foto

Daft Punk

Biografie

Pařížské hudební duo, které tvoří Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem-Christo, bylo založeno v roce 1993 v Paříži. 

První pokus o kapelu v roce 1992 překvapivě nedopadl tak špatně, jako se to stává mnohým. Ještě spolu s pozdějším členem kapely Phoenix vydali se svým indie projektem Darlin' jednu z jejich nahrávek na výběrovém EP, ale i přes nabídky koncertovat se oběma členům pozdějšího uskupení nezdála jejich hudba být tím pravým a tak se Darlin' po několika měsících rozpadli a Thomas a Guy se pustili do projektu Daft Punk.

Po dvou letech experimentování, nahrála kapela singlovou skladbu Da Funk, která se stává komerčně úspěšnou a kapela se dostává do širšího povědomí lidí. Následně v roce 1996 podepisují smlouvu s Virgin records a konečně v roce 1997 vychází jejich první studiové album Homework, které je dodnes považováno za jedno z nejvlivnějších alb poslední dekády dvacátého století. K tomuto albu byla vydána videa režírována režiséry jako jsou Spike Jonze, Michel GondryRoman Coppola a Seb Janiak. Jakási kolekce těchto videí byla vydána v roce 1999 pod názvem D.A.F.T. 

Další album s názvem Discovery vzniklo v roce 2001, díky kterému se prosazují nejen na britské scéně (2. místo v britské hitparádě), ale i za oceánem ve Spojených státech. O dva roky později pak přichází režisér Kazuhisa Takenouči s filmem Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem, který je celý natočen podle hudby Daft Punk z posledního vydaného alba.

Třetí album Human After All, vydané 2005, nebylo zdaleka tak úspěšné, jako první dvě alba, ale i přes tento fakt byli nominováni na cenu Grammy.Zatím posledním albem kapely je Random Access Memories z roku 2013, které bylo kritikou přijato velmi vlídně. Mezi těmito dvěma alby se duo zasloužilo o soundtrack k filmu TRON: Legacy a krátkometrážnímu Tron: The Next Day.

Přes veškerou jejich slávu je jen velmi málo fotografií s pravými obličeji členů kapely, protože je jejich image stylizována do podoby robotů, údajně hlavně z důvodu plachosti obou mužů. Tato stylizace je velmi sofistikovaná a Daft Punk takto ladí i svá vystoupení a tato netradiční image jim přidává na zajímavosti a zapamatovatelnosti.

Ladislav "Alex24" Grulo

Skladatelská filmografie

Filmy

2011 Tron: The Next Day
2010 TRON: Legacy 3D
2003 Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem

Hudební videoklipy

2014 Pharrell Williams feat. Daft Punk - Gust of Wind (hudební videoklip)
2013 Daft Punk - Lose Yourself to Dance (hudební videoklip)
Daft Punk feat. Julian Casablancas - Instant Crush (hudební videoklip)
1997 Daft Punk: Around the World (hudební videoklip)
1996 Daft Punk: Da Funk (hudební videoklip)

Video kompilace

1999 D.A.F.T. (video kompilace)

Herecká filmografie

Filmy

2010 TRON: Legacy 3D
2006 Electroma

Dokumentární

2018 Shut Up and Play the Piano
2015 Daft Punk Unchained
2003 The Work of Director Michel Gondry (video kompilace)

Hudební videoklipy

2017 The Weeknd feat. Daft Punk - I Feel It Coming (hudební videoklip)
2013 Daft Punk - Lose Yourself to Dance (hudební videoklip)
2001 Daft Punk - One More Time (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2017 Grammy Awards 2017 (TV pořad)
2014 Grammy Awards 2014 (TV pořad)
2008 Grammy Awards 2008 (TV pořad)

Režijní filmografie

Hudební videoklipy

2013 Daft Punk - Lose Yourself to Dance (hudební videoklip)

Video kompilace

1999 D.A.F.T. (video kompilace)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(471)