foto

Caroline Cellier

  • nar. 7.8.1945 (72 let)
    Montpellier, Hérault, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Caroline Cellier zazářila již v mládí na divadle i ve filmu, pověst dobré herečky pak dokázala obhájit i ve zralém věku a dodnes patří k uznávaným osobnostem francouzského kulturního světa. Narodila se v Montpellieru v jižní Francii a od dětství ji přitahovalo divadlo i film. Navštěvovala slavné herecké kurzy René Simona a ve dvaceti letech se začala prosazovat v divadle. V Théâtre Gramont zaujala v představení Vítr ve větvích sasafrasu, které bylo sice především velkým comebackem Michela Simona, ale i Caroline Cellier sklidila úspěch. V témže roce pak obdržela výroční cenu udělovanou mladým divadelníkům Prix Gérard Philipe.

S kamerou se Caroline Cellier setkala poprvé v televizních studiích, kde začala účinkovat v adaptacích divadelních her (ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY – La megere apprivoisée, 1964). Jejím filmovým debutem byla komedie ZÁKAZNÍKOVA HLAVA (La tête du client, 1965). Po několika dalších menších vedlejších rolích ji i ve světě filmu čekala cena pro nadějnou mladou herečku Prix Suzanne Bianchetti (1967). Velkým hereckým úkolem ji pak pověřil Claude Chabrol ve svém filmu BESTIE MUSÍ ZEMŘÍT (Que la bête meure, 1969), do hlavních rolí ji pak angažoval i Edouard Molinaro (NEJSLADŠÍ DOZNÁNÍ – Les aveux les plus doux, 1971; DOTĚRNÝ CHLAP - L′emmerdeur, 1973), točila také s Claude Lelouchem.

V následujících letech se věnovala hlavně divadlu (Zkrocení zlé ženy, Misantrop, Pygmalion), z její pozdější filmografie připomeňme manželský pár s Patrickem Deawere, který spolu hráli v kriminálce TISÍC MILIARD DOLARŮ (Mille milliards dollars, 1981). Odbornou veřejnost pak zaujal její výkon ve filmu ROK MEDÚZ (L′année des Méduses, 1984), který jí vynesl Cézara za vedlejší roli. Vrátila se i ke spolupráci s režiséry Claude Chabrolem (KUŘE NA OCTU – Poulet au vinaigre, 1984) a Claude Lelouchem (MUŽI, ŽENY: NÁVOD K POUŽITÍ – Hommes, femmes, mode d′emploi, 1996).

Před filmovou kamerou stála v devadesátých letech častěji než dříve, ne všechny filmy z té doby jsou ale u nás známé. Zmínku si zaslouží mezinárodně oceněný životopisný snímek o slavném zpěvákovi FARINELLI (Farinelli, il castrato, 1994). V divadle znovu zazářila ve hře Tramvaj do stanice Touha a za vedlejší roli Blanche Dubois byla nominována na prestižní Molierovu cenu. Ve filmu se objevila zatím naposledy v komediální road-movie tří stárnoucích přítelkyň THELMA, LOUISE ET CHANTAL (2010), která je zjevným odkazem na slavný americký thriller.

Životním partnerem Caroline Cellier byl herec Jean Poiret (1926-1992). Žili spolu již od poloviny šedesátých let a v roce 1978 se jim narodil syn Nicolas, vzali se ale až v roce 1989. Před kamerou se spolu setkávali jen výjimečně (byl to například hned první Carolinin film ZÁKAZNÍKOVA HLAVA). Když v roce 1992 natočil Poiret jako režisér film ZEBRA (Le zebre, 1992), nemohla v něm jeho manželka chybět. Pro Caroline Cellier tento film znamenal druhou nominaci na Cézara.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2011 Grand restaurant II, Le (TV film)
2010 Thelma, Louise et Chantal
2007 Fragile(s)
2006 Jean-Philippe
2005 Un jeu dangereux (TV film)
2004 Transit
1998 Le plaisir (et ses petits tracas)
Les grands enfants (TV film)
1997 Didier
Disgrâce, La (TV film)
1996 Éleve, L'
Hommes, femmes, mode d'emploi
1994 Délit mineur
Farinelli
1992 Číslo
1991 La Contre-allée
1990 Julie de Carneilhan (TV film)
1988 Poker
1987 Charlie Dingo
Vent de panique
1986 Danger Passion (TV film)
Grand Guignol
1985 Poulet au vinaigre
1984 Année des méduses, L'
Femmes de personne
Le Bonheur à Romorantin (TV film)
P'tit Con
1983 Surprise Party
1982 Tisíc miliard dolarů
1981 Atterrissage, L' (TV film)
Héroïques, Les (TV film)
1980 Certaines nouvelles
Vol d'Icare, Le (TV film)
1977 Fougères bleues, Les
Une femme, un jour...
1976 Cheval évanoui, Le (TV film)
1974 Ciel de lit, Le (TV film)
Mariage
Soirée Courteline (TV film)
1973 Dotěrný chlap
1972 Mort d'un champion, La (TV film)
1971 Aveux les plus doux, Les
Romulus le grand (TV film)
1969 Bestie musí zemřít
Život, láska, smrt
1967 Guerre de Troie n'aura pas lieu, La (TV film)
1966 La Morale de l'histoire (TV film)
1965 Marie Curie - Une certaine jeune fille (TV film)
Tête du client, La
1964 Mégère apprivoisée, La (TV film)

TV seriály

1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1992 Fantômes en héritage (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1974 Histoires insolites (TV seriál)
1973 Moliére (TV seriál)
1966 Rouletabille (TV seriál)
1965 Dossiers de Jerôme Randax, Les (TV seriál)

Dokumentární

2001 Ombre et lumière (TV seriál)
1997 Zénith des enfoirés, Le
1975 Poiret est à vous (TV film)

TV pořady

2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
1998 Vivement dimanche (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1971 Cadet Rousselle (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace