foto

Glenda Farrell

  • nar. 30.6.1901
    Enid, Oklahoma, USA
  • zem. 1.5.1971 (69 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Glenda Farrell se narodila v městečku Enid v Oklahomě, její rodiče Charles a Wilhelmina byli irského a německého původu. Glenda měla ještě dva bratry, kterými byli Richard a Gene. Svou hereckou kariéru začala s divadelní společností již ve věku sedmi let. Do Hollywoodu přišla na konci éry němého filmu. Jako první jí nabídla smlouvu filmová společnost First National Pictures v červenci roku 1930. Glenda poté získala hlavní ženskou roli Olgy Stassoff v krimidramatu o vzestupu a pádu jednoho gangstera nazvaném MALÝ CAESAR, které režíroval Mervyn Leroy.

Poté se upsala společnosti Warner Bros. a během 30. let se stala jejich nejproduktivnější herečkou. V roce 1932 si společně s Bette Davis a Joan Blondell zahrála v malé roličce v dramatu THREE ON A MATCH. V témže roce získala také roli Marie v temném krimidramatu JSEM UPRCHLÝ GALEJNÍK, které bylo nominováno na tři Oscary. V roce 1933 si zahrála v komedii Franka Capry PODSVĚTÍ VE FRAKU a v témže roce jsme ji mohli také vidět v roli Florence Dempsey v mysteriózním hororovém thrilleru o geniálním sochařři a majiteli muzea voskových figurín nazvaném MYSTERY OF THE WAX MUSEUM. V letech 1935 a 1937 se objevila ve dvou muzikálových komediích nazvaných GOLD DIGGERS. Ve druhé polovině 30. let ji mimo jiné proslavila role reportérky Torchy Blaine ve stejnojmenné komediální sérii. Poté, co jí v roce 1939 vypršela smlouva s Warner Bros., se Glenda věnovala převážně divadlu, z filmového plátna ale úplně nezmizela. V roce 1942 si zahrála v romantickém thrilleru nominovaném na sedm Oscarů s názvem ROZRUCH VE MĚSTĚ a v témže roce se objevila také v temném krimidramatu JOHNNY EAGER. V roce 1963 získala cenu Emmy za roli Marthy Morrison v seriálu BEN CASEY, má také svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

V roce 1921 se provdala za svého prvního manžela Thomase Richardse, se kterým měla syna Tommyho Farrella, který byl hercem převážně westernových filmů. Ani sny ale vztah nezachránil a manželé se v roce 1929 rozvedli. V roce 1941 se jejím druhým manželem stal doktor Henry Ross, který byl armádním lékařem ve službách generála Eisenhowera. Manželé spolu žili až do května roku 1971, kdy ve věku 66 let Glenda zemřela na rakovinu plic ve svém domě v New Yorku.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1970 Tiger by the Tail
1964 Kissin' Cousins
Roztržitý sanitář
1961 A String of Beads (TV film)
1959 Bells of St. Mary's, The (TV film)
Uprostřed noci
1955 The Girl in the Red Velvet Swing
1954 Secret of the Incas, The
Susan Slept Here
1953 Girls in the Night
1952 Apache War Smoke
1948 I Love Trouble
Lulu Belle
Mary Lou
1947 Heading for Heaven
1944 Ever Since Venus
1943 City Without Men
Klondike Kate
Night for Crime, A
1942 Rozruch ve městě
Twin Beds
1941 Johnny Eager
1939 Torchy Blane in Chinatown
Torchy Runs for Mayor
1938 Blondes at Work
Exposed
Hollywood Hotel
Prison Break
Stolen Heaven
The Road to Reno
Torchy Gets Her Man
1937 Breakfast for Two
Dance Charlie Dance
Fly Away Baby
Smart Blonde
The Adventurous Blonde
You Live and Learn
1936 Gold Diggers of 1937
Here Comes Carter
High Tension
Law in Her Hands, The
Nobody's Fool
Snowed Under
1935 Go Into Your Dance
Gold Diggers of 1935
In Caliente
Little Big Shot
Miss Pacific Fleet
Things You Never See on the Screen
Traveling Saleslady
We're in the Money
1934 Dark Hazard
Heat Lightning
Hi, Nellie!
I've Got Your Number
Kansas City Princess
Merry Wives of Reno
The Big Shakedown
The Personality Kid
The Secret Bride
1933 Bureau of Missing Persons
Gambling Ship
Girl Missing
Grand Slam
Havana Widows
Man's Castle
Mary Stevens, M.D.
Mystery of the Wax Museum
Podsvětí ve fraku
The Keyhole
1932 Jsem uprchlý galejník
Life Begins
Scandal for Sale
The Match King
Three on a Match
1931 Malý Cézar
1928 Lucky Boy

TV seriály

1966 The Felony Squad (TV seriál)
1964 Bewitched (TV seriál)
1963 Uprchlík (TV seriál)
1961 Ben Casey (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
Frontier Circus (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
Westinghouse Playhouse (TV seriál)
1960 Route 66 (TV seriál)
The Islanders (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
Buick-Electra Playhouse (TV seriál)
Play of the Week (TV seriál)
Rawhide (TV seriál)
1958 Cimarron City (TV seriál)
The Further Adventures of Ellery Queen (TV seriál)
1957 Wagon Train (TV seriál)
1956 The Kaiser Aluminum Hour (TV seriál)
The Sheriff of Cochise (TV seriál)
1955 Front Row Center (TV seriál)
The 20th Century-Fox Hour (TV seriál)
The Alcoa Hour (TV seriál)
1954 Justice (TV seriál)
The Elgin Hour (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
The United States Steel Hour (TV seriál)
1951 Faith Baldwin Romance Theatre (TV seriál)
Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
Tales of Tomorrow (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Starlight Theatre (TV seriál)
1949 The Silver Theatre (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
The Chevrolet Tele-Theatre (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1938 Breakdowns of 1938

TV pořady

1950 Your Show of Shows (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace