foto

Naoko Jamada

  • nar. 28.11.1984 (34 let)
    prefektura Gunma, Japonsko

Biografie

Naoko Yamada (山田 尚子) je japonská animátorka, televizní a seriálová režisérka. Narodila se v prefektuře Kyóto a už odmalička milovala kreslení. Ráda napodobovala své oblíbené anime postavy, především z Patlabor a Dragonball. Jako studentka ráda sportovala. Na základní škole chodila na volejbal a na střední byla členem tenisového, ale i fotografického kroužku. Na Kyótské univerzitě umění a designu studovala olejomalbu a byla členem Klubu speciálních efektů.

Yamada chtěla po škole pracovat pro film, ale reklama na Kyoto Animation její názor změnila a rozhodla se věnovat animaci. Její první práce byla jako animátorka mezisnímků pro anime Inuyasha, ale poměrně rychle šla nahoru a stala se hlavní animátorkou Air.

V roce 2007 měla možnost režírovat jednu epizodu Clannad a hned poté byla požádána, zda by nechtěla, jako svůj debut, zrežírovat seriál K-ON. Toto anime bylo velmi úspěšné a dočkalo se tak i druhé série a filmu. Ještě větší úspěch však docílila s počiny Tamako Market a Tamako Love Story, přičemž za film získala New Face Award na Festivalu japonského mediálního umění.

Každopádně jejím nejpopulárnějším dílem je A Silent Voice, adaptace stejnojmenné mangy, narážející na problémy šikany v Japonsku. Tento film se zařadil mezi 16 nejvýdělečnějších snímků v Japonsku v roce 2016 a rovněž byl nominován hned na několik cen, např. Mainichi Film Awards nebo Japan Academy Prize pro animaci roku.

Pro Yamadu je nejdůležitější součástí režírování pozorování lidí. Sama se považuje za tzv. „metodického“ režiséra, zdůrazňující mysl postav.

P.V

Režijní filmografie

Filmy

2018 Liz to aoi tori
2016 Koe no katači
2014 Tamačina love story
2011 K-ON! film
2008 Lucky Star OVA

TV seriály

2017 Kobajaši-san či no Maid Dragon (TV seriál)
2016 Hibike! Euphonium 2 (TV seriál)
2015 Hibike! Euphonium (TV seriál)
2013 Free! (TV seriál)
Kjókai no kanata (TV seriál)
Tamako Market (TV seriál)
Čúnibjó demo koi ga šitai! Ren (TV seriál)
2012 Hjóka (TV seriál)
Čúnibjó demo koi ga šitai! (TV seriál)
2011 Ničidžó (TV seriál)
2010 K-ON! (TV seriál)
Hōmon! (S02E26)
Kikaku Kaigi! (S02E25)
Sotsugyōshiki! (S02E24)
další epizody (26)
2009 K-ON! (TV seriál)
Fuyu no Hi! (S01E13)
Keion! (S01E12)
Pinchi! (S01E11)
další epizody (13)
Suzumija Haruhi no júucu (TV seriál)
2008 Clannad After Story (TV seriál)
2007 Clannad (TV seriál)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace