foto

Menahem Golan

  • nar. 31.5.1929
    Tiberias, Palestina
  • zem. 8.8.2014 (85 let)
    Jaffa, Tel Aviv, Izrael
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 31. května 1929 jako Menachem Globus. K filmu se bývalý pilot bombardéru dostal přes mistra hororu Rogera Cormana. S bratrancem Joramem Globusem pak koupil živořící společnost Cannon Group a proměnil ji v jednu z nejproduktivnějších značek filmového světa. Nad kvalitou její produkce se sice mnozí ušklíbali, duo přezdívané Go-Go Boys nicméně umělo zhodnocovat peníze jako nikdo - třímiliónovými snímky běžně vydělávalo stamilióny. V osmdesátých letech navíc jako první vytušili, jak velký je potenciál nastupujícího videa, a stvořili formát akčního filmu.

Do Hollywoodu pak postupně přivedli všechny jeho budoucí hvězdy: Van Damma vytáhli z hospody, se Stallonem sepsali smlouvu na papírový ubrousek a Chuck Norris od nich dostal do té doby nevídaný sedmiletý kontrakt. Osudově se netrefil v podstatě jen jedinkrát - to když rakouskému kulturistovi poradil, aby si změnil příjmení, protože jako Schwarzenegger nemá v šoubyznysu šanci. Nutno říct, že král béčkového žánru zdaleka nevládl jen na poli videa. Kromě tří nominací na Zlatou malinu má i prestižní ceny, včetně nominací na Oscara (za komedii Sallah Shabati a drama Operace Thunderbolt), a do jeho stáje patřili bardi jako Končalovskij, Altman nebo Zeffirelli.

david "agass" slodicak

Producentská filmografie

Filmy

2007 Rak Klavim Ratzim Hofshi
Rikud Mesukan
Voskové děti
2005 Dny lásky
2002 Návrat z Indie
Zločin a trest
2001 Smrtelná hra
2000 Kumite
1998 Armstrong
Teror v Limě
1994 Šílený Joe
1993 Němá oběť (TV film)
1992 Dance Macabre
Mad Dog Coll
Úder Holanďana
1991 Ulice smrti
Znamenitá chvíle
1990 Captain America
Pátá opice
Smrtící zatykač
1989 Cesta do středu Země
Kyborg
Red Riding Hood
Růžová zahrada
Sindibád sedmi moří
1988 Braddock: Ztracen v boji
Doin' Time on Planet Earth
Giorni randagi, I
Hanna's War
Kocour v botách
Krvavý sport
Manifesto
Mimozemšťani z L.A.
Nájemní bojovníci
Salsa
1987 Americký ninja 2
Barbaři
Beauty and the Beast
Chytrák
Císařovy nové šaty
Do útoku
Down Twisted
Drsňáci netančí
Going Bananas
Hanojský Hilton
Jeníček a Mařenka
Král Lear
Nesmělí lidé
Rumplcimprcampr
Sněhurka a sedm trpaslíků
Superman 4
Tanečníci
Too Much
Under Cover
Vládci vesmíru
Číslo jedna s kulkou
1986 Aladinova lampa
Allan Quatermain a Ztracené Město Zlata
Amerika 3000
Ber 52
Bitevní pole cti
Cobra
Complicato intrigo di donne, vicoli e delitti, Un
Delta Force
Detective School Dropouts
Duet pro jednoho
Firewalker
Otello
Síla pomsty
Texaský masakr motorovou pilou 2
Vetřelci z Marsu
Žabí princ
1985 Americký ninja
Assisi Underground, The
Berlin Affair, The
Deja vu
Doly krále Šalamouna
Ha-Me'ahev
Herkulova dobrodružství
Hot Chili
Invaze U.S.A.
Láskou posedlí
Nezvěstní v boji 2
Přání smrti 3
Rappin'
Splašený vlak
Zvedni kotvu
Žhavé prázdniny
Životní síla
1984 Breakin': Electric Boogaloo
Edut Me'ones
Grace Quigley
Meč statečných: Legenda o Siru Gawainovi a Zeleném rytíři
Nezvěstní v boji
Obnažená tvář
Proudy lásky
Přes Brooklynský most
Roman Za'ir
Velvyslanec
1983 Cucáci na vojně
Dům dlouhých stínů
Herkules
Hříšnice
Lov na zajíce 2
Nana
Ninjova pomsta
Sahara
1982 Ahava Ilemeth
Přání smrti 2
The Last American Virgin
1981 Body and Soul
Hospital Massacre
Ninja přichází
Peprná žvejka
1980 Dr. Heckyl and Mr. Hype
Happy Hooker Goes Hollywood, The
Jablko
New Year's Evil
Schizoid
Seed of Innocence
1979 Imi Hageneralit
Nisuin Nusah Tel Aviv
The Magician of Lublin
Yotzim Kavua
1978 Kesher Ha'Uranium
The Alaska Wilderness Adventure
Yisraelim Matzhikim
Zmrzlina na klacku
1977 Kid Vengeance
Operace ENTEBBE
1976 Boží zbraň
Lupo B'New York
Mishpahat Tzan'ani
1975 Diamanty
1974 Kazablan
1973 Abu el Banat
Bayit Berechov Chelouche, Ha-
1972 999 Aliza Mizrahi
Ani Ohev Otach Rosa
Escape to the Sun
1971 Malkat Hakvish
1970 Lupo
Pritza Hagdola, Ha-
1969 Margo Sheli
1968 Tuvia Vesheva Benotav
1966 Fortuna
1965 Mivtza Kahir
1964 Sallah Shabati
Shemona B'Ekevot Ahat

Dokumentární

1984 I'm Almost Not Crazy: John Cassavetes - the Man and His Work

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace