foto

William Atherton

  • nar. 30.7.1947 (70 let)
    Orange, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec William Atherton Knight II se narodil 30. července 1947 v Orange, USA. Studoval herectví a drama na Carnegie Melon Univerzity, kterou úspěšně absolvoval v roce 1969. Již během studií na střední škole jako člen United Service Organization jezdil se zábavnou show po Evropě a trénoval herectví na jevištích v New Yorku. Na divadelních prknech později zahájil svůj debut.

Ve filmu debutoval stejně jako režisér Steven Spilberg ve snímku SUGARLANDSKÝ EXPRES (1974). Navázal dalšími slavnými dramaty DEN KOBYLEK (1975) a HLEDÁNÍ PANA GOODBARA (1977). Do historie popové kultury vkročil komedií KROTITELÉ DUCHŮ (1984) jako arogantní agent EPA. Velký úspěch zaznamenal jeho narcistický reportér Richard Dick ve SMRTONOSNÉ PASTI (1988) i ve dvojce z roku 1990. Další z řady filmů, kde vytvořil kultovní postavy, měly podobný akčně-dramatický náboj. Pravidelně hostoval v televizních seriálech, např. TO JE VRAŽDA, NAPSALA (1984), THE TWILIGHT ZONE (1985), THE EQUALIZER (1985), PRÁVO A POŘÁDEK (1990), MŮJ PŘÍTEL MONK (2002), KAUZY Z BOSTONU (2004), ZOUFALÉ MANŽELKY (2004) nebo NA DOŽIVOTÍ (2007).

Mezi hercovy další aktivity patří zpěv. Ve filmu Velký Gatsby s Robertem Redfordem v hlavní roli nazpíval vokály k ústřední písni "What'll I Do". V roce 2009 měla reprízu filmová postava Waltra Pecka v nové video hře Krotitelé duchů. Mezi nezapomenutelné divadelní role patří řada postav z per významných autorů. Více než dvacet velmi známých děl zahrnují také Broadwayská premiéra hry „The American Clock“ Arthura Millera nebo novely „The Castle“ Franze Kafky v New Yorku. Naposledy se představil v muzikálu Gigi na jaře 2011 v Los Angeles. Za celoživotní jevištní práci je herec nositelem řady ocenění – Drama Desk Award, Theatre World Award aj.

William zvaný Bill je ženatý s Bobbi Goldin od roku 1980. Klíčovou devízou herce slavné éry velkofilmů 80. let byly charaktery dobře oblečených manipulativních pitomců. O jeho návratu na stříbrné plátno svědčí chystaný komediální projekt TIM AND ERIC´S BILLION DOLLAR MOVIE (2012), mj. po boku komika Willa Ferella jako jednoho z producentů.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2017 Clinical
Lowlifes
2014 Jinn
2013 Cesta zpátky k nule
2012 Citizen, The
Tim and Eric's Billion Dollar Movie
Žraločí masakr v Jersey Shore (TV film)
2010 The Kane Files: Life of Trial
2008 bgFATLdy
Ghouls (TV film)
Ruka mrtvého muže (TV film)
Strokes (TV film)
2007 Cesta do temnoty
Kush
The Girl Next Door
Totally Baked: A Pot-U-Mentary
2005 Headspace
Vzpomínáme (TV film)
Země krvavého slunce
2004 Who's Your Daddy?
2003 Poslední samuraj
2001 Burning Down the House
Vesmírný závod
2000 Chléb a růže
Vrána 3: Návrat
1999 Černá Carmen Dorothy Dandridge (TV film)
The Stranger
1998 Michael Kael contre la World News Company
Rescuers: Stories of Courage: Two Families (TV film)
1997 Executive Power
Gangster
Město šílenců
1996 Bio-Dome
Ravenhawk (TV film)
1995 Jesse James
Soud cti (TV film)
Virus (TV film)
1994 Saints and Sinners
1993 Případ Pelikán
1992 Diagnóza vražda - Bez varování (TV film)
Chrome Soldiers (TV film)
1991 Oscar
1990 Grim Prairie Tales: Hit the Trail... to Terror
Pohřben zaživa (TV film)
Smrtonosná past 2
1988 Intrigue (TV film)
Smrtonosná past
1986 Boj o Jenny (TV film)
Nemilosrdně
1985 Skutečný genius
1984 Krotitelé duchů
1983 Malibu (TV film)
1982 Tomorrow's Child (TV film)
1981 House of Mirth, The (TV film)
Single Light, A
1977 Hledání pana Goodbara
1976 Independence
1975 Den kobylek
Hindenburg
1974 Sugarlandský expres
1973 Class of '44
1972 Novodobí centurioni

TV seriály

2014 Defiance (TV seriál)
I Almost Prayed (S02E13)
Slouching Towards Bethlehem (S02E08)
If You Could See Her Through My Eyes (S02E07)
další epizody (5)
2012 The Unknown (TV seriál)
2011 Castle na zabití (TV seriál)
Hlavní je hlava (S04E03)
2010 Ztraceni (TV seriál)
Dr. Linus (S06E07)
2009 Na doživotí (TV seriál)
Jedna a jedna (S02E21)
Záruční lhůta (S02E17)
Střecha nad hlavou (S02E15)
další epizody (6)
2008 Na doživotí (TV seriál)
Policejní zajíček (S02E09)
Černý pátek (S02E08)
2007 Vražedná čísla (TV seriál)
Zákaz (S04E08)
2006 Zoufalé manželky (TV seriál)
Vzpomínky 2/2 (S02E24)
Vzpomínky 1/2 (S02E23)
Hvězdná brána (TV seriál)
Paralelní vzpomínky (S09E12)
1985 Pásmo soumraku (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1978 Centennial (TV seriál)

Dokumentární

2016 Ghostheads

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace