foto

Pete Townshend

  • nar. 19.5.1945 (72 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pete Townshend se proslavil jako kytarista a skladatel The Who. Jeho píseň My Generation je podle magazínu Rolling Stones 11 nejlepší rocková píseň všech dob. V žebříčku stejného časopisu se umístil na 50 místě nejlepších kytaristů. Jeho další velké písně jsou Baba O’Riley, Wont Get Fooled again, Who are you, Behind blue eyes, Pinball Wizard, Magic Bus.

Složil první rockovou operu TOMMY, která byla následně zfilmována. Další filmový počin pod kterým je zapsán je film QUADROPHENIA, který byl založen na písních ze stejnojmeného alba The Who. Také hostoval v seriálu SIMPSONOVI spolu s ostatními členy kapely. Byl hostem v mnoha televiních pořadech a talkshow jako Top Gear, Noční show Davida Lattermana nebo Ready, Steady, GO! Je považován za jednoho z nejvlivnějších lidí hudebního průmyslu.

V soukromém životě měl problémy s alkoholem, pomáhal mu je překonat indický guru Mehar Baba po kterém pojmenoval i jednu ze svých nejznámějších písní. Byl 32 let ženatý s Karen Astley se kterou se rozvedl v roce 2000. Má tři děti Josepha, Amintu a Emmu, která se věnuje zpívání, skládá písně a věnuje se žurnalistice.

Jackson "Dekovnik" Splendid

Herecká filmografie

Filmy

2015 The Who: Live in Hyde Park (koncert)
2002 Who Weekend, The
1985 White City
1984 Secret Policeman's Private Parts, The (divadelní záznam)
1979 Secret Policeman's Ball, The (divadelní záznam)
1977 Who: At Kilburn 1977
1975 Tommy

TV seriály

2000 Simpsonovi (TV seriál)
Příběh dvou Springfieldů (S12E02)

Dokumentární

2015 Voice of the Eagle: The Enigma of Robbie Basho
2014 Lambert & Stamp
Lennon or McCartney
Play It Loud: The Story of Marshall (TV film)
2012 The Who: Quadrophenia - The Complete Story
2010 I'm in a Rock 'n' Roll Band (TV seriál)
2008 Sedm epoch rocku (TV seriál)
VH1 Rock Honors: The Who (TV film)
2007 My Generation: Jsou to pořád Who?
2005 Tommy and Quadrophenia Live: The Who (koncert)
2003 Brian Wilson on Tour
Mayor of the Sunset Strip
2002 One Who Day
2001 Being Mick (TV film)
Concert for New York City, The (koncert)
2000 My Generation
Piped Dreams (TV film)
The Beatles Revolution (TV film)
Who Live at the Royal Albert Hall, The (koncert)
1999 Classic Albums: The Who - Who's Next
Pixelon's iBash
1997 Behind the Music (TV seriál)
Message to Love: The Isle of Wight Festival
1996 Mastercard Masters of Music Concert for the Prince's Trust (koncert)
Rolling Stones Rock and Roll Circus, The (koncert)
VH1 Storytellers (TV seriál)
1995 Historie Rock 'n' Rollu 3: Britská invaze, americký protiútok (TV film)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 4, The (TV film)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 6, The (TV film)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 7, The (TV film)
1994 Celebration: The Music of Pete Townshend and The Who
Who: 30 let na maximum R&B live (TV film)
Woodstock Diary (TV film)
1993 Who's Tommy, the Amazing Journey, The
1989 Who Live at Giants Stadium, The (koncert)
Who Live, Featuring the Rock Opera Tommy, The (koncert)
1988 Who: Who's Better Who's Best, The
1987 Rolling Stone Presents Twenty Years of Rock & Roll (TV film)
1986 Sun City/The Making of Sun City
1985 Deep End
Live Aid (koncert)
Ready Steady Go, Volume 2
1984 Album Flash (TV seriál)
1983 Cool Cats - Twenty-five Years of Rock 'N' Roll Style
Ready Steady Go, Volume 1
1982 Prince's Trust Rock Gala, The (koncert)
Who Rocks America 1982, The
1979 The Kids Are Alright
1977 San Francisco Good Times
1973 Jimi Hendrix
Sound of the City: London 1964-73 - a.z.
1972 Fête aujourd'hui, la fête demain, La
1970 Listening to You: The Who at the Isle of Wight Festival (TV film)
Woodstock
1969 This Is Tom Jones (TV seriál)
1968 Monterey Pop
1967 Omnibus (TV seriál)
Who Suomessa, The
1966 Carousella

TV pořady

1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1983 Roger Daltrey (TV pořad)
1974 Rockpalast (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1967 The Smothers Brothers Comedy Hour (TV pořad)
1965 Beat-Club (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1963 Ready, Steady, Go! (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 Thank Your Lucky Stars (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Filmy

2018 Untitled Keith Moon Project
1985 White City

Dokumentární

2005 Tommy and Quadrophenia Live: The Who (koncert)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace