foto

Salima Ikram

  • nar. 1965
    Lahore, Pákistán

Biografie

Dr. Salima Ikram je profesorkou Egyptologie na Americké univerzitě v Káhiře, je odpovědná řešitelka z výboru National Geographic Society pro výzkum a mezinárodní řečník. Vrchol své profesní kariéry završuje jako hostující vědec v Metropolitním muzeu umění (NYC), je konzultantka egyptologie v Gíze, Sakkáře, Abú Sir, Údolí králů a spolu-ředitelka průzkumu pro North Kharga Oasis. Salima je také přední odbornicí na mumie zvířat, je zakladatelka a spolu vedoucí projektu zvířecí mumie v Egyptském muzeu v Káhiře. Jako první vynesla na světlo neznámý svět mumií zvířat. Napsala sérii knih pro děti a tři autorská díla: Divine Creatures, The Mummy in Ancient Egypt a Death and Burial in Ancient Egypt. 

✽ Veassë Taurina "Ainy" Celva ✽

Herecká filmografie

Filmy

2020 Luxor

Dokumentární

2015 70 Million Animal Mummies: Egypt's Dark Secret (TV film)
Tutankhamun: The Mystery of the Burnt Mummy (TV film)
2012 Terra MaX (TV seriál)
2010 Egyptská záhada (TV film)
2009 Austin Stevens: Nejnebezpečnější... (TV seriál)
Egyptské mumie zvířat (TV seriál)
Egyptské podsvětí - Stezka na věčnost (TV film)
2008 Odkrytý Egypt (TV seriál)
Zapomenutá pyramida (TV film)
2007 Dějiny písma (TV seriál)
2004 Austin Stevens - Pán hadů (TV seriál)