foto

Sydney Lassick

  • nar. 23.7.1922
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 12.4.2003 (80 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Sydney Lassick se narodil 23. července 1922 v Chicagu ruským židovským přistěhovalcům. Hereckou kariéru v televizi a filmu započal v pozdních 50-tých letech. Zavalitý, obrýlený, nevelký vzrůstem, s vysoko posazeným hlasem a nervózními dispozicemi, byl obvykle obsazován do rolí neurotiků, patolízalů a podrážděných typů osobností.

První výraznější filmovou rolí byl čipera Fairy Godfather ve fantasy muzikálu SINDERELLA AND THE GOLDEN BRA (1964). Bravurně podal portrét ufňukaného maniakálně depresivního pacienta psychiatrické léčebny Charlese Cheswicka v celosvětově uznávané klasice PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM (1975). Vyznamenal se rolí sarkastického anglického učitele pana Fromma v hororu CARRIE (1976), působil opravdu hrůzostrašně v postavě perverzního zneužívajícího hostinského Ernesta Kellera v dalším hororu THE UNSEEN (1981), jako mastňák a slizoun Charlie P. hrál v akčním dramatu SONNY BOY (1989), jako zženštilý lokaj Gopher v dalším akčním filmu TAJNÁ MISE (1992) nebo veselý manažer Woody Wilson v krimi dramatu MANIAK (1996). Režisér Forman jej obsadil do jedné z posledních malých rolí v postavě Crystala Healera v dramedii o Andy Kaufmanovi MUŽ NA MĚSÍCI (1999).

Z televizní tvorby stojí za zmínku hostující role Sydneyho v seriálech HAWAI FIVE-O (1968), BARETTA (1975), FAMILY (1976), BARNEY MILLER (1976), EIGHT IS ENOUGH (1977), ARCHIE BUNKER´S PLACE (1979), MATT HOUSTON (1982), MĚSÍČNÍ SVIT (1985), SNÍLEK (1990), ONEŇ GABRIELŮV (1990) nebo AKTA X (1993).

Ačkoli byl Sydney úspěšný herec, udržoval si stálou práci transportního dispečera s tím, že herectví je nejistá profese. Mezi přáteli byl znám svou neutuchající trpělivostí vytrvale opakovat scény nervového zhroucení s vypětím všech sil a projevy doslova infarktových stavů. Mimoto byl velmi zdvořilý a pokorný ke svému okolí a uctivě skromný bez hvězdných manýrů, takový obyčejný člověk. Zemřel 12. dubna 2003 v Los Angeles, ve věku 80 let, na komplikace spojené s diabetem. Jednoduchý obřad dle židovských tradic se konal v kalifornském Mount Sinai Memorial Parku, kde dnes leží náhrobek s Davidovou hvězdou a prostým nápisem „milovaný bratr“, věnovaný starší sestrou, která ho jediná přežila.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2000 Something to Sing About (TV film)
Vice
1999 Muž na Měsíci
1997 American Vampire Story, An
1996 Johns
Maniak
Squanderers
1994 Attack of the 5 Ft.2 Women (TV film)
Smrtící iluze
1993 Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu
Záhadný pohled cizince
1992 Klaun Shakes
Pobřeží snů
Tajná mise
Teror v L.A.
Tom a Jerry
1991 Chladný jako led
Neříkejte mamince, že pečovatelka zemřela
Umění umírat
1990 Pacific Palisades
Wishful Thinking
1989 Curse II: The Bite
Propuštěn na kauci
Sonny Boy
Tale of Two Sisters
1988 Dáma v bílém
Osudná smlouva
V zajetí kanibalů
1987 Body Slam
1986 Chlapec - krysa
1985 Stitches
1984 Monaco Forever
S hlavou v pytli
Silent Madness
1983 Murder One, Dancer 0 (TV film)
1982 40 Days of Musa Dagh
Fast-Walking
Pandemonium
Partneři
1981 History of the World: Part I
Joe Dancer: Velký obchod (TV film)
1980 Aligátor
Father Damien: The Leper Priest (TV film)
The Unseen
1979 1941
Cracker Factory, The (TV film)
Hot Stuff
Skatetown, U.S.A.
1978 The Billion Dollar Hobo
Žena pro dva střelce
1977 Bunco (TV film)
Happy Hooker Goes to Washington, The
1976 Carrie
1975 Přelet nad kukaččím hnízdem
1973 Serpico
1964 Sinderella and the Golden Bra
1959 Al Capone
Paratroop Command
1958 The Bonnie Parker Story

TV seriály

1997 Akta X (TV seriál)
Elegie (S04E22)
1992 On the Air (TV seriál)
1990 Oheň Gabrielův (TV seriál)
Snílek (TV seriál)
1989 Adam 12 (TV seriál)
1985 Měsíční svit (TV seriál)
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Dálkový ovladač (S01E10)
1984 Mike Hammer (TV seriál)
Night Court (TV seriál)
1982 Gloria (TV seriál)
Matt Houston (TV seriál)
1979 Archie Bunker's Place (TV seriál)
Knots Landing (TV seriál)
1978 Greatest Heroes of the Bible (TV seriál)
Kaz (TV seriál)
1977 Eight Is Enough (TV seriál)
Man from Atlantis (TV seriál)
1976 Delvecchio (TV seriál)
Family (TV seriál)
Tabitha (TV seriál)
1975 Baretta (TV seriál)
Barney Miller (TV seriál)
1972 Bridget Loves Bernie (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
1957 Whirlybirds (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace