foto

Tab Hunter

  • nar. 11.7.1931 (86 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Filmový, televizní, divadelní herec, zpěvák, scenárista, spisovatel a producent Tab Hunter, vlastním jménem Arthur Andrew Kelm se narodil 11. 7. 1931 v New Yorku do rodiny, kde vládl drsný a hrubý otec, který bil nejen svou manželku, ale i oba syny. Po čase následoval rozvod, protože život s ním byl naprosto neúnosný. Po rozluce chtěla matka na všechno zapomenout a začít někde daleko a jinde. Vzala si zpět své dívčí jméno - Gertrude Gelien a odstěhovala se s oběma chlapci do Kalifornie Po ukončení školní docházky se Arthur pokusil zfalšovat svůj věk, v té době mu bylo patnáct let, protože se chtěl stát členem pobřežní stráže. Jeho podvod však byl za čas odhalen.

Tab Hunter, budeme mu tak již říkat velice miloval koně, a začal pracovat na jezdecké akademii. Tento pohledný, vysportovaný a urostlý blonďák se dostal k filmu bez předchozích hereckých zkušenostech, a to jen díky agentu Henrymu Wilsonovi, který ho objevil a současně dodal i umělecký pseudonym. Získal pro Taba hned malou roli ve filmu Lawless v roce 1950. Poté se mu teprve dostalo hereckého vzdělání v dramatických kurzech pro začínající Hollywoodské star. V roce 1952 hrál už hlavní roli po boku o deset let starší, avšak stále krásné Lindy Darnell ve filmu South Seas.

Společnost Warner Bros s ním uzavřela na sedm let výhodnou smlouvu a k tomu byl již pečlivě připravený na hvěznou slávu. Bulváry, časopisy...byl obdivován nejen ženskou a mužskou populací, ale mnoho příznivců měl také mezi homosexuální minoritou. Jeho filmy byly oblíbené a Tab byl v padesátých létech snem dospívající mládeže, která se s ním ztotožňovala v mnoha filmech jako byly: The Sea Chase 1955 nebo dva barevné snímky po boku okouzlující osmnáctileté krásky Natalie Wood - The Girl On Left Behind a The Burning Hills, oba v roce 1956. Do Nathalie byl Tab zamilován a ona do něj, ale ve vztahu bránila Nathaliina ambiciozní matka. Do Nathaliiny smrti však zůstali nejlepšími přáteli. Druhou velkou kamarádkou Taba Huntera byla zpěvačka, herečka a tanečnice Debbie Reynolds (známá u nás především z filmu Zpívání v dešti).

Díky své popularitě herce se dostal před mikrofon a přesvědčil i jako výborný zpěvák. Jeho první singl Young Love z roku 1957 se udržel na světové TOP 10 více jak měsíc. Postupem času natáčel a vyprodukoval dalších cca 40 singlů a zazpíval si dueta se zpěvačkou Shelley Fabares a Paulem Petersenem. Snad největší úspěch sklidil, a jak se zdá naprosto nečekaně, za roli v muzikálovém filmu Damn Yankees!. Hrál v mnoha válečných dramatech ať z první či druhé světové války. Spisovatel William A. Wellman si přál, aby hlavní roli ve filmu podle jeho knihy ztělesnil právě Hunter - Lafayette Escadrille z roku 1958.

Kritici Tabovi vesměs nepřáli, a kde mohli, snažili se jej pošpinit. Na základě toho pak propukla v roce 1960 štvavá kampaň, když se zastával homosexuálů, a po nechutné soudní dohře odchází Tab Hunter od Warners. Jako bych byl malomocný, ...tak si Tab připadal, když mu přestaly chodit nabídky k práci. To, a mnoho dalšího napsal Tab ve své biografii, kterou vydal v roce 2005, kde se také zmiňuje o své bisexualitě. Hunter byl podle ní před několika krátkými románky se ženami od roku 1960 partnerem herce Anthonyho Perkinse, poté žil s kulturistou Ronnie Robertsonem a současným partnerem je Allan Glaser.

V podstatě mu pomohli lidé, kteří ho měli rádi a uznávali ho nejen jako umělce, ale především jako výborného člověka. Začínal v TV, v samostatném projektu, ke kterému si psal scénáře s názvem Tab Hunter Show v roce 1960, který se natáčel celý rok. V jeho další práci byla televize důležitým faktorem, protože pro ni vytvořil mnohotvárné a zajímavé role ať už v TV filmech, seriálech či sitcomech. V roce 1961 opět natáčí komediální a hudební film The Pleasure of His Company, spolu s Fredem Astairem a Debbie Reynolds, je zván také do Evropy a natáčí, jako spousty jeho kolegů, v Itálii s herečkou Rossanou Podesta v dobrodružném La freccia d´ Oro 1962.

V Evropě pak hrál v Anglii a Itálii a natáčel v již zmiňované televizi především válečné a westernové seriály. Hrál i v divadlech, a v průběhu let 1980 -1990 se projevil jeho úžasný dramatický talent. Hostoval nejen v USA, ale i Anglii. Jeho posledním snímkem se stal Dark Horse v roce 1992, pod režijním vedením také herce, Angličana Davida Hemmingse.

Hunter byl nominován na Goldene Globe a získal Golden Laurel. Je i přes svůj pokročilý věk čilý a od roku 1993 pracuje už jen jako producent.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1992 Černý kůň
1989 Cameron's Closet
1988 Grotesque
Ze tmy
1985 Vášeň v prachu
1982 And They Are Off
Pandemonium
Pomáda 2
1981 Polyester
1979 The Kid from Left Field (TV film)
1978 Katie: Portrait of a Centerfold (TV film)
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Timber Tramps
1973 Sweet Kill
1972 Život a doba soudce Roye Beana
1971 Hacksaw (TV film)
1970 San Francisco International (TV film)
1969 Most přes Labe
1968 Scacco internazionale
Vendetta è il mio perdono, La
1967 Dedo del destino, El
Nepřátelské pušky
1966 Birds Do It
1965 The City Under the Sea
The Loved One
1964 Ride the Wild Surf
Troubled Waters
1963 Operation Bikini
1962 L'arciere delle mille e una notte
L'arciere delle mille e una notte
1961 Merman on Broadway (TV film)
The Pleasure of His Company
1959 Meet Me in St. Louis (TV film)
Přišli do Cordury
That Kind of Woman
1958 Damn Yankees!
Gunman's Walk
Hans Brinker and the Silver Skates (TV film)
Lafayette Escadrille
1956 The Burning Hills
The Girl He Left Behind
1955 Pronásledování na moři
Válečný pokřik
1954 Return to Treasure Island
Track of the Cat
1953 Opasek na pistole
Steel Lady, The
1952 Saturday Island
1950 Mimo zákon

TV seriály

1977 Forever Fernwood (TV seriál)
1976 Mary Hartman, Mary Hartman (TV seriál)
1960 The Tab Hunter Show (TV seriál)

Dokumentární

2015 Tab Hunter Confidential
2013 I Am Divine
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1950
2008 A Musical History
A Musical Treasure (TV film)
Bratři Warnerové
Sex: The Revolution (TV seriál)
1999 Divine: The E! True Hollywood Story (TV film)
1998 Best of Hollywood, The (TV film)
1996 A&E Biography: Solomon & Sheba (TV film)
Wild Bill: Hollywood Maverick
1987 Biography (TV seriál)
1982 Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)

TV pořady

1981 Circus of the Stars #6 (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

1992 Černý kůň
1985 Vášeň v prachu

TV seriály

1960 The Tab Hunter Show (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace