foto

Danièle Delorme

  • nar. 9.10.1926
    Levallois-Perret, Francie
  • zem. 17.10.2015 (89 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Danièle Delorme se narodila v Levallois-Perret jako Gabrielle Girard, jejím otcem byl všestranný umělec André Girard (1901-1968), známý jako malíř a divadelní scénograf. Danièle měla tři sestry a od dětství se věnovala hře na klavír, později studovala konzervatoři, svůj debut před filmovou kamerou absolvovala již počátkem čtyřicátých let menšími rolemi ve filmech ROZKOŠNÁ PŘÍHODA (La belle aventure, 1942) a FELICIE NANTEUILOVÁ (Félicie Nanteuil, 1942).

Po válce začala hrát i divadlo, vystupovala například na scénách Théâtre de Paris nebo Théâtre de Saint-Georges, její první kroky na jevišti vedl významný režisér Raymond Rouleau. Mezitím se také provdala a v roce 1946 se jejím manželem stal významný herec Daniel Gélin (1921-2002). Skutečnou slávu ve filmu jí přineslo několik titulních rolí, které jí poskytla feministicky založená režisérka Jacqueline Audry ve svých kontroverzních adaptacích románů spisovatelky Colette (GIGI, 1949; MINNE, 1950; MITSOU, 1956). Velké příležitosti dostávala i od jiných režisérů jako byli Maurice Cloche (KLEC DÍVEK – La cage aux filles, 1949; VĚZENÍ ŽEN – Prisons de femmes, 1958) nebo Yves Allégret (MLADÁ ŠÍLENÁ – La jeune folle, 1952), v režii svého manžela Daniela Gélina natočila melodrama DLOUHÉ ZUBY (Les dents longues, 1952), pracovala také v Itálii. V několika filmech oblékla i historický kostým a ve slavné adaptaci BÍDNÍKŮ (Les misérables, 1958) ztvárnila roli Fantine.

V roce 1954 se Danièle Delorme rozvedla s Gélinem a jejím druhým manželem se o dva roky později stal herec a režisér Yves Robert (1920-2002). Založili spolu produkční společnost La Guéville a Danièle Delorme se pak na postu producentky podílela na několika filmech, především těch, které režíroval Yves Robert. Jejich největším společným úspěchem byla slavná KNOFLÍKOVÁ VÁLKA (La guerre des boutons, 1962), později Danièle zaštítila několik snímků režiséra Alaina Cavaliera.

Souběžně se nadále věnovala herectví, s Jeanem Maraisem vytvořila ústřední pár ve filmu KAŽDÝ DEN MÁ SVÉ TAJEMSTVÍ (Chaque jour a son secret, 1958), později byla přizvána i k několika projektům tvůrců nové vlny jako byli Agnes Varda nebo Claude Lelouch, není nijak překvapivé, že hrála také pod režijním vedením svého manžela Yvese Roberta (ZÁLETNÍK – Un éléphant ça trompe énormément, 1976; JDEME VŠICHNI Z RÁJE – Nous irons tous au paradis, 1977). Ve srovnání s jejím vytížením v padesátých letech lze ale zaznamenat výrazně nižší počet jejích filmových rolí. Příležitostně hrála také v televizi, pokračovala i v práci na divadelních jevištích.

Od osmdesátých let se Danièle Delorme angažuje ve funkcích různých institucí spojených s filmem i dalšími oblastmi francouzské kultury, v roce 1988 byla i členkou poroty na festivalu v Cannes. Před kamerou vytvořila poslední větší roli v dramatu TICHÉ VODY (Les eaux dormantes, 1992), kde se setkala se svým bývalým i současným manželem.

Z prvního manželství měla Danièle Delorme syna Xaviera Gélina (1946-1999), který byl též hercem, zemřel ale předčasně na rakovinu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2001 La Vie sans secret de Walter Nions
1996 Sortez des rangs
1992 Eaux dormantes, Les
Vacances au purgatoire (TV film)
1991 Grande dune, La (TV film)
1990 Bal perdu
Déserteur, Le (TV film)
1985 Novembermond
1982 Côte d'amour, La
Qu'est-ce qui fait courir David ?
1980 La Naissance du jour (TV film)
1979 Une femme dans la ville (TV film)
1978 Barikáda úsvitu
1977 Záletník 2
1976 Záletník
1974 Touch Me Not
1973 Kráska
Strašný sen (TV film)
1972 Absences répétées
1970 Hoa Binh
Rošťák
À corps perdu (TV film)
1969 Des Christs par milliers
1966 Marie Soleil
1962 Cléo od pěti do sedmi
Le Septième juré
Pèlerinage, Le
1961 Les fiancés du pont Mac Donald ou (Méfiez-vous des lunettes noires)
1958 Bídníci
Chaque jour a son secret
Nevídáno, neslýcháno
Prisons de femmes
Vyhaslé slunce
1956 Mitsou
Mitsou ou Comment l'esprit vient aux filles...
Tu ne m'échapperas jamais (TV film)
Voici le temps des assassins
1955 Le dossier noir
1954 Casa Ricordi
Huis clos
Le guérisseur
Maison de poupée (TV film)
Naše časy
Si Versailles m'était conté
1953 Femmes de Paris
1952 Amour, Madame, L´
Dents longues, Les
L'amour, Madame
La jeune folle
1951 Adresát neznámý
Olivia
Traité de bave et d'éternité
1950 Agnès de rien
Minne, l'ingénue libertine
Miquette a její matka
Ztracené vzpomínky
1949 La cage aux filles
Rendez-vous avec la chance
1948 Aller et retour
Croisière pour l'inconnu
Gigi
Impasse des deux anges
1947 Jeux sont faits, Les
1946 Capitan, Le
J3, Les
Lunegarde
Ouvert pour cause d'inventaire
1945 Félicie Nanteuil
1944 Les petites du quai aux fleurs
1942 Rozkošná příhoda

TV seriály

2016 Duel au soleil (TV seriál)
V.I.P. (S02E04)
2014 Disparus (TV seriál)
2010 Korsický klan (TV seriál)
Epizoda 2 (S03E02)
1994 Madame le proviseur (TV seriál)
1988 Affaire Saint-Romans, L' (TV seriál)

Dokumentární

2005 Pierre Richard (TV film)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1980 Une approche d'Alain Resnais, révolutionnaire discret (TV film)
1958 Jiné doby, jiné zámky
1956 Cinépanorama (TV seriál)
1951 Vedettes sans maquillage
1949 Vedettes en liberté

Host

TV pořady

2007 On n'a pas tout dit (TV pořad)
Un jour, un destin (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace