foto

Pavel Blatný

  • nar. 14.9.1931 (89 let)
    Brno, Československo

Biografie

Narodil se 14.září roku 1931 v Brně do hudebně založené rodiny Blatných. Jeho děd byl významným varhaníkem a sbormistrem, otec byl uznávaným skladatelem vážné hudby a pedagogem, jeho matka zvládala hru na klavír, jeho strýcem byl umělec-básník, dramatik Lev Blatný, otec slavného Ivana Blatného-překladatele a básníka minulého století. S takovýmto zázemím se z něj nemohl stát nikdo jiný, než-li umělec. Maminka jej již od mala vedla ve hře na klavír a od deseti let se malý Pavel snaží komponovat své první skladby.

Odmaturoval na gymnáziu a následně přešel na brněnskou konzervatoř na studium "hry na klavír a dirigování". Obor "Komponování" studuje soukromě v Praze u pedagoga a hudeb. skladatele Pavla Bořkovce po boku známých jmen Jana Klusáka, který se později prosadil rovněž u filmu se svou hudbou, Vladimíra Sommera či zakladatele slavného muzikálního rodu Erbenů Petra Erbena. Rovněž studuje FFMU v Brně, obor "hudební věda", studium řádně ukončil coby promovaný historik.

Studium jej ale neopustilo ani poté, odjel do Německa a do USA. Od roku 1963 pracuje coby hudební dramaturg v ČST. Rok 1973 mu přináší post vedoucího hudební redakce pořádů v Brně. V sedmdesátých letech začíná rovněž s výukou na JAMU.

Pavel Blatný má široké rozpětí znalostí a schopností v hudbě jako takové. Komponuje od populární až po tu filmovou, obsáhne prakticky všechny obory vč. jazzu. Já osobně si od něj pamatuji krásný Večer tříkrálový či muzikál Loupežník. Ale asi všem nám, filmovým fajnšmekrům, utkví navždy "soundtracky" ke krimifilmům Petra Schulhoffa VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ, PO STOPÁCH KRVE, VÍM, ŽE JSI VRAH a DIAGNÓZA SMRTI. Jeho jméno je ověnčeno několika cenami a čestnými řády měst a různých st. institucí.

V roce 1996 o něm režisér Jaroslav Bařinka natočí 30 minutový dokument mapující vnitřní rozhled této bezesporu velké hudební osobnosti současnosti. Jeho hudba je mi velmi sympatická a vždy se k ní rád vracím. Jedná se o náročnějšího autora, který umí velmi dobře zprostředkovat svůj um a své pocity publiku. Pavel Blatný nedávno překročil pomyslnou hranici osmdesáti let, popřejme mu tedy ještě mnoho dalších let ve Zdraví a spokojenosti a tvůrčí invenci.

D. "LiVentura" Ch.

Skladatelská filmografie

Filmy

1994 Noční stráž (TV film)
1989 Stopy zločinu: Recept na rozloučenou (TV film)
1987 Okřídlená hřídel (TV film)
1984 Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
1983 Léto bez dovolené (TV film)
Stopy zločinu: Alibi jako řemen (TV film)
1982 Archimédův bod (TV film)
Kabát na mladíka (TV film)
Lenka (TV film)
1981 Obyčejný důvod (TV film)
Zelené červené jablko (TV film)
1980 Rváč (TV film)
1979 Diagnóza smrti
Školní večírek (TV film)
1978 Exponát smrti (TV film)
1977 Někdo přece musí (TV film)
Případ hodného vedoucího (TV film)
1976 Hlavou proti zdi (TV film)
1975 Přebytečná pravda (TV film)
Tango (TV film)
1973 Klec (TV film)
1972 Semestr něžnosti (TV film)
1971 Stříbrná šestka (TV film)
Vím, že jsi vrah...
Zloděj (TV film)
1970 Očitý svědek (TV film)
1969 Candida (TV film)
Kaktus, bomba, letadlo (TV film)
Po stopách krve
1968 Moudrý Engelbert (TV film)
Pozvání spravedlivých (TV film)
1966 Vrah skrývá tvář
Úspěch (TV film)
1965 Sjezd abiturientů (TV film)
1964 Akce Lucy (TV film)

TV seriály

1995 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Zlatá klec (E06)
1980 Konec dětských lásek (TV seriál)
Abiturienti (E06)
Dožínky (E05)
Trápení (E04)
další epizody (6)
1976 Bakaláři (TV seriál)
Klec (S05E09)
Karate (S05E08)
Záměna (S05E07)
1971 Legenda o živých mrtvých (TV seriál)
Cesta smrti (E04)
Zámecká past (E03)
Štvanice (E02)
další epizody (4)

Dokumentární

1980 Tajemství duhové kuličky (TV film)
1973 Naděžda Hanáková s nápady (TV film)
1970 Henri Rousseau z Ivančic (TV film)
1964 Národní umělec Antonín Procházka (TV film)

Host

TV pořady

1989 Na vlnách Orchestru Gustava Broma (TV pořad)

Herecká filmografie

Divadelní záznam

1964 Nebožtík Nasredin (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce