foto

Harold Faltermeyer

  • nar. 5.10.1952 (66 let)
    Mnichov, Bayern, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Harold Faltermeyer se narodil 5. října 1952 v německém Mnichově a vyrůstal v krajině za městem. Rodina byla muzikálně nadaná, dědeček hrál na housle, babička zpívala a otec hrál na piano. Haroldův hudební talent měl proto zelenou již od dětství a za plné podpory rodiny absolvoval prestižní umělecké vzdělání v oboru klavír a trubka. Již během školy pracoval v nahrávacím studiu jako pomocný technik. Práce mu vyhovovala, začal se dále vzdělávat v oblasti elektronické hudby, programování, aranžování, skládání a dirigování. Další nabídka od předního producenta disco hudby na sebe nenechala dlouho čekat a naplňovala jej po několik příštích let. V roce 1979 svůj talent rozvinul na americkém trhu díky spolupráci na novém albu zpěvačky Donny Summer s názvem Bad Girls. Hit „Hot Stuff“, pod kterým je skladatel podepsán, je dodnes jednou z největších klasik v repertoáru disco songů.

Harold debutoval spoluprací se skladatelem Giorgio Moroderem na filmu PŮLNOČNÍ EXPRES (1978). Setkáním s producenty Jerrym Bruckheimerem a Donem Simpsonem se dostal k vlastnímu skládání filmové hudby pro novinky jako ZLODĚJ CITŮ (1984), POLICAJT V BEVERLY HILLS (1984), TOP GUN (1986), POLICAJT V BEVERLY HILLS II (1987) aj. V průběhu let vytvořil filmovou hudbu i k několika seriálům (BLUE BLOOD, 1985) a filmům pro německou produkci např. romantické komedii VOM SUCHEN UND FINDEN DER LIEBE (2005). K posledním projektům patří hudební doprovod k akční komedii POLDOVÉ (2010) s Brucem Willisem v hlavní roli.

Tvůrčí činnost všestranného skladatele zahrnuje také hudební a produkční práce na muzikálech, reklamách, PC hrách a nespočtu albech mnoha hudebních hvězd, mezi něž patří např. Bonnie Tyler, Karel Gott, Billy Idol, Laura Branigan, Rainhard Fendrich nebo chlapecká kapela The Pet Shop Boys s jejich nejlepším albem Behaviour (1990).

Komponista je nositelem mnoha nominací a výher amerických i evropských cen. Za svůj celosvětový megahit „Axel F“ získal Grammy Award 1985 za nejlepší album nebo soundtrack k filmu. Melodie se stala v roce 2005 nejprodávanějším vyzváněním v mobilních telefonech i neprodávanější instrumentální skladbou na CD nosiči všech dob.

V roce 1989 se rodina vrátila po narození dcery Eleny zpět do rodného Mnichova. V roce 1991 žena Karin porodila ještě dvojčata Floriana a Biancu a Harold se soustředil především na výchovu dětí. I přes velkou lásku k domovu a evropskému stylu bydlení, když děti povyrostly, přesídlil s rodinou zpět do Los Angeles, do míst začátku jeho proslulé kariéry na poli hudebního umění. Největší devízou a zárukou kvality v mezinárodním měřítku je umělcova schopnost kreativity a precizní přístup k novým trendům v oblasti syntezátorové technologie.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2019 Meine Welt ist die Musik - Der Komponist Christian Bruhn
2004 Danger Zone: The Making of 'Top Gun'

TV pořady

2016 Ringlstetter (TV pořad)
2012 Austropop-Legenden (TV pořad)
2006 Kult am Sonntag (TV pořad)
2004 Comeback - Die große Chance (TV pořad)
1999 Volle Kanne (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

1989 Artists United for Nature - Yes we Can (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(76)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace