foto

Vladimír Franz

  • nar. 25.5.1959 (59 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Český hudební skladatel, výtvarník, publicista, dramatik a vysokoškolský pedagog, Prof. JUDr. Vladimír Franz se narodil 25. května 1959 v Praze.

Narodil se v Praze jako jediné dítě v rodině elektroinženýra, vedoucího projektanta v podniku TESLA, a zdravotní sestry, která po jeho narození zůstala v domácnosti. Do dvou let svého věku bydlel Vladimír Franz s rodiči na Malé Straně. Později se rodina přestěhovala do bytu na pražském Smíchově, kde Vladimír Franz žije dosud. V době svých vysokoškolských studií bydlel v Praze – Vysočanech. Vladimír Franz absolvoval gymnázium v Praze-Košířích s přírodovědným zaměřením. V tomto věku se také intenzivně věnoval lehké atletice a gymnastice.

V letech 1978 až 1982 studoval na Právnické fakultě University Karlovy a získal doktorát práv. Již během studií práv studoval soukromě malbu. V letech 1981-84 byl spoluzakladatelem, scénografem, výtvarníkem a skladatelem studentského autorského divadla Kytka, vzniklého roku 1980 na půdě Právnické fakulty UK. Od roku 1991 působí jako pedagog Divadelní fakulty AMU, kde vytvořil Kabinet scénické hudby a hudebně-výtvarné interakce, přednáší rovněž na Filmové fakultě AMU. V letech 1996–2000 stál v čele Akademického senátu AMU. V roce 1998 se stal docentem AMU v oboru dramaturgie se zaměřením na scénickou hudbu, a to za habilitační práci O hudbě scénické a uměleckou činnost. Ke dni 15. října 2004 byl jmenován profesorem AMU pro obor dramatická umění – dramaturgie činoherního divadla. Jako pedagog působil i na brněnské FAVU, a to přibližně v letech 2005-2007.

Od počátku 80. let skládá scénickou hudbu, za niž získal řadu ocenění. Od roku 1991 působí jako pedagog na Divadelní fakultě AMU. V roce 2012 se stal kandidátem do voleb na úřad prezidenta České republiky. Pozornost českých i světových médií zaujímá především svým nezvykle rozsáhlým tetováním.

Se svojí budoucí ženou Markétou se seznámil v počátcích svého studia na Právnické fakultě UK, kde byla jeho spolužačkou a později i členkou jím spoluzaloženého divadelního souboru Kytka. Mají spolu dceru Kristýnu. Rozvedli se v roce 1997, údajně z důvodu oboustranného pracovního vytížení. Od roku 2001 je Franzovou partnerkou fotografka Ida Saudková, bývalá manželka Samuela Saudka a Jiřího X. Doležala.

BloodMax

Skladatelská filmografie

Filmy

2010 Zahradní slavnost (divadelní záznam)
2007 Skeletoni
2002 Waterloo po česku
1996 Kamenný most
1995 Dějinné události (TV film)

TV seriály

2009 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Cizí kluk (S06E09)
Novoroční projev (S06E08)
Komparsista (S06E07)
další epizody (6)

Dokumentární

2012 Vlaky do nenávratna (TV film)
2007 Cesta do Šambhaly
2006 Vorga - Cesta mezi břehy

Hudební videoklipy

1996 Lenka Dusilová feat. David Koller: Kamenný most (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

1996 Kamenný most

Dokumentární

2013 Hledá se prezident
2010 89 minut s českým divadlem
1995 Mlha

TV pořady

2015 Ceny Czech Grand Design 2014 (TV pořad)
2014 Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
2012 7 pádů Honzy Dědka (TV pořad)
Cesta na Hrad (TV pořad)
Limuzína (TV pořad)
Volejte prezidentovi (TV pořad)
Vtip za stovku! (TV pořad)
2008 Máte slovo (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
1993 Události (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace