foto

Dennis Storhøi

  • nar. 15.7.1960 (58 let)
    Fredrikstad, Østfold, Norsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Norský herec Jahn Dennis Storhøi je narozen v čtvrti Kråkerøy na okraji norského přístavu Fredrikstadu. Již od mladí mu herectví bylo koníčkem. I proto se přihlásil do Teaterhøgskolen, největší divadelní školy v Norsku, kde ukončil studium v roce 1987.

Rok poté získal hlavní roli Sebastiana ve dětském filmu KAMILLA OG TYVEN (česky KAMILA A ZLODĚJ) a v roce 1989 si zahrál i v pokračovaní KAMILLA OG TYVEN 2. Dařilo se mu prorazit na divadelních prknech, především v domovském divadle Oslo Nye Teater, v seriálech na televizních obrazovkách a věnoval se i dabingu kreslených filmů.

Úspěch za hranicemi Norska mu přinesla role vikinského bojovníka Hergera ve filmu VIKINGOVÉ (1999), který plně v zahraničí neproměnil a opět se v Norsku objevil v seriálech FOX GRØNLAND (2001) a VED KONGENS BORD (2005) i filmech jako například DETEKTIV VARG VEUM: ŽENA V LEDNIČCE (2008), kde ztvárnil roli Hallvarda Johnsena a BEZE STUDU (2010).

Své kvality mohl Hollywoodu předvést ve filmu VĚC: POČÁTEK (2011). Nicméně pro problémy s alkoholem a disciplínou během natáčení byl nahrazen v roli Sandera Ulrichem Thomsenem. Při hraní v německo-norském koprodukčním thrilleru DVA ŽIVOTY(2012) již tak výrazné problémy neměl.

Dennis Storhøi patří mezi nejlépe placené a nejoblíbenějších norské herce, žije v Oslo. S manželkou Monou, se kterou si zahrál ve VIKINZÍCH, má syna Mathiase. Z předchozího manželství má dvě děti – Maxe a Pernillu.

Jiří "Ampi" Amler

Herecká filmografie

Filmy

2018 Mordene i Kongo
2017 Elias og Storegaps hemmelighet
Veterinář vyšetřuje: Mrtvý v moři (TV film)
2016 Pohádky naruby (TV film)
2013 Å begrave en hund
2012 Dva životy
2010 Beze studu
Yohan - Barnevandrer
2008 Detektiv Varg Veum: Žena v ledničce
2004 Salto, salmiakk og kaffe
2003 Kaptein Sabeltann
1999 Evino svědectví
Vikingové
1994 Over stork og stein
1991 Buicken - store gutter gråter ikke
1989 Kamilla og tyven II
1988 Kamilla og tyven

TV seriály

2017 Elven (TV seriál)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
další epizody (8)
2016 Nobel (TV seriál)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
další epizody (8)
2015 Boj o těžkou vodu (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2014 Mammon (TV seriál)
Soudný den (S01E06)
Vražda (S01E05)
Dohoda (S01E04)
další epizody (4)
2010 Dag (TV seriál)
2007 Størst av alt (TV seriál)
2005 Ved kongens bord (TV seriál)
2001 Fox Grønland (TV seriál)
1994 Vestavind (TV seriál)
1993 Mot i brøstet (TV seriál)
1992 Dødelig kjemi (TV seriál)
1991 Fedrelandet (TV seriál)

Dokumentární

2017 Putování tučňáků: Volání oceánu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace