foto

Eric Toledano

  • nar. 3.7.1971 (45 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Olivier Nakache (1973, Suresnes) a Éric Toledano (1971, Paříž), francouzský autorský tandem zaměřující se na komediální žánr, společně tvoří již od poloviny 90. let. Na počátku kariéry natáčeli krátkometrážní filmy: Le jour et la nuit (1995), Les petits souliers (1999), La part de l'ombre (1999, rež. pouze O. Nakache) a Ces jours heureux (2002).

Do celovečerního debutu Jak sbalit super kost (Je préfère qu'on reste amis, 2005) se jim podařilo obsadit Gérarda Depardieua a Annie Girardotovou. Po snímcích Nos jours heuteux (2006) a Tellement proches (2009) přišla jejich zdaleka nejúspěšnější komedie Nedotknutelní (2011), jež se po premiéře na MFF v San Sebastiánu stala v řadě zemí festivalovým i distribučním hitem a která je dodnes třetím historicky nejnavštěvovanějším filmem francouzských kin. Výsledkem prozatím poslední spolupráce tohoto autorského dua je romantická komedie Samba (2014).

MFF Karlovy Vary

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Untouchable - původní scénář
2016 Inseparables - původní scénář
2014 Samba
2011 Nedotknutelní
2009 Tellement proches
2006 Nos jours heureux
2005 Jak sbalit super kost
2002 Ces jours heureux
1999 Petits souliers, Les
1995 Jour et la nuit, Le

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2016 150 miligramů
2014 Samba
2006 Mer belle à agitée (TV film)
Nos jours heureux

Dokumentární

2013 Pan herec - Louis de Funes

TV pořady

2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace