foto

Scilla Gabel

  • nar. 4.1.1938 (81 let)
    Rimini, Itálie

Biografie

Italská herečka Scilla Gabel založila svou slávu na podobnosti se Sophií Loren, možnost záměny se slavnější kolegyní ji ale později v její vlastní kariéře začala omezovat a přesto, že disponovala bezchybným tělem a krásným obličejem, podstoupila několik plastických operací, aby se podoby se Sophií Loren zbavila. Tento marnivý přístup k vlastní vizáži je poměrně překvapivý u dívky, která byla zároveň absolventkou Oxfordu a diplomovanou doktorkou práv.

Narodila se ve známém letovisku Rimini jako Gianfranca Gabellini, po studiích práv v Oxfordu začala navštěvovat kurzy herectví v Římě a k první filmové roli se dostala v zapomenuté komedii TUA PER LA VITA (1954). Ve filmu CHLAPEC NA DELFÍNU (Boy on a Dolphin, 1957) zaskakovala za Sophii Loren ve scénách natáčených v moři. Její sličná tvář se začala objevovat na titulních stránkách časopisů (mezi jinými to byl i Playboy), souběžně se dostala k větším hereckým úkolům. Koncem padesátých let také prodělala několik plastických operací, aby se zbavila pověsti pouhé dablérky Sophie Loren.

Slibné herecké příležitosti jí nabídli francouzští režiséři (DÍVKY NOCI – Les filles de nuit, 1958; DŮVĚŘUJ MI – Les canailles, 1960), mezitím v Africe natočila v britské produkci první barevnou verzi slavného příběhu o Tarzanovi (TARZANOVO NEJVĚTŠÍ DOBRODRUŽSTVÍ - Tarzan′s Greatest Adventure, 1959), kde hrála s Gordonem Scottem a Seannem Connerym. Význam jejích rolí začal stoupat i v Itálii a dostávala příležitosti především ve výpravných podívaných dobrodružného žánru (KRÁLOVNA PIRÁTŮ – La venere dei pirati, 1961). Do této doby spadá také její soukromý vztah s populárním zpěvákem Fredem Buscaglionem (1921-1960), který však zahynul při autonehodě.

Počátkem šedesátých let se Scilla Gabel stala jednou z ikon italské éry tzv. sandálu a meče, tj. filmů vycházejících z biblických motivů nebo antických dějin, které vyžadovaly participaci krásných žen schopných nabídnout ve skromných oděvech své půvaby. Tato éra přelomu 50. a 60. let je dnes i v Itálii zatracovaná, tenkrát ale byly filmy tohoto žánru nesmírně populární a Scilla Gabel v několika z nich hrála hlavní ženské role. Takové úlohy jí nabídli režiséři Riccardo Freda, Ferdinando Baldi, především ale Michele Lupo (MACISTE, NEJSILNĚJŠÍ GLADIÁTOR NA SVĚTĚ – Maciste il gladiatore piu forte del mondo, 1962; SPARTAKOVA POMSTA – La vendetta di Spartacus, 1964; SEDM OTROKŮ PROTI CELÉMU SVĚTU – Gil schiavi piu forti del mondo, 1964).

Hrála ale i v jiných typech filmů, za zmínku stojí Orsiniho povídkový film VYHNÁNÍ Z MANŽELSTVÍ (I fuorilegge del matrimonio, 1963), znovu točila také v Británii (v režii Josepha Loseye komedie MODESTY BLAISE, 1966). Kromě toho točila poměrně často pro televizi a zkoušela štěstí i v divadle. O typy filmů, které v její filmografii převažovaly, však přestal být koncem šedesátých let zájem a Scilla Gabel se před kamerou prakticky od té doby nevyskytovala. Jejím posledním filmem byl dnes již málo známý western BASTARDO, VAMOS A MATAR (1971).

V roce 1968 se Scilla Gabel provdala a jejím manželem je dodnes italský televizní režisér Piero Schivazappa (*1935), který jí také později nabídl několik rolí v televizních seriálech a filmech. Mají spolu syna Emiliana (*1974).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1982 Eroe del nostro tempo, Un (TV film)
1971 Bastardo, vamos a matar
1967 Das große Glück
Zärtliche Haie
1966 Bel Ami 2000 oder Wie verführt man einen Playboy?
Das Geheimnis der gelben Mönche
Djurado
Modesty Blaise
1965 Con rispetto parlando
Vendetta di Spartacus, La
1964 Cadavere per signora
Figlio di Cleopatra, Il
Il terrore dei mantelli rossi
Schiavi più forti del mondo, Gli
Storia di notte, Una
1963 Nejkratší den
Vyhnání z manželství
Ďáblové ze Spartiventa
1962 Branco di vigliacchi, Un
Dva plukovníci
Festival Girls, The
Maciste, il gladiatore piů forte del mondo
Sodoma a Gomora
Village of Daughters
Zlatý salamandr
1961 Grande vallata, La
Il ratto delle sabine
Mara
Puits aux trois vérités, Le
1960 Canailles, Les
Filles sèment le vent, Les
Genitori in Blue-Jeans, I
Il mulino delle donne di pietra
Královna pirátů
Noi duri
Piaceri del sabato notte, I
1959 Agi Murad il diavolo bianco
Filles de nuit, Les
Ragazzi dei parioli, I
Tarzanovo největší dobrodružství
1958 Capitan Fracassa (TV film)
Nohy ze zlata
Women in Love (TV film)
1957 Benvenuto onorevole
1956 Due sosia in allegria
1954 Tua per la vita

TV seriály

1984 Quei 36 gradini (TV seriál)
1983 Quer pasticciaccio brutto de via Merulana (TV seriál)
1976 Dov'è Anna (TV seriál)
1974 Assassinio dei fratelli Rosselli, L' (TV seriál)
1973 Vino e pane (TV seriál)
1971 ...e le stelle stanno a guardare (TV seriál)
1968 Odysseova dobrodružství (TV seriál)
1965 Donna di fiori, La (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky