foto

Sally Blane

  • nar. 11.7.1910
    Salida, Colorado, USA
  • zem. 27.8.1997 (87 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

„Lidé se mě ptají, jestli se v televizi dívám na své staré filmy. Nedívám. Nikdy se mi nelíbila jediná věc, kterou jsem natočila.“

Sally Blane byla americkou herečkou, také sestrou hereček Polly Ann a Loretty Young a nevlastní sestrou Georgiany Young, které se později stala manželkou herce Ricarda Montalbana. Navzdory faktu, že ve 20. a 30. letech byla hvězdou béčkových filmů, ona si to užívala. Na rozdíl od své sestry Loretty, která točila filmy té horní třídy, Sally postrádala větší odhodlání a ambice, proto zůstávala po celou svou kariéru až v těch druhých i třetích řadách, když si Hollywood vybíral koho obsadit, ačkoli její umělecká tvorba byla výrazná a povětšinou rutinní záležitostí.

„Loretta měla více elánu než my ostatní, vždy byla skutečně ambiciózní. Odmítla by role, za které bych bývala dala cokoliv, abych je mohla hrát, ale nikdy si neuvědomila, jak moc jsem o ně stála. Ale zas na druhou stranu, zatímco se Loretta soustředila na svou kariéru, u mě byli všichni ti nápadníci.“

Sally, rodným jménem Elizabeth Jane Young, se „nečekaně“ narodila v Salidě v Coloradu 11. července 1910, jelikož její matka zrovna jela vlakem do rodinného domu v Salt Lake City. Vlak musel neplánovaně zastavit, aby se mohl porod uskutečnit. Když bylo Sally pět let, její rodiče se rozešli a ona s matkou, svými třemi sestrami a bratrem Johnem R. Youngem odešli do Hollywoodu, kde žila u své tety. Všichni sourozenci se objevovali ve filmu jako kompars. Nicméně za filmový debut je pokládána její role mořské nymfy v němém snímku SIRENS OF THE SEA z roku 1917, ale uvedena v titulcích nebyla. Ani v dalším filmu THE SHEIK (1921) s Rudolphem Valentinem její jméno nefigurovalo. Jenže Sally postupem času rostla do krásy a toho si všiml režisér Wesley Ruggles a brzy podepsala kontrakt s Paramount Pictures, které trvalo na poutavějším jméně – Sally Blane. V té době, její o tři roky mladší sestra Loretta podepsala smlouvu s First National Studios. Aby si zpočátku zvýšily svoji publicitu a dostaly se do centra dění, byly vybrány do WAMPAS Baby Stars (americká propagační kampaň, kde se od r. 1922 do 1934 vybíraly potencionální budoucí filmové hvězdy). Po celou dobu, kdy se mladé sestry Youngovy pohybovaly ve světě filmu, starala se o jejich osobní i profesionální život jejich matka pevnou rukou. Jedna z prvních Sallyiných hlavních rolí byla ve westernu SHOOTIN‘ IRONS (1927), s žánrem pokračovala např. v A HORSEMAN OF THE PLAINS (1928), KING COWBOY (1928) a OUTLAWED (1929). Kariéra se jí brzy dostala na vrchol a ona se spokojila s prací na volné noze pro „chudší“ studia jako např. Monogram, Escelsior, Chesterfield a Artclass v různých žánrových filmech – kriminálky, lehké komedie, mysteriózní či akční dobrodružné filmy. Ke konci 30. let její kariéra postupně klesala, na kontě sice měla přes 100 snímků, nikdy se ale nesnažila, aby její kariéra nabrala větších obrátek. Což mělo dost možná co dočinění, že se v roce 1935 ihned po seznámení s hercem a režisérem Normanem Fosterem za něj provdala a jemuž v červnu 1936 porodila první dítě, dceru Gretchen, jejíž jméno dostala po Lorettě (rozené Gretchen) Young. Pár měl ještě syna Roberta, který byl příležitostným hercem.

Jednou z jejích posledních rolí byla detektivka CHARLIE CHAN AT TREASURE ISLAND (1939), kterou režíroval její manžel. Během 2. světové války žili Sally, Norman a jejich dvě děti v Mexiku, kde Norman režíroval španělsky-mluvené filmy, v jednom z nich účinkovala i Sally. Později se přemístili do Beverly Hills a Sally oficiálně ukončila svou filmovou kariéru osamocenou postavou v A BULLET FOR JOEY (1955). Po mnoho desetiletí si pohodlně žila v ústraní do doby, než jí manžel zemřel na rakovinu v r. 1976. Bohužel sama Sally onemocněla rakovinou a 27. srpna 1997 této zákeřné nemoci podlehla. Dokonce i její sestry Polly Ann a Loretta nakonec zemřely na rakovinu.

„Existovaly dvě věci, které byly proti mně. Nikdy jsem nebyla dostatečně houževnatá. Pokaždé jsem vycítila odmítnutí a to jsem brala osobně. A pak také jsem nebyla tak štíhlá jako Loretta.“

Irena "AIMÉE" Krejčová

Herecká filmografie

Filmy

1955 A Bullet for Joey
1944 Fuga, La
1939 Charlie Chan at Treasure Island
Fighting Mad
Way Down South
Zapomenutý
1938 Crashing Through Danger
Numbered Woman
1937 Angel's Holiday
One Mile From Heaven
Sunday Night at the Trocadero
The Great Hospital Mystery
1935 This Is the Life
1934 Against the Law
City Limits
City Park
Half a Sinner
No More Women
She Had to Choose
Stolen Sweets
The Silver Streak
1933 Advice to the Lovelorn
Crime on the Hill
Hello, Everybody!
Mayfair Girl
Night of Terror
Trick for Trick
1932 Boys Will Be Boys
Cross Examination
Disorderly Conduct
Escapade
Forbidden Company
Heritage of the Desert
Jsem uprchlý galejník
Local Bad Man, The
Pride of the Legion
Probation
Running Hollywood
The Circus Show-Up
The Phantom Express
The Reckoning
Who, Me?
Wild Horse Mesa
1931 A Dangerous Affair
Annabelle's Affairs
Arabian Knights
Framed!
Good Sport
Kane Meets Abel
Law of the Sea
Once a Sinner
Shanghaied Love
Ten Cents a Dance
The Champion
The Lady Killer
The Spirit of Notre Dame
The Star Witness
Women Men Marry
X Marks the Spot
1930 All for a Lady
Hammer and Tongs
Kid Roberts
Little Accident
The Comeback
The Knockout
The Leather Pushers
The Mardi Gras
1929 Eyes of the Underworld
Half Marriage
Outlawed
Tanned Legs
The Show of Shows
The Vagabond Lover
The Very Idea
Wolves of the City
1928 A Horseman of the Plains
Dead Man's Curve
Fools for Luck
Her Summer Hero
King Cowboy
The Vanishing Pioneer
Wife Savers
1927 Around the Bases
Casey at the Bat
Flashing Oars
Rolled Stockings
Shootin' Irons
The Relay
1926 The Last Lap
1921 Šejk
1917 Sirens of the Sea

TV seriály

1957 Code 3 (TV seriál)
1955 Crossroads (TV seriál)
Star Stage (TV seriál)
1954 Adventures of the Falcon (TV seriál)
1953 Letter to Loretta (TV seriál)
The Pepsi-Cola Playhouse (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)

Dokumentární

1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1941 Meet the Stars #2: Baby Stars
1930 The Voice of Hollywood No. 6
1927 A Trip Through the Paramount Studio

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace