foto

Adriana Ozores

  • nar. 21.5.1959 (60 let)
    Madrid, Madrid, Španělsko

Biografie

Adriana Ozores Muñoz je jednou z nejuznávanějších a nejobdivovanějších španělských hereček. Narodila se v Madridu 21. května 1959. 

Adriana získala bakalářský titul v italštině na Liceo de Madrid a později začala studovat herectví. Rodina Ozores je velký herecký klan. Ve filmu debutovala Adriana v roce 1979, malou rolí ve filmu LOS ENERGÉTICOS. Scénář a režii toho snímku měl pod svou taktovkou její strýc Mariano Ozores (*5.10.1926). Ve filmu hrál také Antonio Ozores (24.8.1928-12.5.2010), jenž byl bratrem Mariana. Jejich otcem byl herec Mariano Ozores (17.10.1890-9.8.1976). Třetím jeho synem a tedy bratrem Mariana a Antonia byl také herec, José Luis Ozores (18.6.1923-10.5.1968). José Luis zemřel v pouhých 44 letech a byl otcem Adriany, které v té době bylo devět let. Matkou Adriany je tanečnice Concepción Muñoz.

Dcerou Antonia Ozorese je dnes známá herečka Emma Ozores (*2.2.1961), která je sestřenicí Adriany. Antonio měl Emmu s další herečkou Elisou Montés (*15.12.1936) a aby se tento rodinný klan ještě více zamotal, Elisa je sestrou dalších hereček, Emma Penella (2.3.1930-27.8.2007) a Terele Pávez (*29.7.1939). Už jen jako perlička je to, že jejich teta byla komediální herečka Teresita Silva. Kdybychom měli spočítat dohromady veškerá ocenění a nominace celé rodiny, budeme muset počítat v desítkách.

Tato biografie však patří Adrianě, která ve své kariéře spolupracovala s režiséry jako Gracia Querejeta, Miguel Albaladejo, Imanol Uribe či Gerardo Herrero. V televizní tvorbě jsme její herectví mohli obdivovat zejména v komediálním seriálu LOS HOMBRES DE PACO (2005-2010), kde se v roli Loly Castro objevila v 81 epizodách. Další, tentokráte mysteriózní seriál GRAN HOTEL (2011-2013), dal vyniknout hereckému umění Adriany ve všech dílech v roli Teresy. Jedná se jen o zlomek její televizní tvorby, ale tyto dva seriály jí učinily „nesmrtelnou". Díky prvnímu seriálu a roli Loly, byla nominována roku 2007 na cenu Atv Award a rok později získala cenu Zapping Award. Druhý seriál a role Teresy, znamenaly nominaci na Award of the Spanish Actors Union v roce 2012, o rok později již byla další nominace na tuto cenu „přetavena" ve vítězství. Ve stejném roce 2013, získala Adriana za tuto roli také cenu Iris Award v rámci Atv Awards 2013.

Za filmové role byla Adriana oceněna roku 2004 na Málaga Spanish Film Festivalu a to cenou Silver Biznaga a o rok později se stala vítězkou v rámci Spanish Actors Union a také obdržela CEC Award v rámci Cinema Writers Circle Awards. Všechny tři ocenění jsou za roli Tere v dramatu HÉCTOR (2004). Nejsou to ocenění jediná, nominována byla Adriana na různá ocenění zatím šestnáctkrát a čtrnáctkrát různá ocenění získala.

Po svém debutu s oběma strýčky, s nimi opět natáčela v roce 1980 komedii EL LIGUERO MÁGICO. Komedie jejího strýčka Mariana patřila ke startu její kariéry a tak přicházejí další jako LOS CHULOS (1981), ES PELIGROSO CASARSE A LOS 60 (1981), QUEREMOS UN HIJO TUYO (1981), EL HIJO DEL CURA (1982) či EL PAN DEBAJO DEL BRAZO (1984). S málo výjimkami hrála Adriana do roku 1984 v podstatě jen v těchto komediích. Roku 1984 také začala její kariéra na televizní obrazovce. LA COMEDIA MUSICAL ESPAŇOLA (1985), TURNO DE OFICIO (1986-1987).

V devadesátých letech se Adriana věnovala převážně filmu a v té době vznikají filmy s její účastí jako, NINO NADIE (1997), LA HORA DE LOS VALIENTES (1998), PÍDELE CUENTAS AL REY (1999) či PLENILUNIO (1999). Na posledně jmenovaný film vzpomíná Adriana zejména díky setkání s hercem jménem Miguel Ángel Solá (*14.5.1950), který jí prý mnohé naučil a bylo pro ni velkým potěšením s ním spolupracovat. Další člověk, který jí dal hodně a u něj se poprvé objevila v jiných než komediálních rolích, byl režisér José Luis Borau, ve snímku NINO NADIE (1997). Zde se již nejedná o komedie zpočátku její kariéry, ale o dramata, kde se její herectví mohlo „rozjet" naplno. Na komedie však nezanevřela, příkladem je role Mercedes, v komedii ATQUE VERBAL (1999).

Téměř veškeré filmy, ve kterých Adriana hrála, získaly různá ocenění či nominace, ať již zásluhou Adriany, či jiných tvůrců. Počátkem nového tisíciletí tomu není jinak a přicházejí filmy EN LA CIUDAD SIN LÍMITES (2002), LA VIDA DE NADIE (2002), LA SUERTE DORMIDA (2003) či již zmiňovaný HÉCTOR (2004). V posledním období se Adriana stala zejména hvězdou již jmenovaných televizních seriálů LOS HOMBRES DE PACO (2005-2010) a GRAN HOTEL (2011-2013).

Adriana se opět nedávno objevila také na divadelních prknech ve hře PETIT PIERRE, v režii Carlese Alfara. Zde nás provází neuvěřitelnými příběhy „barbarství" dvacátého století. Divadlo jí provází celou kariéru a sama na jeho adresu říká: „Z mé zkušenosti si myslím, že divadlo je složitější než cokoliv jiného ". V minulosti obsazovala role v divadelních hrách LA CELESTINA (1988), LA VERDAD SOSPECHOSA (1991-1992), EL MISÁNTROPO (1996) či SEXOS (2009). V roce 1998 se Adrianě narodil jediný syn, kterého má společně se svým manželem španělským hercem, Joaquínem Climentem Asensim (*7.9.1958).

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2017 Thi Mai
2016 Cerca de tu casa
2011 No lo llames amor... llámalo X
2009 Zrozeny, aby trpěly
2008 Osmička ve vztahu
2005 Heroin
Metoda
2004 Héctor
2003 La suerte dormida
2002 En la ciudad sin límites
Nedočkavý alchymista
Nijaký život
2001 Palo, El
1999 Ataque verbal
Cuando vuelvas a mi lado
Manolito Gafotas
Plenilunio
Pídele cuentas al rey
1998 La hora de los valientes
Moje první noc
1997 Niño nadie
¿De qué se ríen las mujeres?
1993 Pták štěstí
1984 Cura ya tiene hijo, El
Los zancos
Pan debajo del brazo, El
1983 Loca historia de los tres mosqueteros, La
1982 Cristóbal Colón, de oficio... descubridor
Hijo del cura, El
Padre no hay más que dos
1981 Brujas mágicas
Chulos, Los
Dos y dos, cinco
Es peligroso casarse a los 60
Queremos un hijo tuyo
¡Qué gozada de divorcio!
1980 Canto de la cigarra, El
Liguero mágico, El
1979 Energéticos, Los

TV seriály

2018 Velvet Colección (TV seriál)
Felices fiestas (S02E10)
Una nueva realidad (S02E09)
Amistades peligrosas (S02E08)
další epizody (10)
2017 Velvet Colección (TV seriál)
El último adiós (S01E10)
París, je t'aime (S01E09)
Brigitte Bardot (S01E08)
další epizody (10)
2015 Rabia (TV seriál)
2013 Grand Hotel (TV seriál)
Cólera (S03E22)
El sacrificio (S03E21)
Revancha (S03E20)
další epizody (22)
2012 Grand Hotel (TV seriál)
Kameraman (S02E08)
Křest (S02E07)
Výročí (S02E06)
další epizody (8)
2011 Duquesa II, La (TV seriál)
Grand Hotel (TV seriál)
Stopa (S01E09)
Panenská krev (S01E08)
Ukradený dopis (S01E07)
další epizody (9)
2010 Duquesa, La (TV seriál)
2008 La Señora (TV seriál)
2005 Pacovo mužstvo (TV seriál)
2004 Manolito Gafotas (TV seriál)
1998 Periodistas (TV seriál)
1990 Eva y Adán, agencia matrimonial (TV seriál)
1986 Turno de oficio (TV seriál)
1983 Zahrada Venušina (TV seriál)

Host

TV pořady

1984 Cinema 3 (TV pořad)