoval. Cirkus a dědečkova filmová poetika se prolínají Jamesovou tvorbou. Navíc mu v těle kolují i geny slavného pradědečka Eugena O'Neilla.

Ve filmech se tento především divadelní tvůrce a cirkusový akrobat objevuje spíše sporadicky. Poprvé si zahrál epizodní roli Frederica v TOTAL ECLIPSE (ÚPLNÉ ZATMĚNÍ). Hlavní roli pak ztvárnil v melodramatu z cirkusového prostředí BYE BYE BLACKBIRD (SBOHEM, ČERNÝ PTÁKU). Jak na divadle, tak i v posledně jmenovaném filmu ctí tradici velikánů éry němého filmu. Samotný film však vyznívá poněkud samoúčelně tragicky. Jamesova síla je nadivadle.

Jeho divadelní performance Au Revoir Parapluie (Na shledanou, deštníku) a La Veillée des Abbyses (volně: Hlubiny bezesnosti) vzbudily svým uvedením v Londýně i Paříži zaslouženou pozornost (krátká videa i na Youtube). Bizarní až v nejlepším slova smyslu fantasmagotické pohyblivé objekty navrhovala maminka Victorie. A neustále vidíme i odkazy na Charlieho (obrovské klubko lodního lana, hák obrovského továrního jeřábu, hra na housle).

Martinvon

Herec

Host

Reklama

Reklama