foto

Walter Chiari

  • nar. 2.3.1924
    Verona, Itálie
  • zem. 20.12.1991 (67 let)
    Milán, Itálie

Biografie

Úspěšnou hereckou kariéru Waltera Chiariho provázely skandální vztahy s krásnými kolegyněmi i nepříjemná pozornost médií kvůli drogové závislosti. Walter, vlastním jménem Annichiarico, se narodil do rodiny policisty a učitelky ve Veroně, vyrůstal ale v Andrii a později v Miláně. Od dětství se věnoval sportu, plaval, závodně hrál tenis a úspěšný byl především v kategorii muší váhy v boxu. Původně pracoval jako dělník, později v bance, kde sklízel úspěchy mezi kolegy imitací Adolfa Hitlera – tady byly počátky jeho herecké kariéry.

Za druhé světové války sloužil Walter Chiari v armádě, souběžně ale působil v rozhlase a jeho obnovená vystoupení s imitací Hitlera mu zajistila pozornost i první divadelní angažmá. Na jevišti se uplatnil nejen díky svému zjevu, ale také vynikajicí schopností improvizace. Jeho debutem před kamerou byl film MARNOSTI (Vanità, 1946), za nějž získal Stříbrnou stuhu pro nejlepšího začínajícího herce od Italského syndikátu filmových novinářů, skutečně populárním filmovým hercem se ale stal až v padesátých letech. Velké příležitosti ve svých komediích mu poskytl populární režisér Mario Mattoli, později například Mario Soldati nebo Giorgio Bianchi. Chiariho poprvé výrazně zviditelnila komedie KADETI Z GUASCOGNY (I cadetti di Guascogna, 1950), kde hrál se začínajícím Ugo Tognazzim. Za zmínku stojí, že v několika filmech z počátku Chiariho kariéry nesla postava jeho skutečné jméno Walter.

Do mezinárodního povědomí vstoupil Chiari s Viscontiho filmem NEJKRÁSNĚJŠÍ (Bellissima, 1951), na domácí půdě sklízel další vavříny s tehdy populárními komediemi z policejního prostředí (JEDEN DEN V SOUDNÍ BUDOVĚ – Un giorno in pretura, 1953; STALO SE NA KOMISAŘSTVÍ – Accadde al commissariato, 1954; STALO SE VE VĚZNICI – Accadde al penitenziario, 1955). Mezitím se nadále úspěšně věnoval divadlu, jeho doménou byl především žánr hudební komedie. Ke spolupráci jej začali zvát také francouzští filmaři a velkou roli vytvořil například v adaptaci Zolova románu NANA (1955).

Ačkoli byl Chiari oblíbeným a velmi zaměstnaným hercem, v padesátých letech se jeho jméno v médiích objevovalo především v souvislosti s jeho vztahy ke slavným ženám. Ať již šlo o skutečně vážné známosti nebo smyšlené historky, které šířil sám Chiari, v jeho soukromém životě údajně defilovaly herečka Elsa Martinelli, tanečnice Delia Scala nebo bývalá Miss Itálie a taktéž herečka Lucia Bosé. Krátce byla jeho partnerkou americká hvězda Ava Gardner, s níž se seznámil při natáčení britského filmu THE LITTLE HUT (1957). Jejich vztah však neměl dlouhého trvání, při pobytu v Austrálii se Chiari parodickým výstupem mezi přáteli nešetrně dotkl Avina bývalého manžela Franka Sinatry, což herečku přimělo k odchodu od stolu a na letiště. S Chiarim se pak již nikdy neviděli.

Vztah s Avou Gardner přiblížil jméno Waltera Chiariho i americkým divákům a díky své znalosti angličtiny (v tom byl mezi italskými herci výjimkou) se prosadil i na divadelních jevištích na Broadwayi. Znovu točil v Itálii a Francii, zajímavou příležitost dostal ve filmu ČTVRTEK (Il giovedi, 1963) režiséra Dina Risiho, za zmínku stojí jeho účast v mezinárodně obsazeném filmu Orsona Wellese FALSTAFF (1966), ve stejném roce hrál postavu cynického novináře v Blasettiho filmu JÁ, JÁ, JÁ… A TI DRUZÍ (Io, io, io… e gli altri, 1966), mezitím se začal prosazovat také v televizi.

Jeho další pobyt v Austrálii, tentokrát pracovní (natáčení dobrodružného filmu THEY′RE A WEIRD MOB, 1966), pro něj znamenal navázání vztahu s herečkou Alidou Chelli (*1943). Jejich soukromý život naplněný rozchody a usmiřováním opět plnil první stránky časopisů, nakonec se v roce 1969 vzali. O rok později se jim narodil syn Simon Annicchiarico (*1970), který je dnes televizním moderátorem, nedlouho nato se ale Walter s Alidou rozvedli.

V květnu 1970 byl Walter Chiari zatčen kvůli držení a obchodování s kokainem. Ve vazbě strávil dva měsíce a nakonec byl odsouzen k podmíněnému trestu, to vše opět pod drobnohledem bulvárních médií. Návrat před kameru byl jen pozvolný, Chiari navíc trpěl finančními problémy a musel se spokojovat s účastí v druhořadých filmech, větší uplatnění mu nabízela televize, kde našel svou poslední životní partnerku Patrizii Caselli, znovu se vracel i na divadelní jeviště. Větší pozornost mu přinesl film ROMANCE (1986), za nějž byl nominován na Volpiho pohár na festivalu v Benátkách.

Walter Chiari zemřel následkem infarktu ve svém bytě v Miláně v prosinci 1991 ve věku 67 let. Jeho pohřeb proběhl za účasti a obrovského aplausu stovek lidí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1991 Capitan Cosmos (TV film)
1990 Tracce di vita amorosa
1988 Kafka la colonia penale
1986 Romance
1979 Belli e brutti ridono tutti
Tre sotto il lenzuolo
1978 Ridendo e scherzando
Tanto va la gatta al lardo...
1977 Bidonata, La
Ride bene... chi ride ultimo
1976 Come ti rapisco il pupo
Passi furtivi in una notte boia
Per amore di Cesarina
1975 Banca di Monate, La
Son tornate a fiorire le rose
Zig zig
1974 Amore mio non farmi male
1972 Valachiho svědectví
1970 Squeeze a Flower
1969 Na řvoucích strojích do Monte Carla
1968 Più bella coppia del mondo, La
Rozmar po italsku
1967 Scommessa, La (TV film)
1966 Ischia operazione amore
Já, já, já ... a ti druzí
Tardone, Le
They're a Weird Mob
1965 Amore all'italiana
Falstaff
Gemelli del Texas, I
Här kommer bärsärkarna
Made in Italy
Smolař
Thrilling
1964 Eroi del West, Gli
Maniaci, I
Se permettete parliamo di donne
1963 Ctihodní
Donna degli altri è sempre più bella, La
Follie d'estate
Holky na motorkách
Imbroglioni, Gli
Nejkratší den
Obiettivo ragazze
Rimpatriata, La
Čtvrtek
1962 Attico, L'
Copacabana Palace
Due contro tutti
Italiani e le donne, Gli
Motorizzati, I
1961 Bellezze sulla spiaggia
Ferragosto in bikini
La moglie di mio marito
Magnifici tre, I
Mariti a congresso
Ragazza sotto il lenzuolo, La
Walter e i suoi cugini
1960 Caccia al marito
Dollaro di fifa, Un
Femmine di lusso
I baccanali di Tiberio
Mandarino per Teo, Un
Vacanze in Argentina
1959 Amico del giaguaro, L'
Lui, lei e il nonno
Parque de Madrid
Sorprese dell'amore, Le
1958 Dobrý den, smutku
Láska na první pohled
Ragazza di piazza San Pietro, La
V jediném dnu
Zitelloni, Gli
1957 The Little Hut
1956 Donatella
Moglie e buoi
Starý Jacinto
1955 Accadde al penitenziario
Io piaccio
Je suis un sentimental
Kouzelné městečko
Nana
Noi due soli
Rosso e nero
1954 Accadde al commissariato
Avanzi di galera
Gran varietà
Takový je život
1953 Cinema d'altri tempi
Giorno in pretura, Un
Siamo tutti Milanesi
Uomini, che mascalzoni!, Gli
Viva la rivista!
1952 Cinque poveri in automobile
Era lei che lo voleva
Lo sai che i papaveri
Nejkrásnější
Oggi sposi
Okamžik pravdy
Sogno di Zorro, Il
Vendetta... sarda
Viva il cinema!
1951 Abbiamo vinto!
Arrivano i nostri
Era Lui!... Si! Si!
O.K. Nerone
Padrone del vapore, Il
È l'amore che mi rovina
1950 Cadetti di Guascogna, I
Inafferrabile 12, L'
Quel fantasma di mio marito
1948 Che tempi!
Totò al giro d'Italia
1947 Vanità

TV seriály

1989 Promessi sposi, I (TV seriál)
1969 Geminus (TV seriál)

Dokumentární

1966 Story of Making the Film They're a Weird Mob, The

Režijní filmografie

Host

TV pořady

1981 Fantastico 2 (TV pořad)
1958 Canzonissima (TV pořad)
1956 The Steve Allen Show (TV pořad)
1955 Val Parnell's Sunday Night at the London Palladium (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace