foto

Robert Llewellyn

  • nar. 10.3.1956 (63 let)
    Northampton, Northamptonshire, Anglie, Velká Británie

Biografie

Robert Llewellyn se narodil v anglickém Norhamptonu. Poprvé se na televizní obrazovce ocitl v roce 1980 v nevýznamném pořadu "BOOKEM AND RISKIT", který podle jeho slov... "sledovalo tak osm lidí v Británii a to včetně mě," a kde byl jeho partnerem i pozdější kapitán Hollister z "ČERVENÉHO TRPASLÍKA" Mac MacDonald. V té době se však Llewellyn věnoval spíše psaní a divadlu. Stal se píšícím hercem u divadelní skupiny "The Joeys", se kterou procestoval Evropu. Poté hostoval v několika televizních show, jako například v "Alas Smith & Jones" a "Boon".

Jelikož David Ross, který hrál Kryton na začátku druhé série, měl angažmá v divadle, museli se Naylor a Grant poohlédnout po novém "Muži s gumovou maskou." Tip na Roberta Llewellyna vzešel opět od producenta Paula Jacksona, který ho viděl v edinburgské šou "Mammon, Robot Born of Women." Llewellyn vstoupil do seriálu zlomovým dílem "Pozpátku". Jeho pojetí Krytona bylo zcela jiné než Rossovo a obětoval své roli opravdu hodně. Především měl ze všech postav nejobtížnější namaskování, trvající v nejlepším případě dvě hodiny. Kromě několika vyjímek hrál ve všech epizodách kompletně pokrytý latexem a musel překonávat nepohodlí a velké horko.

Počátkem 90. let hrál Llewellyn i v americkém paskvilu, napodobenině "ČERVENÉHO TRPASLÍKA". Lllewellyn není na svou účast v tomto paskvilu příliš pyšný, ale jak říká: "... když už nic jiného, byla to zajímavá zkušenost." V roce 1994 a o rok později uváděl jako Kryton kazety SMEG UPS a SMEG OUTS plné přeřeků, nepovedených záběrů, rozhovohů, otázek fanoušků. V roce 1998 si se všemi hlavními protagonisty kromě Hollyho zahrál v pořadu o "vaření" CAN'T SMEG WON'T SMEG. Zahrál si také v několika dalších bonusech a pořadech o trpaslíkovy (A to Z, Universal Challenge...). Od roku 1998 uvádí pořad SMETIŠTĚ, který lze naladit na satelitu.

Robert Llewellyn momentálně dělí svůj čas mezi cestování, televizi, radio a spisovatelství. Kromě scénáře RED DWARF: Žádná legrace, napsal například v roce 1993 scénář k filmu "PRINCE CINDERS" a v roce 2000 k "CRISTMAS CAROL". Vyšlo mu také pár knížek (např: Sudden Wealth, Brother Nature, Punchbag, Man in the Rubber Mask, a další...). Robert také vlastní softwarovou firmu Gandersoft (program Woman Wizard), z prezentace tohoto programu vyšlo také DVD. I v soukromí jsou dobří přátelé s Craigem Charlesem. Llewellynova přítelkyně Judy Pascoe si zahrála androidku v epizodě RED DWARF "Kamila".

Martin "gogos" Prokeš

Herecká filmografie

Filmy

2019 Here Comes Hell
2013 Ashens and the Quest for the Gamechild
2012 Eldorado
2006 it²i²
2005 Maska zrcadla
2003 Moo(n)
2001 Vánoční koleda
1998 Red Dwarf 8: Byte 1
Red Dwarf 8: Byte 2
Red Dwarf 8: Byte 3
1996 Jim's Gift (TV film)
1995 Red Dwarf: Smeg Outs
1994 Grushko (TV film)
It's a Girl (TV film)
Red Dwarf: Smeg Ups
1993 Prince Cinders
1992 Red Dwarf (TV film)
1985 The Victor
1983 Ghost Dance
Skywhales

TV seriály

2017 Červený trpaslík (TV seriál)
Skokan (S12E06)
M-Corp (S12E05)
Robokracie (S12E04)
další epizody (6)
2016 Červený trpaslík (TV seriál)
Džin z lahve (S11E06)
Kryze (S11E05)
Důstojník Rimmer (S11E04)
další epizody (6)
2012 Červený trpaslík (TV seriál)
Začátek (S10E06)
Milý Dave (S10E05)
Zapletení (S10E04)
další epizody (6)
2010 Beast Hunters (TV seriál)
Carpool (TV seriál)
Pointless Celebrities (TV seriál)
2009 Červený trpaslík (TV seriál)
Zpátky na Zemi, část třetí (S09E03)
Zpátky na Zemi, část druhá (S09E02)
Zpátky na Zemi, část první (S09E01)
2007 M.I.High (TV seriál)
1999 Červený trpaslík (TV seriál)
Jenom sympaťáci... (S08E08)
Pete (2. část) (S08E07)
Pete (1. část) (S08E06)
další epizody (8)
1997 Červený trpaslík (TV seriál)
Nanarchie (S07E08)
Epidém (S07E07)
Žádná legrace (S07E06)
další epizody (8)
1993 Červený trpaslík (TV seriál)
Mimo realitu (S06E06)
Rimmerosvět (S06E05)
Polymorf II - Emocuc (S06E04)
další epizody (6)
1992 Parallel 9 (TV seriál)
Červený trpaslík (TV seriál)
Návrat do reality (S05E06)
Démoni a andělé (S05E05)
Karanténa (S05E04)
další epizody (6)
1991 Červený trpaslík (TV seriál)
Roztavení (S04E06)
Jiná dimenze (S04E05)
Bílá díra (S04E04)
další epizody (6)
1989 Červený trpaslík (TV seriál)
Poslední den (S03E06)
Fotostroj času (S03E05)
Výměna těl (S03E04)
další epizody (6)
1987 Corner House, The (TV seriál)

Dokumentární

2017 Jak to dělají? Vše o turbo pohonu (TV seriál) - mod.
2015 A Better Life: An Exploration of Joy & Meaning in a World Without God
2013 To vás uzemní (TV film)
2011 Night with the Stars, A (TV film)
2009 Červený trpaslík - Zpátky na Zemi (TV film)
2008 Nadupané... (TV seriál)
2004 Happy Birthday BBC Two (TV film)
Red Dwarf: Dwarfing USA
2003 Hollywood Science (TV seriál)
Red Dwarf: Building a Better Universe - A Tribute to Mel Bibby
Red Dwarf: Hattie's DJ Diary
2001 Top Ten TV Sci-Fi (TV film)
1999 Flow of Time, The (TV film)
1998 'Red Dwarf' A-Z (TV film)

Divadelní záznam

1991 Amnesty International's Big 30 (divadelní záznam)

Režijní filmografie

Filmy

2006 it²i²

Scenáristická filmografie

TV seriály

1997 Červený trpaslík (TV seriál)
Žádná legrace (S07E06)

Host

TV pořady

2009 We Need Answers (TV pořad)
2004 Výzva ze šrotoviště (TV pořad)
2000 Bob Downe Show, The (TV pořad)
1999 Loose Women (TV pořad)
1998 Can't Smeg Won't Smeg (TV pořad)
Smetiště (TV pořad)
Universe Challenge (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(33)