foto

Igor Orozovič

  • nar. 7.7.1984 (35 let)
    Praha, Československo

Biografie

Po maturitě na gymnáziu studoval dva roky muzikálové herectví na Konzervatoři Jaroslava Ježka a poté činoherní herectví na DAMU v Praze, kterou absolvoval v roce 2010 titulní rolí Molièrova Tartuffa a rolí Dr. Dorna v Čechovově Rackovi. V posledním ročníku DAMU obdržel Cenu Jiřího Adamíry, kterou uděluje Nadace Život umělce. V letech 2016 a 2017 na DAMU i herectví vyučoval. V době studií hostoval ve Staročeských vánočních hrách Evy Kroeschlové, ve studiu Saint Germain-Rock Café v Praze (Amin ve Svaté zemi), v Divadle Na prádle (Ambrož v Kříži u potoka), nebo v Divadle Ta Fantastika v Dámě s kaméliemi.

V roce 2009 prošel Igor Orozovič vítězně konkurzem na titulní roli Sofoklova Oidipa v činohře Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a získal zde zároveň stálé angažmá. V průběhu čtyř sezon ztvárnil například: Mozarta v Shafferově Amadeovi (2011 Nominace na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent a Cena divadelního festivalu OST-RA-VAR), Orsina v Shelleyově hře Cenci, Nikolu Šuhaje v Baladě pro Banditu, Števu v Její pastorkyni Gabriely Preissové, Rudu Gotheina ve Smrtihlavovi M. Walsera, Jarka Lukavského v McNallyho a Yazbekově muzikálu Donaha! (Hole dupy), Algernona ve Wildově Jak je důležité míti Filipa, Petra v Kuřačkách nebo Faraona v muzikálu A. Lloyd Webera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť (2012 Nominace na Cenu Thálie v kategorii Muzikál). Od roku 2010 hrál Tybalta v ostravských Shakespearovských slavnostech a o rok později Jidáše v Evangeliu podle houslí od Pavla Helebranda.

Od roku 2013 je Igor Orozovič členem Činohry Národního divadla v Praze. Vytvořil zde již mnoho rozmanitých rolí – například: Švandu ve Strakonickém dudákovi J. K. Tyla, Pana Cvrčka v Čapkově Ze života hmyzu, Jiřího Traxlera v revue O. Havelky V rytmu swingu buší srdce mé (2016 Nominace na Cenu Thálie v kategorii Muzikál), Vasila Soleného v Čechovových Třech sestrách, Johna Majora v Audienci u královny P. Morgana, Johna Eastmana v Noční sezoně od R. Lenkiewiczové, legionáře Kalužu v Plukovníku Švecovi R. Medka, krále v Erbenově Kytici, Oronta v Molièrově Misantropovi a také Kreóna v Sofoklově Oidipovi.

V roce 2009 založil s Milanem Šotkem a Jiřím Suchým z Tábora Cabaret Calembour, který rozvíjí poetiku divadel malých forem a literárních kabaretů. Ke všem představením píše hudbu a podílí se na textech. Soubor získal cenu Český tučňák 2010 a 2012 v oboru Mladé divadlo. Cabaret Calembour našel svoji domovskou scénu v Divadle pod Palmovkou a se hrou Plejtvák, která získala Cenu Alfréda Radoka v kategorii Nejlepší původní česká hra roku 2013, pravidelně hostuje na scéně Divadla Ypsilon. V roce 2018 vydalo nakladatelství Paseka sebrané spisy Cabaretu Calembour Všechno nejlepší, mapující deset let jeho činnosti. Kniha vedle textů obsahuje i Orozovičovy autorské ilustrace.

Igor Orozovič spolupracoval a spolupracuje i s dalšími divadly, kde vystupuje jako host: Komedie (Lazarus – komorní muzikál od D. Bowieho a E. Walshe), Divadlo Mír (Jak důležité je mít Filipa O. Wilda), Divadlo v Dlouhé (Lucerna A. Jiráska), Kalich (Božská Sarah od J. Murella), Činoherní klub (Dostojevského Bratři Karamazovi), Studio Dva (Les od A. N. Ostrovského), Ungelt (komorní muzikál M. Skarlandtové a K. Štolby Touha jménem Einodis či Kurtizána P. Ondrucha). Od roku 2017 spolupracuje také s Jihočeskou filharmonií na koncertním provedení Balady pro banditu.

Nejen herecky, ale i autorsky se Igor Orozovič podílel spolu s Tomášem Dianiškou na inscenaci Bezruký Frantík, kterou uvádí od září 2019 Divadlo pod Palmovkou. Je autorem i scénické hudby (ve spolupráci s Ivanem Acherem), stejně jako u představení Skořápka (Ungelt), Báječná neděle v parku Crève Coeur (Kalich) nebo dříve Lov na losa (2011, Jihočeské divadlo).

Igor Orozovič účinkoval také v řadě filmů a televizních seriálů, například: Bella Mia, Nepravděpodobná romance, Zakázané uvolnění, Laputa, Fotograf, Rapl, Polda, Případ dvou sester, Živé terče, Past. S charakteristickým hlasem Igora Orozoviče se mohou posluchači setkat v nahrávkách: Jiří Traxler – Život v rytmu swingu (2019, Supraphon); Radůza  – Uhlíř, princ a drak (2019, Supraphon); Černá Petra (2019, Český rozhlas); Balada pro banditu (2017, Radioservis); Ray Bradbury – Strom duchů (2016, Plus). S jeho hudbou určenou dětem vyšlo album Prasátko Pigy a kouzelná pohlednice plná písniček (2018, Supraphon – nominace na Audioknihu roku)

Igor Orozovič hovoří anglicky, francouzsky a srbsky. Hraje na klavír, zpívá, věnuje se výtvarné práci (výstavy jeho koláží a linorytů proběhly např. v Kavárně Alibi, Alchymista…). Autorsky se podílí na hudební části speciálních večerů Národního divadla Nová krev. Také je občasným hostem pořadů Barování Sandry Novákové a Filipa Rajmonta v Malostranské besedě v Praze.

Igor Orozovič

Herecká filmografie

Filmy

2020 Past (TV film)
2019 Případ dvou sester (TV film)
2017 Milada
2015 Fotograf
Laputa
2014 Zakázané uvolnění
2013 Bella Mia
Nepravděpodobná romance
2010 Zatímco jsi psal (studentský film)
2008 Anglické jahody

TV seriály

2019 Živé terče (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2018 Polda (TV seriál)
Odpuštění (S03E08)
Šikana (S03E07)
Jed v srdci (S03E06)
další epizody (8)
2017 Polda (TV seriál)
Vyhazovy s. r. o. (S02E08)
Láska na klíč (S02E07)
Školka života (S02E06)
další epizody (8)
2016 Mordparta (TV seriál)
Nevěsta (S01E01)
Polda (TV seriál)
Hvězda nad Prahou (S01E08)
Alibi na míru (S01E07)
Fotbal nemá logiku (S01E06)
další epizody (8)
Rapl (TV seriál)
Smrt na lovu (S01E03)
Křížová cesta (S01E02)
Nástřel (S01E01)
Doktor Martin (TV seriál)
V kurníku (S02E12)
2014 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Jachtklub (S04E04)
2009 Přešlapy (TV seriál)
Překvapení (S01E10)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)

Dokumentární

2019 Backstage: Kytice (TV film)
2017 Nová krev (TV film)

Hudební videoklipy

2014 Michal Hrůza - Zakázané uvolnění (hudební videoklip) - a.z.

Divadelní záznam

2013 Touha jménem Einodis (divadelní záznam)
2012 Borůvčí (divadelní záznam)
Její pastorkyně (divadelní záznam)
Čertovská kvidoule (divadelní záznam)
2010 Kazimír a Karolína (divadelní záznam)

Skladatelská filmografie

Filmy

2015 Zlatý ruce

Divadelní záznam

2012 Borůvčí (divadelní záznam)
Čertovská kvidoule (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2017 Číst Havla (TV pořad)
2016 Ceny Ministerstva kultury 2016 (TV pořad)
Ceny Thálie 2015 (TV pořad)
2014 Barování pro Činoherní studio v Ústí (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)

Fanoušci tvůrce